Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
QUAMATEL, comprimate filmate, fiole

Actiune:
Famotidina reduce secretia bazala si cea stimulata de suc gastric, prin antagonizarea receptorilor H2 ai celulelor parietale din mucoasa gastrica. Absorbtia famotidinei nu este afectata de administrarea concomitenta de hrana sau de produse antiacide. În cazul administrarii orale, efectul apare la o ora si dureaza 10-12 ore. În cazul administrarii i.v., efectul maxim apare în urmatoarele 30 minute. Famotidina are o biodisponibilitate de 40-45% si un timp de înjumatatire plasmatica de 2,3-3,5 ore care, însa, la un cleareance al creatininei mai scazut de 10 ml/min., poate fi crescut pâna la 20 ore. 30-35% din doza orala si 60-70% din doza i.v. este excretata, sub forma nemodificata, prin rinichi.

Indicatii:
Ulcer gastric si duodenal, reflux gastroesofagian si alte stari cu hipersecretie (ex. sindromul Zollinger-Ellison). Profilaxia ulcerului recidivant, prevenirea aspiratiei de suc gastric în anestezia generala (sindromul Mendelson).

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la substanta activa; sarcina si alaptare. Este contraindicata la copii, din cauza lipsei de experienta în domeniul pediatric.

Administrare:
Tablete. Ulcer gastric si duodenal: Se administreaza 40 mg o singura data pe zi, seara înainte de culcare sau de 2 ori pe zi câte 20 mg, dimineata si seara. Durata tratamentului este de 4-8 saptamâni. Prevenirea recidivelor: O singura data pe zi 20 mg, seara, înainte de culcare. Reflux gastro-esofagian: De doua ori pe zi câte 20 mg, dimineata si seara, timp de 6 saptamâni, iar daca esofagita persista, se vor administra de doua ori pe zi 20-40 mg, timp de 12 saptamâni. Sindromul Zollinger-Ellison: Tratamentul se va individualiza în functie de pacient. În mod normal, doza initiala este de 20 mg, la un interval de 6 ore. Administrarea se va continua atât timp cât starea clinica o dovedeste necesara. În anestezia generala, pentru prevenirea aspiratiei de suc gastric: Se vor administra 40 mg în seara premergatoare sau în dimineata zilei în care se face interventia chirurgicala. Flacoanele: Sunt recomandate doar în cazurile severe ori în situatia în care pacientul este incapabil sa ia medicatia pe cale orala. Se recomanda câte o doza de 20 mg i.v., de doua ori pe zi, la un interval de 12 ore. Sindromul Zollinger-Ellison: Doza initiala este de 20 mg i.v., la un interval de 6 ore. Administrarea ulterioara va tine seama de cantitatea de acid secretata si de starea clinica a pacientului. În anestezia generala, pentru a preveni aspiratia de suc gastric: Se recomanda 20 mg i.v., în dimineata zilei interventiei chirurgicale sau cu cel putin doua ore înainte de începerea interventiei. O doza i.v. nu poate depasi 20 mg. În cazul administrarii i.v., continutul unui flacon se va dizolva în 5-10 ml solutie clorura de sodiu 0,9% (solventul din fiole) si se va injecta încet (minimum 2 minute). Daca se administreaza în perfuzie, continutul unui flacon trebuie dizolvat în 100 ml solutie de glucoza 5% si perfuzat timp de 15-30 minute. Solutiile trebuie preparate imediat înainte de administrare. Se vor administra numai solutiile limpezi si incolore. Solutia diluata pentru injectii este stabila la temperatura camerei, timp de 24 ore. În insuficienta renala: (Clearance-ul creatininei < 30ml/min, creatinina serica > 3 mg/100 ml.) Atât în cazul tabletelor cât si al flacoanelor, doza zilnica va trebui redusa la 20 mg sau intervalul de administrare va trebui prelungit la 36-48 ore.

Precautii:
Inainte de începerea tratamentului cu famotidina, trebuie exclusa existenta unei tumori maligne la nivelul tractului gastro-intestinal. La pacientii cu afectiuni hepatice, se recomanda reducerea dozelor.

Reactii adverse:
Rar: febra, cefalee, oboseala, diaree sau constipatie, reactii alergice, aritmii, icter colestatic, cresterea nivelului transaminazelor serice, anorexie, voma, greata, uscaciunea gurii. Foarte rar: agranulocitoza, pancitopenie, leucopenie, trombocitopenie, dureri musculare, dureri articulare, tulburari psihice tranzitorii, bronho-spasm, alopecie, acnee, prurit, piele uscata, tulburari ale gustului, tinnitus. La locul injectiei, pot aparea iritatii tranzitorii.

Compozitie:
Fiecare tableta filmata contine 20 mg ori 40 mg de famotidina. Fiecare flacon contine 20 mg de famotidina, iar fiecare fiola cu solvent (5 ml) contine solutie de clorura de sodiu 0,9%.

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007