Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
TIAPRIDAL, comprimate, solutie injectabila

Compozitie.
Comprimate: Tiaprid (DCI) clorhidrat, exprimat in baza 100 mg. Excipienti q.s. ad. un comprimat; Solutie injectabila: Tiaprid (DCI) clorhidrat, exprimat in baza 100 mg; Excipienti q.s. ad. o fiola.

Proprietati:
Farmacodinamice: benzamida apartinand neurolepticelor. Farmacocinetice: Dupa injectarea i.m. a unei doze de 200 mg se atinge in 30 de minute un varf de concentratie plasmatica de 2,5 g/ml. Administrarea per os a unei doze de 200 mg antreneaza aparitia unui varf plasmatic de 1,3 g/ml la o ora dupa priza. Biodisponibilitatea absoluta a comprimatului este de 75%. Tiapridul trece bariera hematoencefalica, precum si pe cea placentara, fara acumulare. Data fiind slaba metabolizare, 70% din doza administrata se regaseste neschimbata in urina. Semiviata de eliminare plasmatica este 2,9 ore la femei si 3,6 ore la barbati. Eliminarea se face mai ales prin urina, clearance-ul renal fiind de 330 ml/min. Pentru un clearance sub 20 ml/min, dozele zilnice sunt ajustate: jumatate de doza pentru un clearance al creatininei de la 11 la 20 ml/min, un sfert de doza pentru un clearance al creatininei de 10 ml/min.

Indicatii:
Stare de agitatie si de agresivitate, mai ales la subiectul etilic. Dureri intense si rebele. Miscari anormale de tip coreic (numai comprimat).

Posologie:
Adulti: Stari de agitatie si agresivitate - in general 200 pana la 300 mg/zi, deci 2 pana la 3 comprimate pe zi timp de 2 luni. Acest tratament poate fi repetat la anumiti pacienti. Delir si predelir - 400 pana la 1 200 mg/zi, deci 4 pana la 12 fiole pe cale i.m. sau i.v., repartizate in injectii la fiecare 4 sau 6 ore. Aceasta posologie se poate modifica pana la 1 800 mg/zi. Miscari anormale - in general 300 pana la 800 mg/zi, deci 3 pana la 8 comprimate pe zi, in functie de intensitatea simptomelor. In diskineziile provocate de levodopa: in general 75 pana la 150 mg/zi. Posologia va debuta cu un sfert de comprimat. Dureri intense si rebele - in general, 200 pana la 400 mg/zi, deci 2 pana la 4 fiole sau 2 pana la 4 comprimate pe zi. Copii peste 7 ani: 100 pana la 150 mg/zi, cate 1/2 comprimat de 2 pana la 3 ori pe zi. Aceasta posologie poate fi marita pana la 300 mg/zi.

Contraindicatii:
Asociatii nerecomandate: alcool, levodopa. Feocromocitom: au fost semnalate accidente hipertensive grave cu medicamente antidopaminergice, intre care unele benzamide.

Atentionari si precautii la administrare:
Atentionari: Sindrom malign - in caz de hipertermie este imperativa intreruperea tratamentului. Aceasta precautie trebuie luata mai ales daca produsul este administrat in doza mare si in tratamentul etilismului.

Precautii la utilizare:
la pacientii epileptici se recomanda o supraveghere sporita.

Prudenta:
La pacientii in varsta, datorita sensibilitatii lor sporite - efect sedativ, hipotensiune; in afectiunile cardiovasculare grave - risc de hipotensiune; in insuficientele renale - risc de supradozare; la parkinsonieni, pentru a corecta anumite tulburari ale dopaterapiei - a se respecta posologia precisa; la nou nascut - vezi Sarcina si alaptare.

Conducere de autovehicule si operare de aparate:
Produsul trebuie folosit cu prudenta la conducatorii de vehicule si operatorii de aparate.

Interactiuni medicamentoase:
Asocieri nerecomandate: Alcool potentarea efectului sedativ al neurolepticelor. Afectarea vigilentei poate face primejdioasa conducerea vehiculelor si utilizarea aparatelor. Levodopa - antagonism reciproc intre levodopa si neuroleptice. Asocieri de luat in considerare: Antihipertensive - efect antihipertensiv si risc sporit de hipotensiune ortostatica. Alte antidepresive: derivati de morfina (analgezice, antitusive) cea mai mare parte a antihistaminicelor H1, barbiturice, benzodiazepine, tranchilizante altele decat benzodiazepinele, clonidina si familiile inrudite - potentarea deprimarii centrale, care poate comporta anumite riscuri, mai ales in cazul conducerii de vehicule sau a operarii de aparate. Captopril si enalaprill (inhibitori ai enzimei de conversie) - efect antihipertensiv si risc de hipotensiune ortostatica.

Sarcina si alaptare:
Sarcina: Efect teratogen - la om, in absenta datelor clinice, riscul nu este cunoscut. Nu exista date privind repercusiunile cerebrale fetale ale tratamentelor neuroleptice prescrise pe intregul parcurs al sarcinii. Alaptare: In absenta datelor privind trecerea in laptele matern, alaptarea este nerecomandata in timpul tratamentului.

Efecte secundare:
Sindrom malign: vezi Atentionari. Neurologice: sedare sau somnolenta, diskinezii precoce, care cedeaza la administrarea unui antiparkinsonian anticolinergic, sindrom extrapiramidal, care cedeaza partial la antiparkinsoniene anticolinergice, diskinezii tardive, ca pentru toate neurolepticele in cursul curelor prelungite. Vegetative: hipotensiune ortostatica. Endocrine si metabolice: impotenta, frigiditate, amenoree, ginecomastie, hiperprolactinemie, crestere in greutate, care poate fi importanta.

Supradozare:
Sindrom parkinsonian foarte grav, coma. Tratament simptomatic in mediu spitalicesc. Se elibereaza numai cu prescriptie medicala.

Forma de prezentare:
Cutie cu 20 de comprimate a 100 mg clorhidrat de tiaprid, exprimat in tiaprid baza. Cutie cu 12 fiole a 100 mg/2 ml clorhidrat de tiaprid, exprimat in tiaprid baza.

Producator: Sanofi ~ Synthelabo

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007