Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
FINLEPSIN 400 Retard, comprimate

Compozitie:
1 comprimat retard contine ca substanta farmaceutic activa 400 mg carbamazepina. Excipienti: metacrilat-copolimer, triacetin, talc, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu inalt dispersat, stearat de magneziu, crospovidon.

Forma de prezentare:
Finlepsin 400 Retard este prezentat in amba-laje cu 50, 100, 200 comprimate retard.

Indicatii:
Epilepsie: accese partiale cu simptomatologie elementara (accese focale); accese partiale cu simptomatologie complexa (accese psihomotorii); grand mal, in special cu geneza focala (grand mal in timpul somnului, grand mal difuz); forme mixte de epilepsie. Algii la nivelul fetei survenite ca accese (nevralgie trigeminala). Accese algice de etiologie neprecizata pe traiectul esofagului (nevralgie glosofaringiana). Stari algice in cadrul neuropatiei diabetice. Accese neepileptice din scleroza multipla, ca de exemplu nevralgia trigeminala, crize tonice, tulburari de vorbire si miscare, tulburari de sensibilitate (disartrii paroxistice si ataxie, parestezii paroxistice) si accese dureroase. Profilaxia acceselor din sindromul de abstinenta alcoolica.

Precautii:
Finlepsin 400 Retard se administreaza in profilaxia acceselor din sindromul de abstinenta alcoolica numai in conditii de spitalizare. In profilaxia fazelor maniaco-depresive, cand terapia cu litiu este ineficienta sau cand nu este indicat tratamentul cu litiu.

Contraindicatii:
Finlepsin 400 Retard nu se administreaza in urmatoarele afectiuni: antecedente de leziuni ale maduvei osoase, afectiuni ale sistemului de conducere cardiac (bloc A-V), hipersensibilitate cunoscuta la substanta activa, antidepresive triciclice sau la unul dintre excipienti (vezi compozitia) ca si in porfiria intermitenta acuta. Finlepsin 400 Retard nu se administreaza in acelasi timp cu litiu (vezi Interactiuni medicamentoase). Finlepsin 400 Retard nu se administreaza in cazul pacientilor cu crize de absenta, deoarece produsul poate provoca sau accentua crizele preexistente. Sunt prezentate situatiile in care Finlepsin 400 Retard poate fi administrat numai in anumite conditii si cu deosebita prudenta. Va rugam consultati medicul. Acest lucru este valabil si in cazul in care manifestarile au fost anterior observate. Nu se recomanda administrarea de Finlepsin 400 Retard concomitent sau cel putin 14 zile dupa administrarea de inhibitori de MAO. Finlepsin 400 Retard se administreaza numai dupa o evaluare stricta a raportului riscuri/ beneficii si dupa ce s-au luat masuri de precautie corespunzatoare in urmatoarele cazuri: afectiuni hematologice, insuficiente functionale cardiace, hepatice si renale (vezi Reactii adverse si Dozare), dereglari ale metabolismului sodic.

Sarcina si alaptare:
Finlepsin 400 Retard se poate administra in perioada de sarcina numai dupa o evaluare stricta a raportului riscuri/ beneficii si sub supravegherea medicului curant. In cazul unei sarcini existente sau la aparitia acesteia, tratamentul trebuie mentinut in doze cat mai reduse posibil, in special intre ziua a 20-a si a 40-a de sarcina. Doza zilnica se va diviza in mai multe doze mici ce se vor administra pe tot parcusul zilei, in special in faza sensibila. Se recomanda supravegherea nivelului plasmatic. S-au semnalat cazuri rare de malformatii, chiar si spina bifida. Trebuie evitata asocierea cu alte antiepileptice sau alte medicamente, deoarece in aceste cazuri creste riscul aparitiei unor malformatii. Deoarece carbamazepina are proprietati de inductie enzimatica, este benefica administrarea de acid folic inainte si in timpul sarcinii. Pentru evitarea unei complicatii hemoragice la nou-nascut, se recomanda administrarea profilactica de vitamina K1 in ultimele saptamani de sarcina ale mamei, respectiv dupa nastere la nou-nascut. Femeile care doresc copii trebuie sa consulte medicul. Finlepsin 400 Retard trece in laptele matern, dar in cantitati atat de mici, incat administrat in doze terapeutice nu reprezinta un risc pentru copil. Se recomanda ablactarea numai daca se observa la copil o crestere ponderala dificila sau sedare.

