Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Expression #5 of SELECT list is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'emed_emedonline.l.tag_modid' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by
GARASONE, solutie

Descriere:
Garasone Solutie pentru uz oftalmic/otic reprezinta o combinatie formata dintr-un antibiotic aminoglicozidic, gentamicina sulfat si un corticosteroid, betametazona sodium fosfat. Fiecare ml de Garasone solutie sterila pentru uz oftalmic/otic contine genta-micina sufat, echivalent cu 3 mg de gentamicina, si betametazona sodiu fosfat, echivalent cu 1 mg de betametazona, intr-un vehicul apos ce contine bifosfat de sodiu, clorura de sodiu, citrat de sodiu dihidrat, borat de sodiu, fosfat de sodiu si edetat disodic, avand clorura de benzalconiu ca stabilizator.

Actiuni:
Garasone solutie pentru uz oftalmic/otic combina actiunea intens antiinflamatorie si antialergica a betametazonei sodiu fosfat cu activitatea antibacteriana cu spectru larg a gentamicinei sulfat. Betametazona, un derivat sintetic al prednisolonului, prezinta fata de alti corticosteroizi avantajul unei actiuni antiinflamatorii crescute la doze mult mai reduse. Betametazona sodiu fosfat isi exercita efectul local antiinflamator prin inhibarea formarii de exsudat fibros si celular si prin normalizarea permeabilitatii crescute a capilarelor inflamate. In vivo, infectiile cu tulpini de stafilococ au raspuns favorabil la tratamentul cu Garasone solutie. In vitro, gentamicina sulfat este activa pe o mare varietate de bacterii gramnegative, cat si pe o parte din cele grampozitive: stafilococi coagulazo-pozitivi si coagulazo-negativi, Escherichia coli, specii de Proteus (indol-pozitive si indol-negative), Pseudomonas aeruginosa, specii din grupul Klebsiella-Enterobacter-Serratia, specii de Citrobacter, Salmonella, Shigella, Moraxella, Serratia, si Neisseria si in mod special gonococul.

Indicatii si utilizare:
Garasone solutie pentru uz oftalmic/otic este indicat in tratamentul inflamatiei oculare atunci cand utilizarea concomitenta a unui agent antimicrobian este absolut necesara. Garasone solutie pentru uz oftalmic/otic este de asemenea reco-mandat in afectiunile canalului auditiv extern, cum sunt otita externa acuta si cronica, dermatita eczematiforma, dermatita seboreica si dermatita de contact suprainfectata cu germeni sensibili la gentamicina.

Doze si mod de administrare:
Numai pentru uz oftalmic/otic. Oftalmic: Dozarea trebuie adaptata in functie de necesitatile speci-fice ale fiecarui pacient. Doza uzuala este de 1-2 picaturi instilate de 3-4 ori pe zi in sacul conjunctival al ochiului afectat. In cursul fazei acute, pot fi administrate pana la 2 picaturi la interval de 1-2 ore, pentru ca pe masura ce simptomele se amelioreaza, frecventa de administrare sa poata fi scazuta. Durata tratamentului topic variaza in functie de tipul si severitatea afectiunii. In timp ce Garasone solutie pentru uz oftalmic/otic se foloseste in cursul zilei, Garasone unguent oftalmic poate fi aplicat seara, inainte de culcare. Otic: Inaintea administrarii solutiei otice, canalul auditiv trebuie curatat de cerumen si alte resturi celulare. Doza initiala recomandata de Garasone solutie pentru uz oftalmic/otic este de 3-4 picaturi de 2-4 ori pe zi. Pacientul trebuie sa stea culcat pe urechea sanatoasa; dupa instilarea picaturilor in urechea afectata sa ramana in aceasta pozitie timp de cateva minute, astfel incat sa se asigure patrunderea medicamentului la nivelul canalului auditiv extern. Dupa obtinerea unui raspuns terapeutic favorabil se reduce progresiv doza initiala. Este de preferat sa se insereze in canalul auditiv extern un tampon de vata imbibat in solutie la fiecare 4 ore. Tamponul trebuie inlocuit cel putin o data la 24 de ore. In cazul afectiunilor cronice otice sau oftalmice, intreruperea tratamentului trebuie facuta prin reducerea progresiva a frecventei de administrare.

