Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
DOXEPIN, drajeuri, fiole

Compozitie:
Drajeuri, continand 25 mg doxepina (28,26 mg clorhidrat de doxepina); fiole de 2 ml continand 25 mg sau 50 mg doxepina (28,26 mg, respectiv 56,52 mg clorhidrat de doxepina).

Actiune terapeutica:
Antidepresiv triciclic cu proprietati sedative, antianxioase si anticolinergice.

Farmacocinetica:
Doxepin are o biodisponibilitate de 15-45% dupa administrare orala. Timpul de injumatatire variaza intre 8-24 ore.

Indicatii:
Sindroame depresive cu componenta anxioasa; psihoze/nevroze endogene sau de involutie; stare depresiva postpartum sau in sindromul de abstinenta la alcool, sedative sau hipnotice; afectiuni somatice insotite de anxietate; psihoza maniaco-depresiva.

Dozare si mod de administrare:
Doza se stabileste in functie de gravitatea afectiunii si de raspunsul individual al pacientului: 75-150 mg/zi in tratamentul ambulator si max. 300 mg/zi la bolnavii spitalizati. Pentru pacientii in varsta de peste 60 de ani, doza utilizata va fi jumatate din cea a adultului. In cazul pacientilor cu simptomatologie severa, se administreaza i.m. sau perfuzii i.v. 1-2 fiole (25-50 mg), in 250-500 ml ser izotonic glucozat; la nevoie, doza se repeta. Dupa ameliorarea simptomatologiei, tratamentul se poate continua pe cale orala (drajeuri), doza uzuala fiind de 75-150 mg/zi, repartizata in 2-3 prize sau doza unica de maximum 100 mg seara, inainte de culcare.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la doxepina, glaucom cu unghi ingust, afectiuni insotite de retentie urinara, insuficienta hepatica grava, copii sub 12 ani.

Precautii:
Pacientii depresivi tratati cu doxepina vor fi supravegheati indeaproape in perioada de inceput a tratamentului (risc crescut de suicid). Doxepin se va administra cu deosebita prudenta persoanelor in varsta, bolnavilor aflati in tratament cu alte medicamente (indeosebi cu efecte anticolinergice) si pacientilor cu: epilepsie (favorizeaza crizele convulsive), infarct miocardic recent, hipertiroidism, afectiuni hepatice si intercurente. In timpul tratamentului nu se consuma bauturi alcoolice!

Reactii adverse:
Anticolinergice: uscaciune a gurii, tulburari de vedere, constipatie, transpiratie, retentie urinara. Cardiovasculare: hipo- sau hipertensiune, tahicardie, aritmii. Gastrointestinale: greata, voma, indigestie, tulburari gustative, diaree, anorexie. Endocrine: tulburari ale libidoului, ginecomastie, tumefactia sanilor si galactoree la femei, scaderea glicemiei. SNC: frecvent - ameteala, rar - confuzie, dezorientare, halucinatii, parestezie, ataxie, tulburari extrapiramidale, tremor, convulsii. Hematologice: discrazii sanguine (eozinofilie, leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie, purpura). Alergice: mancarimi ale pielii, edem facial, fotosensibilitate, eruptie.

Sarcina si alaptare:
Doxepin nu se administreaza in perioada de sarcina decat daca este imperios necesar. Datorita faptului ca doxepina este excretata in laptele matern, se recomanda intreruperea alaptarii la inceperea tratamentului.

Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini:
Se va evita conducerea de autovehicule sau exploatarea unor masini cu grad crescut de periclitate pe durata tratamentului deoarece doxepina diminueaza performantele psihomotorii ale bolnavului.

Interactiuni medicamentoase:
La administrarea concomitenta de doxepina si: hipnotice, tranchilizante si alte deprimante centrale (inclusiv alcool), acestea se potenteaza reciproc; guanetidina, clonidina, efectul antihipertensiv al acestora este antagonizat. IMAO (contraindicat) se produc reactii toxice grave. Tratamentul cu IMAO va fi suprimat cu doua saptamani inainte de initierea tratamentului cu Doxepin. Alte antidepresive, anticolinergice, simpatomimetice directe (adrenalina, noradrenalina, izoprenalina), hormoni tiroidieni se impune reducerea dozei acestora si supraveghere medicala; anestezice, creste riscul de aparitie a aritmiilor si hipotensiunii; cimetidina: creste nivelul seric al doxepinei, sporind riscul reactiilor adverse anticolinergice.

Supradozare:
Simptomatologie: exacerbarea reactiilor adverse, in cazuri grave ajungandu-se la depresie respiratorie, hipotensiune, coma, convulsii, tulburari cardiovasculare severe (in functie de gradul intoxicatiei), retentie urinara, ileus paralitic, hipo- sau hipertermie, pupile dilatate, reflexe hiperactive. Tratament: evacuare si lavaj gastric, administrare de carbune activ, anticonvulsivante, antiaritmice. Se impune spitalizare urgenta, monitorizare cardiaca si respiratorie timp de cateva zile.

Forma de prezentare:
Cutii cu 3 blistere a cate 10 drajeuri. Flacoane cu 30 drajeuri. Cutii cu 5 sau 100 fiole a cate 2 ml.

Conditii de pastrare:
Se pastreaza in locuri uscate (15-25C), ferit de lumina, in ambalaj original. A nu se lasa la indemana copiilor!

Termen de valabilitate:
2 ani pentru drajeuri. 3 ani pentru fiole.

Producator: Terapia

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007