Precautii:
Finlepsin 400 Retard nu se administreaza la copii sub 6 ani din cauza continutului ridicat in substanta activa si din cauza lipsei de experienta in administrarea comprimatelor retard. La pacientii varstnici se recomanda o dozare redusa. Pe baza reactiilor adverse ca si a reactiilor de hipersensibilitate se recomanda, in special in cazul unui tratament de durata, efectuarea periodica a examenelor tabloului sanguin, ale functiei hepatice si renale, in primul rand inaintea inceperii tratamentului, apoi in prima luna de tratament controlul se va efectua saptamanal si apoi lunar. Dupa primele 6 luni de tratament se recomanda 2 - 4 controale pe an. In cazul unei terapii asociate, concentratiile plasmatice ale Finlepsin 400 Retard si a celorlalte antiepileptice se stabilesc periodic, in conditiile date dozele zinice se vor reduce. Daca la pacientii cu epilepsie aflati in tratament cu Finlepsin 400 Retard se recomanda modificarea terapiei, nu este indicata intreruperea brusca a tratamentului, ci progresiv, schimbarea acestuia cu un alt antiepileptic. La pacientii cu glaucom se va controla regulat tensiunea intraoculara. Trebuie avut in vedere faptul ca fenomenele din sindromul de abstinenta la Finlepsin 400 Retard sunt foarte asemanatoare cu cele din abstinenta alcoolica si pot fi confundate cu acesta din urma. In cazul in care tratamentul cu litiu nu are suficienta eficienta in profilaxia afectiunilor maniaco-depresive si se administreaza in cazuri exceptionale, Finlepsin 400 Retard asociat cu litiu, pentru a evita interactiunile nedorite (vezi Interactiuni medicamentoase) trebuie avut in vedere sa nu se depaseasca o anumita concentratie plasmatica a carbamazepinei (8 g/ml), valorile litiului sa se mentina intr-un domeniu terapeutic scazut (0,3 - 0,8 mval/l) si ca tratamentul cu neuroleptice sa fi fost anterior cu cel putin 8 saptamani si sa nu se efectueze concomitent.

Efecte asupra capacitatii de a conduce autovehicule:
Prin aparitia la inceputul tratamentului a unor reactii adverse la nivel nervos central cum ar fi vertij, somnolenta, nesiguranta la mers sau cefalee, ca si in cazul unei dozari crescute si/sau in combinatie cu alte medicamente cu actiune la nivel SNC, chiar si in cazul unei adminis-trari corecte, Finlepsin 400 Retard poate modifica reactivitatea astfel incat sa reduca capacitatea de participare activa la traficul rutier sau de manuire a utilajelor. In situatii neprevazute nu veti reactiona destul de repede si tintit. Nu conduceti masina! Nu manuiti aparate electrice sau utilaje! Nu lucrati fara sa aveti asigurata o pozitie stabila! Luati in considerare faptul ca alcoolul va reduce si mai mult capacitatea de participare la traficul rutier.