Reactii adverse:
Preparatele oftalmice/otice pot determina o usoara senzatie de usturime la administrare. Printre reactiile adverse ale administrarii oftalmice de corticosteroizi se mentioneaza: cresterea presiunii intraoculare, glaucom, afectarea (rara) a nervului optic, tulburari ale acuitatii vizuale si ale campului vizual, aparitia unor cataracte posterioare subcapsulare, intarzierea in vindecarea unor rani, aparitia unor flictene cu lichid clar dupa interventiile chirur-gicale pentru cataracta, infectii oculare secundare produse de agenti patogeni inclusiv herpes simplex. Preparatele oftalmice ce contin corticosteroizi pot de asemenea provoca uveite acute anterioare si perforatii ale globului ocular. Ca urmare a utilizarii terapiei cortico-steroide topice au fost raportate rar midriaza, pierderi ale acomodarii si ptoza. La antibioticele oftalmice pot aparea sensibilizari alergice. Iritatii oculare tranzitorii au fost raportate la gentamicina sulfat oftalmica.

Contraindicatii:
Keratitele epiteliale cu herpes simplex (keratitele dendritice), vaccinia, varicela, afectiunile virale ale corneei si conjunctivei, infectiile microbacteriene sau fungice ale ochiului sau urechii, trahomul sau hipersensibilitatea la una din componentele preparatului contraindica folosirea Garasone. Utilizarea combina-tiilor corticosteroid/antibiotic este contraindicata dupa indepartarea unui corp strain cornean sau la pacientii cu perforatii ale timpanului sau in caz de absenta a acestuia. Ca si in cazul celorlalte produse oftalmice care contin clorura de benzalconiu, pacientii sunt sfatuiti sa nu poarte lentile de contact in timpul tratamentului cu Garasone solutie pentru uz oftalmic/otic.

Precautii:
Garasone solutie pentru uz oftalmic/otic este indicat numai pentru uz topic. Garasone solutie nu trebuie injectat subconjunctival sau nu trebuie introdus direct in camera anterioara oculara. Daca dupa administrarea de Garasone solutie pentru uz oftalmic/otic nu se obtine un raspuns clinic prompt este necesara o evaluare corespunzatoare. Se recomanda efectuarea de culturi bacte-riene de pe pleoapa si efectuarea testelor de determinare a sensi-bilitatii organismelor patogene in cazul in care semnele/simptomele persista, in ciuda respectarii stricte a tratamentului cu acest produs. Atunci cand Garasone solutie pentru uz oftalmic/otic este administrat topic mai mult de 10 zile, trebuie monitorizata presiunea intraoculara. Se recomanda efectuarea unui examen biomicroscopic si O.R.L. Pacientii la care creste presiunea intraoculara in urma tratamentului cu corticosteroizi topici sunt aceia cu glaucom cu unghi deschis, cu grad inalt de miopie si diabeticii. Utilizarea topica a corticosteroizilor la pacientii care prezinta afectiuni ce produc subtieri ale sclerei sau corneei poate determina perforatii ale globului ocular. Nu se recomanda utilizarea combinatiei antibiotic - agent antiinflamator ca terapie initiala a ulcerelor bacteriene corneene produse de Pseudomonas aeruginosa. Este mai prudenta utilizarea initiala numai a unui agent antiinfectios. Daca infectia raspunde la tratamentul antiinfectios este indicata adaugarea unui agent antiinflamator pentru a diminua reactia fibroasa si cicatricea corneeana. In afectiunile acute, purulente ale ochiului, cortico-steroizii pot masca sau amplifica o infectie deja existenta. Preparatele ce contin corticosteroizi trebuie utilizate cu precautie in tratamentul herpes simplex. Cand un antibiotic aminoglicozidic este administrat topic in ureche, trebuie luata in consideratie posibila afectare a nervului opt cranian. Studiile efectuate pe animale au demonstrat ca gentamicina administrata topic in canalul auditiv extern poate fi absorbita deoarece medicamentul a fost detectat in ser si in urina dupa administrare. Utilizarea topica pe termen lung a antibioticelor sau corticosteroizilor poate duce la inmultirea germenilor rezistenti si a fungilor. