Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
CONVULEX, capsule, sirop

Compozitie:
O capsula de 150 mg contine: acidul valproic 150 mg; p-hidroxibenzoat de etil 0,41 mg (sare de sodiu); p-hidroxibenzoat de propil 0,20 mg (sare de sodiu).

Caracteristici:
Acidul valproic este un acid gras, saturat, unicatenar, care difera prin structura de toate celelalte anticonvulsivante cu structura ciclica. In studiile efectuate pe animale acidul valproic a manifestat o actiune anticonvulsivanta importanta, insotita de o toxicitate redusa. Efectul antidepresiv al acidului valproic conduce la cresterea coordonarii vizualmotorii si a capacitatii de concentrare. Se presupune ca efectul farmacologic al acidului valproic este datorat actiunii pe care o exercita asupra metabolismului acidului gama-taminobutiric (GABA). Activarea glutamat-decarboxilazei si inhibarea GABA-transaminazei conduc la cresterea pronuntata a concentratiei GABA in sinaptozomi si in fanta sinaptica. Ca inhibitor, neurotransmitatorul GABA impiedica descarcarile pre- si postsinaptice, prevenind astfel extinderea activitatii convulsive. Dezintegrarea capsulelor enterosolubile are loc la nivelul intestinului subtire, unde se absoarbe substanta activa. Concentratiile plasmatice maxime sunt atinse la 2-3 ore de la administrare. Cantitatea de substanta activa absorbita nu este influentata de ingestia concomitenta de alimente. Niveluri plasmatice constante se obtin dupa 2-4 zile, in functie de intervalul de administrare a dozelor. Concentratiile terapeutice sunt situate intre 50 si 100 mg/l (aprox. 300-600 micromoli/l). Acidul valproic se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 80-95%. Concentratiile din lichidul cefalorahidian sunt corelate cu fractiunea libera a substantei active. Doar 1-3% din doza administrata se elimina netransformata prin rinichi. Cea mai mare parte a acidului valproic sufera in ficat oxidare si glucuronoconjugare. Metabolitii se elimina pe cale renala. Semiviata plasmatica prezinta variatii individuale intre 9 si 16 ore.

Indicatii:
Convulsii primare generalizate, petit mal, picnolepsie, convulsii mioclonictastatice (sindrom Lennox), petit mal impulsiv (convulsii mioclonice), spasme infantile (sindrom West), grand mal (convulsii la trezire, forme fotosensibile), convulsii partiale (focale), caracterizate in special prin simptome complexe cu generalizare secundara.

Mod de administrare:
Capsulele se inghit intregi, cu putin lichid, in timpul mesei sau dupa mese.

Posologie:
Pornind de la o doza zilnica de 15 mg/kg, dozele vor fi crescute treptat, cu 5-10 mg/kg pe saptamana, pana cand pacientul nu mai prezinta convulsii. Doza terapeutica generala: 30 mg/kg zilnic. Dozele medii zilnice la copii: 7,5-14 kg 1-3 capsule; 14-21 kg 2-4 capsule; 21-32 kg 4-6 capsule. Se recomanda administrarea dozei zilnice in mai multe prize. In cazul monoterapiei cu acid valproic, doza totala zilnica (peste 15 mg/kg pe zi) poate fi adminis-trata si o singura data pe zi, seara. Se recomanda controlul regulat al concentratiilor plasmatice. In cazul pacientilor carora li s-au mai administrat anticonvulsivante, medicatia respectiva trebuie redusa treptat.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la acid valproic, tulburari ale functiilor hepatice sau pancreatice.

Precautii:
Maladii anamnestice hepatice sau pancreatice sau leziunile maduvei osoase; diateze hemoragice; dereglarile functiei renale; deficiente enzimatice congenitale; formele severe de convulsii epileptice; copii retardati mintal; leziunile cerebrale organice; copii sub 2 ani (predispusi in special la leziuni hepatice).