Interactiuni medicamentoase:
Daca s-a efectuat tratament cu inhibitori de MAO, se va amana inceperea tratamentului cu Finlepsin 400 Retard cu 14 zile. Influenta Finlepsin 400 Retard asupra concen-tratiilor plasmatice ale altor medicamente: Finlepsin 400 Retard poate creste activitatea anumitor enzime hepatice si prin aceasta sa reduca nivelul plasmatic al altor medicamente. Actiunea altor medi-camente administrate concomitent, care sunt metabolizate in acelasi mod cu carbamazepina, poate fi din acest motiv redusa sau chiar anihilata. In cadrul administrarii asociate de Finlepsin 400 Retard cu alte substante active, in cazul de fata: clonazepam, etosuximid, pri-midon, acid valproic, lamotrigin, alprazolam, clobazam, cortico-steroizi (de ex. prednisolon, dexametazon), ciclosporina, digoxin, tetracicline, ca de exemplu doxiciclina (antibiotic), felodipin, haloperidol, imipramin, metadon, teofilina, anticoagulante, ca de exemplu warfarina, fenprocoumon, dicumarol, dozarea acestora se va adapta cerintelor clinice. Finlepsin 400 Retard poate reduce, ca si alte antiepileptice, eficienta contraceptivelor orale. Daca intervin sangerari intermenstruale, protectia hormonala nu este suficienta. Se recomanda sa se utilizeze alte metode contraceptive nehormonale. Finlepsin 400 Retard poate creste sau micsora concentratia plasma-tica a fenitoinei, motiv pentru care in cazuri exceptionale se poate induce starea de obnubilare pana la coma. Scaderea concentratiei plasmatice de carbamazepina datorita altor medicamente: Nivelul plasmatic al carbamazepinei poate fi redus de fenobarbital, primi-don, acid valproic, teofilina. Pe de alta parte nivelul seric al meta-bolitilor farmacologic activi, carbamazepin - 10,11-epoxid poate fi crescut de acidul valproic ca si de primidon. In cazul administrarii concomitente a mai multor antiepileptice, actiunea acestora poate fi reciproc influentata, de aceea se recomanda controlul periodic al nivelului plasmatic si adaptarea dozelor de Finlepsin 400 Retard. Cresterea nivelului plasmatic de carbamazepina datorita altor medi-camente: Urmatoarele substante active pot creste nivelul plasmatic de carbamazepina: antibioticele macrolide, ca de exemplu eritro-micina, josamicina (substante active in tratamentul infectiilor bacteriene), izoniazida, antagonistii de calciu, ca de exemplu verapamil si diltiazem, acetazolamid, dextropropoxifen/propoxifen, viloxazin, danazol, nicotinamida in doze crescute la adulti, posibil si cimeti-dina si desipramina. Nivelul plasmatic crescut de carbamazepina poate induce simptome cunoscute sub denumirea de reactii adverse (de exemplu vertij, oboseala, ataxie, vedere dubla). La aparitia acestor simptome este necesar controlul concentratiei plasmatice a carbamazepinei si, daca este necesar, reducerea dozei. Alte interac-tiuni: administrarea concomitenta de Finlepsin 400 Retard si neuroleptice sau metoclopramid poate favoriza aparitia reactiilor adverse neurologice. La pacientii aflati in tratament cu neuroleptice, Finlepsin 400 Retard poate sa scada nivelul plasmatic al acestora, ceea ce poate determina o agravare a tabloului clinic. Este posibil din aceasta cauza ca medicul sa considere necesar cresterea dozei neurolepticului respectiv. Se va tine seama de faptul ca, in special administrarea concomitenta de litiu si Finlepsin 400 Retard poate accentua actiunea neurotoxica a ambelor substante active. De aceea este necesara o supraveghere riguroasa a tabloului sanguin pentru ambele produse. Tratamentul cu neuroleptice nu trebuie sa se efectueze concomitent, iar daca s-a efectuat un tratament anterior, acesta trebuie intrerupt cel putin 8 saptamani. Se va acorda atentie urmatoarelor indicii de actiune neurotoxica: ataxie, nistagmus ori-zontal, reflexe musculare proprii exacerbate, fasciculatii. Nocivitatea hepatica a izoniazidei poate fi crescuta de Finlepsin 400 Retard. Administrarea asociata de Finlepsin 400 Retard si diuretice (hidro-clorotiazida, furosemid) poate duce la scaderea concentratiei sodiului seric. Actiunea medicamentelor miorelaxante, ca de exemplu pancuronium, poate fi influentata de Finlepsin 400 Retard. Astfel, este posibila inlaturarea unui blocaj muscular in timp mai scurt. Din acest motiv pacientii tratati cu relaxante musculare trebuie supra-vegheati si, daca este necesar, marita doza. Administrarea conco-mitenta de isotretionina (substanta utilizata in tratamentul acneei) si Finlepsin 400 Retard necesita un control al nivelului seric al carbamazepinei. Este posibil ca Finlepsin 400 Retard sa potenteze eliminarea hormonilor tiroidieni si sa creasca necesarul acestora la pacientii cu hipotiroidie. De aceea, este necesar ca la acesti pacienti cu terapie de substitutie, sa se determine parametrii tiroidieni la inceputul si sfarsitul tratamentului cu Finlepsin 400 Retard. In cazul de fata se va face o ajustare a dozarii produselor cu hormoni tiroi-dieni. Tratamentul asociat cu antidepresive de tip inhibitor al recap-tarii de serotonina (ca de exemplu fluoxetina) poate conduce la un sindrom toxic al serotoninei. Luati in consideratie faptul ca aceste informatii sunt valabile si pentru medicamentele administrate anterior. In timpul tratamentului cu Finlepsin 400 Retard se va evita con-sumul de alcool, deoarece alcoolul modifica in mod neprevazut actiunea Finlepsin 400 Retard si o potenteaza.

