Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
CARBONAT DE LITIU 250 mg, comprimate

Compozitie:
Un comprimat contine carbonat de litiu 250 mg. Excipienti pentru un comprimat.

Actiune farmacoterapeutica:
Litiul are efecte psihotrope caracteristice la bolnavii cu psihoza maniaco-depresiva, atenueaza tulburarile afective (dispozitie expansiva, euforie) si secundar stare de agitatie si idei delirante. Previne fenomenele de rebound la bolnavii cu psihoze afective bipolare.

Indicatii:
Stari de excitatie in manie sau hipomanie. Profilactic: psihoze ciclice maniaco-depresive, in asociatie cu un neuroleptic in accesele de manie violente, cu agitatie psihomotorie marcata; schizofrenie afectiva; psihoze delirante rebele la tratament.

Farmacodinamie:
Au fost descrise modificari ale unor mecanisme de translocare ionica la nivelul membranelor neuronale, ca si inhibarea eliberarii si favorizarea recaptarii noradrenalinei si dopaminei, dar importanta acestor actiuni pentru efectul antimaniacal este discutabil. Litiul scade disponibilul de fosfatidilinozitide si diaciglicerolii-metaboliti cu functie de mesager secund, aceasta determinand micsorarea reactivitatii neuronilor pentru diferiti hormoni si neurotransmitatori, ceea ce ar putea explica corectarea de catre litiu a starii de hiperreactivitate a unor formatiuni centrale in manie.

Farmacocinetica:
Se absoarbe complet din intestin, realizand concentratii plasmatice maxime la 1-4 ore de la administrarea orala. Difuzeaza in apa totala cu un volum aparent de distributie de 0,8 l/kg. Concentratia in lichidul cefalorahidian ajunge la 40% din concentratia plasmatica. Patrunde lent in creier, unde realizeaza concentratia maxima in 24-48 ore. Se distribuie repede la fat si in lapte. Se elimina aproape total prin urina. Litiul se filtreaza glomerular liber si se reabsoarbe tubular in proportie de aproximativ 80%. Clearance-ul este cca 0,35 ml/min/kg. O mica proportie se elimina prin fecale si transpiratie. Timpul de injumatatire plasmatic prin distributie este de 4-6 ore, iar cel de epurare este de 7-12 ore, crescand pana la o medie de 22 ore in conditiile tratamentului prelungit. Cinetica litiului prezinta variatii individuale mari, dar este constanta pentru aceeasi persoana, in conditiile unei functii renale normale si al unui aport obisnuit de sare. Deoarece indicele terapeutic este mic - raportul intre doza eficace si cea toxica este de 1/2 - 1/3, tratamentul trebuind condus in functie de litemie. Nivelul plasmatic eficace este cuprins intre 0,6 si 1,2 mEq/l.

Mod de administrare:
In accesul de manie, in prima zi 2-3 comprimate (500-750 mg, fractionat la mese), in asociere cu un neuroleptic. In starile maniacale subacute sau profilactic, se administreaza un comprimat (250 mg) in prima zi si a doua zi (500 mg) in a treia zi (fractionat, dimineata si seara); in dimineata celei de a patra zile se recolteaza litemia care este cuprinsa normal intre 0,7 si 1 mEq/l, apoi dozele se ajusteaza in functie de concentratia plasmatica a litiului. Exista si preparate retard, care se administreaza in 1-2 prize pe zi. Sangele pentru litemie se recolteaza dimineata, inaintea administrarii medicamentului; la valori serice de 0,7 mEq/l se mentine aceeasi doza, valori sub 0,7 mEq/l necesita marirea dozei, valori mai mari de 1 mEq/l necesita scaderea dozei; controlul se face in a treia si a saptea zi de tratament, apoi o data la doua saptamani, eventual mai rar.

Contraindicatii:
Insuficienta renala, hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca, aritmii cardiace, cardiopatia ischemica, boala Addison, hipotiroidismul netratat, sarcina (risc de malformatii cardiovasculare sau deprimare centrala, hipotonie, gusa la nou-nascut). Nu poate fi folosit la bolnavii obligati la dieta hiposodata.

Avertismente si precautii:
Frecventa reactiilor toxice creste brusc la concentratii ce depasesc 2 mEq/l. Se recomanda ca litiul constant sa nu depaseasca 1 mEq/l, iar doza zilnica sa fie fractionata. Concentratia litiului in eritrocite, care pentru efectele terapeutice se situeaza la 0,2-0,6 mEq/l, poate servi de asemenea la monitorizarea tratamentului, fiind considerata ca un indicator mai valid pentru concentratia realizata in creier. Inaintea inceperii tratamentului este necesara investigarea aparatului cardiovascular, a functiei renale, a functiei tiroidei.

Reactii adverse:
La inceputul tratamentului pot aparea fenomene toxice majore si trecatoare: greata, voma, diaree, retentie hidrosalina; uneori, in timpul tratamentului cronic, pot surveni: gusa, rareori cu fenomene de hipotiroidism (reversibil la oprirea medicatiei), diabet insipid nefrogen cu poliurie si polidipsie, tremor fin si oboseala musculara, leucocitoza, eruptii psoriaziforme. La litemie apropiata de 2 mEq/l pot aparea fenomene toxice acute grave, survin varsaturi si diaree severa, hiperreflexie, slabiciune musculara marcata. Intoxicatia acuta se manifesta prin: confuzie mentala, incoordonare motorie, dizartrie, aritmii, hipotensiune arteriala, albuminurie: in final bolnavul intra in coma si poate muri in colaps cu anurie.

Interactiuni medicamentoase:
Eliminarea litiului poate fi crescuta prin manitol si perfuzii intravenoase cu bicarbonat de sodiu. Antiinflamatoriile nesteroidiene cresc litemia, acetazolamida micsoreaza efectul litiului, asocierea cu preparatele iodate mareste riscul afectarii tiroidiei.

Forma de prezentare:
Flacon cu 30 comprimate.

Conditii de pastrare:
A se feri de lumina, caldura si umiditate.

Producator: Sicomed

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007