Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
STUGERON, comprimate, capsule

Compozitie:
1 comprimat contine 25 mg cinarizina. 1 capsula contine 75 mg cinarizina (Stugeron forte).

Actiune terapeutica:
Inhiba contractia celulelor musculaturii netede vasculare prin blocarea canalelor de calciu, suplimentar diminueaza activitatea constrictoare a substantelor vasoactive cum ar fi norepinefrina si serotonina, prin blocarea receptorilor canalelor de calciu. Blocarea influxului intracelular de calciu este selectiva si se manifesta prin proprietati antivasoconstrictoare fara efect asupra presiunii sanguine si a pulsului cardiac. Cinarizina poate ameliora microcirculatia deficitara prin cresterea deformabilitatii eritrocitelor si scaderea vascozitatii sangelui. Rezistenta celulara fata de hipoxie este marita. Cinarizina inhiba stimularea sistemului vestibular, fapt ce se manifesta prin suprimarea nistagmusului si a altor perturbari autonome. Episoadele acute de vertij pot fi prevenite sau diminuate de cinarizina.

Farmacocinetica:
Nivelul plasmatic maxim de cinarizina se obtine la 1-3 ore de la administrare. Cinarizina se elimina din plasma cu o viteza de injumatatire de 4 ore. Cinarizina este metabolizata integral. Eliminarea metabolitilor se face in proportie de 1/3 prin urina si 2/3 prin fecale. Legarea Cinarizinei de proteine plasmatice se face in proportie de 91%.

Indicatii:
Terapia de intretinere in simptome de tulburari labirintice: vertij, ameteli, acufene, nistagmus, greturi si voma. Profilaxia raului de miscare. Profilaxia migrenelor. Terapia de intretinere in simptome de origine cerebro-vasculara: ameteli, acufene, cefalee vasculara, dereglari manifestate prin nesociabilitate si iritabilitate, pierderea memoriei si lipsa puterii de concentrare. Terapia de intretinere in simptome datorate tulburarilor de circulatie periferica: sindrom Raynaud, acrocianoza, claudicatii intermitente, tulburari trofice, ulcere trofice sau varicoase, parestezii, crampe nocturne, extremitati reci.

Dozare si mod de administrare:
Tulburari ale circulatiei cerebrale: 1 comprimat de 25 mg de 3 ori/zi sau 1 capsula a 75 mg/zi. Tulburari ale circulatiei periferice: 2-3 comprimate a 25 mg de 3 ori/zi sau 2-3 capsule a 75 mg/zi. Tulburari de echilibru: 1 comprimat a 25 mg de 3 ori/zi sau 1 capsula a 75 mg/zi. In rau de miscare la adulti: 1 comprimat de 25 mg cu o jumatate de ora inainte de calatorie; se repeta din 6 in 6 ore; la copii: jumatate din doza pentru adulti. Stugeron se administreaza de preferinta dupa masa. Doza maxima administrata la adulti nu trebuie sa depaseasca 225 mg (9 comprimate sau 3 capsule/zi). Efectul Stugeron in vertij fiind dependent de doza, aceasta se va mari progresiv.

Contraindicatii:
Stugeron este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la acest medicament.

Precautii:
La fel ca si alte antihistaminice, Stugeron poate provoca tulburari epigastrice. Iritatia gastrica se diminueaza prin administrarea produsului dupa mese. La pacientii cu boala Parkinson Stugeron se va administra doar daca avantajele tratamentului depasesc riscul de agravare al bolii. Stugeron poate cauza somnolenta in special la inceputul tratamentului. De aceea se impun precautii in cazul consumului de alcool sau administrarii concomitente de deprimante ale SNC.

Reactii adverse:
Pot aparea somnolenta si tulburari gastrointestinale. De regula, ele sunt tranzitorii si pot fi deseori intampinate stabilind doza optima in mod progresiv. In cazuri rare se pot inregistra dureri de cap, uscaciunea gurii, cresteri in greutate, transpiratii sau reactii alergice. In cazuri extrem de rare s-au semnalat simptome de lichen plan si simptome asemanatoare celor de lupus. Literatura de specialitate a consemnat un caz izolat de icter colestatic. La pacientii varstnici aflati sub tratament prelungit au fost descrise cazuri de agravare sau de aparitie a simptomelor extrapiramidale, uneori asociate cu stari depresive. In asemenea cazuri tratamentul va fi intrerupt.

Sarcina si alaptare:
Desi studiile pe animale nu au aratat efecte teratogene, stugeronul nu se administreaza in perioada de sarcina, decat daca avantajul terapeutic justifica riscul potential pentru fat. Nu exista date privind excretia Stugeron prin laptele matern; de aceea alaptarea va fi suprimata la femeile care utilizeaza Stugeron.

Interactiuni medicamentoase:
Nu se asociaza cu alcool, deprimante ale SNC si antidepresive, deoarece administrarea concomitenta poate potenta efectul sedativ atat al acestor medicamente, cat si al Stugeron. Datorita efectului sau antihistaminic, Stugeron poate preveni reactia fata de indicatorii reactivitatii dermice, in mod obisnuit pozitiva, daca se utilizeaza cu cel putin 4 zile inainte de testele cutanate.

Supradozare:
Simptome: Intr-un singur caz de supradozare acuta (2 100 mg), la un copil de 4 ani au fost observate urmatoarele manifestari: voma, somnolenta, coma, tremor si hipotonie. Recuperarea s-a realizat fara probleme. Tratament: Nu exista un antidot specific. Se efectueaza spalaturi gastrice in primele 4 ore de la ingestie. Daca se considera necesar se administreaza carbune activ.

Forma de prezentare:
Cutii cu 4 blistere a 10 comprimate. Cutii cu 2 blistere a 10 capsule.

Conditii de pastrare:
La loc uscat, 15-30C, ferit de lumina. A nu se lasa la indemana copiilor!

Termen de valabilitate: 5 ani.

Producator: Terapia S.A. in cooperare cu Janssen Pharmaceutica - Belgia

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007