Dozare si mod de administrare:
Daca nu se prescrie altfel, sunt valabile indicatiile de dozare de mai jos. Se recomanda respectarea indicatiilor de utilizare, deoarece altfel Finlepsin 400 Retard nu actioneaza corect! Tratamentul cu Finlepsin 400 Retard se instituie treptat cu doze initiale reduse, in functie de tipul si severitatea afectiunii, adaptate individual. Apoi doza se creste lent pana la atingerea dozei de intretinere la care se observa maximum de eficienta. Stabilirea dozei optime se va realiza, in special in cazul terapiilor asociate, prin determinarea concentratiei plasmatice. Concentratia plasmatica terapeutica a carbamazepinei s-a stabilit pe baza experientei, intre 4 - 12 g / ml. In cazul in care se trece de la un tratament cu antiepileptice la Finlepsin 400 Retard, trebuie redusa treptat doza antiepilepticului care urmeaza a fi inlocuit. Se recomanda utilizarea cu precadere a monoterapiei in tratamentul epilepsiilor. Tratamentul trebuie supravegheat de medicul specialist. In general se administreaza intre 400 si 1 200 mg carbamazepina pe zi, repartizata in 1-2 prize zilnice. Depasirea dozei zilnice totale de 1 200 mg nu este in general necesara. Doza zilnica maxima nu trebuie sa depaseasca 1 600 mg, deoarece doze mai mari pot duce la reactii adverse mai numeroase. Intr-un singur caz poate exista o diferenta intre doza necesara si cea initiala (de exemplu din cauza accelerarii metabolismului prin inductie enzimatica sau datorita interactiunilor cu alte medicamente in cazul medicatiei asociate). Daca nu se prescrie altfel sunt valabile urmatoarele recomandari de dozare: Terapie anticonvulsiva: in general la adulti doza initiala zilnica este de 1/2 - 1 comprimat retard (corespunzator la 200 - 400 mg carba-mazepina), crescandu-se treptat la doza de intretinere de 2 - 3 comprimate retard (corespunzator la 800 - 1 200 mg carbamazepin). In general doza de intretinere pentru copii este in medie de 10 - 20 mg carbamazepin/kg corp/zi. Se recomanda urmatoarea schema de dozare :

Doza initiala zilnica Doza de intretinere zilnica

Adulti Seara 200 - 300 mg Dimineata 200 - 600 mgSeara 400 - 600 mg
Copii* Vezi recomandarile
Intre 6 - 10 ani Seara 200 mg Dimineata 200 mgSeara 200 - 400 mg
Intre 11 - 15 ani Seara 200 mg Dimineata 200 - 400 mgSeara 400 - 600 mg