Sarcina si alaptare:
Studiile pe animale au demonstrat potentialul teratogen al acidului valproic. In consecinta, in timpul sarcinii, acidul valproic trebuie administrat in dozele minime eficiente. Daca este posibil, trebuie evitata asocierea cu alte anticonvulsivante. Nu trebuie inceput tratamentul cu acid valproic in primele trei luni de sarcina. Daca femeia gravida urmeaza un tratament cu acid valproic, acesta nu trebuie intrerupt (exista riscul cresterii frecventei convulsiilor sau al instalarii de "status epilepticus", ce pericliteaza viata mamei si a fatului). Concentratiile plasmatice ale acidului valproic (domeniul terapeutic) trebuie controlate cu regularitate. Nu se recomanda alaptarea.

Efecte secundare:
Convulex capsule este bine tolerat. Efectele se-cundare, care apar rareori, sunt corelate cu concentratii mai mari de 100 mg/l si cu terapia anticonvulsivanta combinata. Intre cele mai frecvente efecte secundare se numara tulburarile gastrointestinale. Greturi, varsaturi si anorexie apar mai ales la inceputul tratamentului si dispar odata cu adaptarea dozei sau in cazul administrarii in timpul mesei. Au fost observate, totodata, cresterea apetitului, cresteri in greutate, gastralgii, spasme gastrice, diaree si constipatie. Efecte secundare rare: sedare, ameteli, dureri de cap, stari depresive sau agresive, miscari involuntare, hiperactivitate, crampe tonice, ataxie, tulburari de coordonare, tremor, asterixis, disartrie, nistagmus, diplopie. In cazuri izolate, la cateva zile dupa atingerea concen-tratiilor plasmatice terapeutice s-au observat stari de confuzie, apatie si coma, conducand la posibilitatea diagnosticarii reactiilor paradoxale la pacienti psihologic predispusi. Dintre tulburarile hematologice sunt amintite trombocitopenie, inhibarea agregarii plachetare, neutropenie, limfocitoza, hipofibrinogenemie si, foarte rar, anemie si deprimarea maduvei osoase. S-au observat, totodata, hiperamoniemie, cresterea concentratiei plasmatice a glicerolului sau scaderea con-centratiei carnitinei. Reactii cutanate alergice apar doar foarte rar. In cazuri izolate s-au observat petesii, tendinta la hematoame si pierderi temporare ale parului. Foarte rar au fost mentionate afectari hepatice severe in primele 6 luni de tratament, indiferent de dozele admi-nistrate. A fost descrisa si aparitia sindromului Reye. Frecvent: In timpul tratamentului apar modificari ale parametrilor functiilor hepatice (cresterea GOT, GPT, LAP, gama-GT, fosfatazei alcaline, bilirubinei), dar acestea dispar, de obicei, dupa adaptarea dozelor. Tratamentul trebuie intrerupt imediat ce apar simptomele clinice ale afectiunilor hepatice (tulburari epigastrice recurente, varsaturi, anorexie, oboseala, slabiciune, icter, ascita, encefalopatie hepatica). In cazuri foarte rare au fost observate afectiuni ale pancreasului (pancreatita acuta) insotite de niveluri plasmatice crescute ale amilazei si lipazei si un tablou simptomatic corespunzator. La fel de rar sunt posibile edeme, ca si dismenoree si galactoree.

Interactiuni medicamentoase:
Acidul valproic creste concentratia fractiunii libere a fenitoinei, fenobarbitalului si diazepamului, inlocuindu-le in combinatiile cu proteinele plasmatice. Inhiba metabolismul diazepamului, creste nivelurile primidonei, potenteaza efectul etosuximidei. Fenitoina, fenobarbitalul si primidona maresc clearance-ul si reduc astfel concentratia plasmatica a acidului valproic. In cazuri rare, asocierea cu clonazepam poate induce status epilepticus. De aceea, in timpul terapiei combinate (cu mai multe anticonvulsivante) este necesara determinarea exacta a concentratiilor sangvine (monitorizarea tratamentului). Efectul deprimant central al medicamentelor (neuroleptice, antidepresive) si al alcoolului este potentat de acidul valproic. Efectul antiagregantelor plachetare (acid acetilsalicilic) si al anticoagulantelor cumarinice si heparinei este, de asemenea, potentat. Unele studii au demonstrat ca salicilatii deplaseaza acidul valproic legat de albumina plasmatica si reduc metabolismul acidului valproic, determinand niveluri sangvine toxice ale acestuia (relevanta clinica in special la copii!). Admi-nistrarea concomitenta de medicamente hepatotoxice poate potenta efectele secundare pe care acidul valproic le poate avea asupra ficatului. Nu sunt cunoscute interactiuni cu contraceptivele orale.