*Recomandari:
La copii sub 6 ani tratamentul initial si de intretinere nu se va efectua cu comprimate retard, deoarece nu exista suficienta experienta cu aceasta forma de prezentare. Profilaxia crizelor din sindromul de abstinenta in cursul tratamentului intraspitalicesc pentru dezintoxicare alcoolica: doza medie zilnica este de 1/2 comprimat retard dimineata, seara 1 comprimat retard (corespunzator la 600 mg carbamazepina). In cazuri grave doza din primele zile poate fi crescuta pana la de 2 ori pe zi cate 1 1/2 comprimat retard (corespunzator la 1 200 mg carbamazepina). Nu se recomanda asocierea de Finlepsin 400 Retard cu medicatie sedativ-hipnotica in cazurile de delirium tremens. Totusi, pe baza cerintelor clinice, Finlepsin 400 Retard poate fi asociat in caz de necesitate cu alte substante utilizate in tratamentul sindromului de abstinenta alcoolica. Trebuie efectuate examene periodice ale concentratiei plasmatice. Se recomanda o supraveghere clinica atenta din cauza reactiilor adverse (vezi sindromul de abstinenta la reactii adverse). Nevralgia trige-minala, nevralgia glosofaringiana: doza initiala comporta 1/2-1 com-primat retard (corespunzator la 200-400 mg carbamazepina) si poate fi crescuta pana la calmarea durerilor in jurul unei medii de 1-2 comprimate retard (corespunzator la 400 - 800 mg carbamazepina). In final este posibil ca, la o parte din cazuri, tratamentul sa se continue cu doze zilnice de intretinere mai mici, de 1/2 - 1 comprimat retard de 1- 2 ori pe zi (corespunzator la 400 mg carbamazepina). La pacientii varstnici si la cei sensibili este suficienta o doza initiala de 1/2 comprimat retard o data pe zi (corespunzator la 200 mg carbamazepina), dimineata sau seara. Stari algice in cadrul neuropatiei diabetice: doza medie zilnica comporta dimineata 1/2 comprimat retard, seara 1 comprimat retard (corespunzator la 600 mg carbamazepina), in cazuri exceptionale se pot administra pana la 1 1/2 comprimate retard de 2 ori pe zi (corespunzator la 1 200 mg carbamazepina). Accese neepileptice in cadrul sclerozei multiple: doza medie zilnica la adulti este 1/2-1 com-primat retard de 2 ori (corespunzator la 400-800 mg carbamazepina). Profilaxia fazelor maniaco-depresive: doza initiala, care de regula este suficienta si ca doza de intretinere, comporta 1/2-1 comprimat retard (corespunzator la 200-400 mg) pe zi. Aceasta doza poate fi crescuta pana la 1 comprimat retard de 2 ori pe zi (corespunzator la 800 mg). Recomandare: la pacientii cu afectiuni cardio-circulatorii severe, afectiuni hepatice si renale, ca si la pacientii varstnici, se recomanda o doza mai mica. Comprimatele retard sunt secabile. Comprimatele retard se administreaza dupa ce se dizolva in apa (suspensie). Actiunea retard se mentine si dupa suspendarea in apa. In unele cazuri s-a obsevat ca fractionarea dozei zilnice in 4-5 prize are o deosebita eficienta. La acest lucru se preteaza in special formele neretard. Durata tratamentului se orienteaza dupa felul afectiunii si reactia individuala a pacientului. Terapia antiepileptica este o terapie de durata. Initierea, durata si intreruperea tratamentului cu Finlepsin 400 Retard sunt stabilite in fiecare caz de catre medicul specialist. In general se estimeaza o reducere a dozei si o intrerupere a tratamentului cel mai devreme dupa 2- 3 ani fara crize. Intreru-perea tratamentului se face prin reducerea treptata a dozei, timp de 1-2 ani. La copii trebuie luata in consideratie cresterea greutatii corporale. Rezultatul EEG nu trebuie sa se inrautateasca. In terapia nevralgiilor s-a dovedit benefic tratamentul pentru calmarea durerilor cu o doza de intretinere minima, timp de cateva saptamani. Reducerea precauta a dozei trebuie sa stabileasca daca intre timp simptomele au revenit brusc. La reaparitia atacurilor dureroase, tratamentul trebuie sa revina la doza initiala de intretinere. Durata tratamentul starilor algice in cadrul neuropatiei diabetice si a acceselor neepileptice in cadrul sclerozei multiple, este aceeasi ca la nevralgii. Ši in sindromul de abstinenta alcoolica, intreruperea tratamentului cu Finlepsin 400 Retard se face in decurs de 7-10 zile prin reducerea treptata a dozei. Profilaxia fazelor maniaco-depresive este un tratament de lunga durata.

Supradozare:
In cazul in care ati omis administrarea unei doze si ati observat acest lucru, luati imediat doza omisa. Daca intervalul stabilit pana la urmatoarea administrare este scurt, evitati aceasta administrare si incercati sa intrati in ritmul normal. In nici un caz doza omisa nu se administreaza ca o doza dubla. In caz de nesiguranta intrebati medicul curant ! Modificarea dozei din proprie initiativa sau chiar intreruperea tratamentului fara control medical este periculos ! In acest caz pot aparea din nou simptomele bolii si chiar pot fi exacerbate. Inainte de a intrerupe tratamentul cu Finlepsin 400 Retard din proprie initiativa trebuie sa consultati medicul dumneavoastra. In cazul unei supradozari este absolut necesar un tratament medical. Supradozarea cu Finlepsin 400 Retard poate conduce la potentarea reactiilor adverse, cum ar fi: tremor, convulsii tonico-clonice, tulburari respiratorii si ale sistemului cardio-circulator insotite frecvent de valori scazute ale tensiunii arteriale (eventual si hipertensiune), tahicardie si tulburari de conducere la nivelul cordului (bloc A-V, modificari EKG), tulburari de constienta si chiar la stop cardiac si respirator. In unele cazuri s-au semnalat leucocitoza, leucopenie, neutropenie, glicozurie sau acetonurie, care au fost puse in evidenta de valorile de laborator modificate. Pana in prezent nu exista un antidot specific pentru intoxicatiile acute cu Finlepsin 400 Retard.Tratamentul unei supradozari cu Finlepsin 400 Retard este functie de simptomele manifeste si de regula trebuie efectuat intr-un spital.

Reactii adverse:
Reactiile adverse observate apar mai frecvent in cazul terapiilor asociate decat in cazul monoterapiei. In special la inceputul tratamentului se pot manifesta urmatoarele reactii adverse, functie de doza: Sistemul nervos central / reactii psihice: frecvent pot aparea tulburari de constienta, somnolenta, ameteli, oboseala, ataxie cerebeloasa si cefalee. La pacientii varstnici se pot produce dezorientare si neliniste. Izolat s-au semnalat stari depresive, comportament agresiv, dificultati de gandire, scaderea initiativei ca si halucinatii si tinitus. In timpul tratamentului cu Finlepsin 400 Retard pot fi activate psihoze latente. Rar apar miscari involuntare, ca de exemplu fluttertremor, fasciculatii sau nistagmus. La pacientii varstnici si cu leziuni cerebrale s-au descris tulburari de miscare ca de exemplu miscari involuntare la nivelul gurii si fetei cum ar fi grimasele (diskinezii orofaciale), miscari contorsionate (coreo-atetoze). Izolat s-au semnalat tulburari de vorbire, de sensibilitate, parestezii, nevrite periferice, ca si pareze si modificari ale gustului. Majoritatea acestor fenomene se remit spontan dupa 8-14 zile sau dupa reducerea temporara a dozei. De aceea tratamentul cu Finlepsin 400 Retard se instituie cu doze progresiv crescande. Reactii oculare: Izolat s-au semnalat conjunctivite, ocazional tulburari de vedere tranzitorii (tulburari de acomodare, vedere dubla, vedere in ceata). S-a raportat de asemenea opacifierea cristalinului. La pacientii cu glaucom trebuie controlata periodic tensiunea intraoculara. Aparatul locomotor: izolat s-au semnalat dureri musculare si articulare (mialgii si atralgii) ca si contracturi musculare. Aceste fenomene dispar dupa intreruperea tratamentului. Reactii cutanate si la nivelul mucoaselor: s-au raportat reactii alergice cutanate cu si fara febra, ca de exemplu izolat sau frecvent urticarie, dermatita exfoliativa, eritrodermie, sindromul Lyell, fotosensibilitate, eritem exsudativ multiform si nodos, sindromul Steven-Johnson, purpura si lupus eritematos diseminat. Izolat sau ocazional s-au semnalat alopecie si diaforeza. Reactii hematologice si la nivelul sistemului circulator si limfatic: in timpul tratamentului cu Finlepsin 400 Retard, legat de reactiile de hipersensibilitate, se pot observa urmatoarele modificari ale tabloului sanguin: ocazional sau frecvent leucocitoza, eozinofilie, respectiv leucopenie sau trombocitopenie. Conform datelor din literatura, cele mai frecvente sunt leucopeniile benigne (circa 10% din cazuri cu caracter tranzitor, 2% din cazuri persistente). Izolat s-au semnalat discrazii sanguine, care pun in pericol viata, printre care agranulocitoza, anemie aplastica, pe langa alte forme de anemii (hemolitica, megaloblastica), ca si splenomegalie si limfadenopatie. Tratamentul cu Finlepsin 400 Retard trebuie intrerupt la aparitia de leucocitopenii (in special neutropenii), trombocitopenii, si reactii alergice cutanate (exantem) insotite de febra. Aparatul digestiv: ocazional se manifesta inapetenta, uscaciunea gurii, greata si varsaturi, rar diaree sau constipatie. S-au semnalat cazuri izolate de dureri abdominale si inflamatii ale mucoasei bucale si faringelui (stomatita, gingivita, glosita). Aceste simptome cedeaza spontan dupa 8-14 zile sau dupa reducerea temporara a dozei. Prin instituirea treptata a tratamentului cu doze progresiv crescande, se poate evita aparitia acestor fenomene. Se cunosc date din literatura care semnaleaza inducerea unei pancreatite, posibil prin tratament cu carbamazepina. Reactii hepatice si biliare: ocazional s-au observat modificari ale testelor hepatice, rareori icter, relativ izolat diferite forme de hepatita (colestatica, hepatocelulara, granulomatoasa, mixta). In doua cazuri