Influentarea testelor de laborator:
Deoarece acidul valproic este metabolizat partial la compusi de tip cetonic, testul pentru identifi-carea corpilor cetonici in urina poate fi fals pozitiv. In functie de concentratia plasmatica, acidul valproic inlocuieste hormonii tiroidieni legati de proteine si determina metabolizarea mai rapida a acestora, putand conduce la interpretarea unei false hipotiroidii.

Precautii:
Se recomanda efectuarea testelor functiei hepatice, ale coagularii (timp de sangerare, test Quick, fibrinogen plasmatic, numar de trombocite, controlul agregarii plachetare, trombelastograma) si controlul amilazei si lipazei serice inainte de tratament, in cazul maririi dozei si apoi la intervale de 2 luni. Tratamentul trebuie oprit imediat ce se manifesta hipofibrinogenemie sau tulburari de coagulare, cresterea valorii transaminazelor pana la triplul valorilor normale, si de asemenea la cresterea fosfatazei alcaline si a bilirubinei, sau in cazul aparitiei simptomelor de hepatita toxica (teste de laborator cu semnificatie patologica asociate simptomelor clinice caracteristice). Daca se inregistreaza doar cresterea usoara a transaminazelor, trebuie redusa doza si verificate functia hepatica si valorile coagularii. Inainte de inceperea tratamentului si in mod repetat pe parcursul tratamentului cu acid valproic (mai ales in cazul tulburarilor epigastrice de etiologie necunoscuta, al simptomelor leziunilor organice si al anomaliilor hemoragice) se recomanda controlul functiei pancreatice (amilaza, lipaza). Tratamentul trebuie intrerupt imediat la aparitia simptomelor de pancreatita (valori patologice ale testelor de laborator corelate cu simptome clinice). Se recomanda de asemenea controlul regulat al functiei renale si determinarea concentratiei amoniului plasmatic. Oprirea brusca a administrarii acidului valproic poate conduce la cresterea frecventei convulsiilor.

Informatii pentru pacient:
Administrarea de Convulex nu trebuie inceputa sau oprita fara avizul medicului. Medicul trebuie informat imediat de aparitia primelor simptome de reactii adverse (mai ales cele legate de ficat si pancreas; tulburari epigastrice de etiologie necunoscuta, varsaturi, anorexie, febra, oboseala, slabiciune generala, dezorientare, abulie, crampe, pierderea constientei, eruptii cutanate tranzitorii, afectarea sistemului nervos central, tulburari de coagulare). Medicul trebuie informat fara intarziere de existenta sarcinii. In timpul tratamentului cu Convulex, inaintea administrarii oricarei alte medicatii trebuie consultat medicul. Inaintea oricarei interventii chirurgicale sau stomatologice, informati medicul despre faptul ca urmati tratament cu Convulex. In combinatie cu alcoolul sau la inceputul tratamentului reactivitatea poate fi modificata, ceea ce poate produce dificultati in activitatile care necesita concentrare, cum este conducerea auto. Trebuie evitat consumul de alcool.

Supradozare:
Supradozarea acuta produce coma insotita de absenta reflexelor si deprimare respiratorie centrala. Ca tratament sunt indicate spalaturi stomacale, administrarea de carbune activ si de asemenea hemoperfuzia. Tratamentul cu respiratie asistata necesita asistenta medicala intensiva. A fost semnalata administrarea cu succes a naloxonului ca antidot. A nu se lasa la indemana copiilor!

Forma de prezentare:
Cutii cu 100 capsule de concentratii: 150 mg, 300 mg, 500 mg. Flacon de 100 ml - sirop pt. copii, 50 mg/ml.

Producator: Gerot Pharmazeutika

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007