s-a descris aparitia unei porfirii acute intermitente. Metabolism: in cazuri rare s-au semnalat ginecomastie si galactoree. Parametrii functionali tiroidieni T3, T4, TSH si FT4 pot fi influentati in special de tratamentele asociate cu alte antiepileptice. Prin efectul diuretic pe care il exercita Finlepsin 400 Retard, s-a putut constata, in cazuri rare, hiponatremie insotita de varsaturi, cefalee si dezorientare. Izolat s-au semnalat edeme si crestere in greutate. Finlepsin 400 Retard poate reduce nivelul calcemiei. Acest fenomen a condus in unele cazuri izolate la osteomalacie. Aparatul respirator: s-au descris cazuri izolate de reactii de hipersensibilitate la nivel pulmonar cu febra, dispnee, congestii pulmonare si fibroze pulmonare. Aparatul uro-genital: rareori pot aparea disfunctii renale sub forma de proteinurie, hematurie, oligurie, in mod cu totul izolat mergand pana la insuficienta renala, care se datoreaza, posibil, efectului antidiuretic al substantei, precum si disurie, polachiurie, respectiv retentie de urina. In plus sunt cunoscute tulburari sexuale, cum ar fi impotenta si diminuarea libidoului. Sistemul cardio-circulator: in special la pacientii varstnici sau la cei cu insuficienta cardiaca cunoscuta, pot aparea rar bradicardie, tulburari de ritm si agravarea cardiopatiei ischemice. Tot in cazuri izolate pot aparea tulburari de conducere la nivelul inimii (bloc A-V), uneori sincope, precum si hiper- sau hipotensiune. Reducerea presiunii arteriale s-a observat in special in cazul tratamentului cu doze mari. De asemenea s-au semnalat vasculite, tromboflebite si tromboembolii. Reactii de hipersensibilitate: uneori pot aparea reactii intarziate de hipersensibilitate, care afecteaza mai multe sisteme organice, insotite de febra, eruptii cutanate, limfadenopatie, dureri articulare, modificarea nu-marului de leucocite, hepato- si splenomegalie, valori ale functiei hepatice modificate, care se manifesta in diverse combinatii si care pot afecta si alte organe, cum ar fi plamanii, rinichii, pancreasul si muschiul cardiac. Izolat s-au observat o reactie acuta generalizata si meningita aseptica cu mioclonie si eozinofilie. Daca observati la Dumneavoastra reactii adverse care nu sunt semnalate in prospect, adresati-va medicului sau farmacistului. Daca observati la Dumnea-voastra reactiile adverse de mai sus, informati imediat medicul care va stabili gradul de severitate si masurile ce se impun (vezi Precautii). Daca in timpul tratamentului cu Finlepsin 400 Retard apar febra, dureri in gat, reactii alergice cutanate, cum ar fi eruptiile cutanate cu limfadenopatie si/sau simptome asemanatoare gripei, trebuie consultat imediat medicul si efectuat controlul tabloului sanguin. In cazul reactiilor alergice severe, tratamentul cu Finlepsin 400 Retard se va intrerupe imediat. Aparitia anumitor modificari ale tabloului sanguin (leucocitopenii, mai ales neutropenii, trombocito-penii) si in legatura cu eruptii alergice cutanate (exantem) si febra, impune intreruperea tratamentului cu Finlepsin 400 Retard. Ši la aparitia simptomelor de hepatita, cum ar fi inapetenta, greata, icter, hepatomegalie, trebuie imediat chemat medicul.

Termen de valabilitate:
Termenul de valabilitate este inscriptionat pe ambalaj si cutia plianta. A nu se utiliza dupa expirarea termenului de valabilitate ! A nu se pastra la indemana copiilor!

Forma de prezentare:
Finlepsin 400 Retard este livrat intr-un ambalaj cu folie speciala, rezistenta pentru a limita accesul si a proteja copiii. Daca acest lucru creaza dificultati pacientilor la eliberarea comprimatelor din ambalaj, se recomanda crestarea usoara a foliei, inaintea presarii comprimatului.

Producator: ASTA Medica

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007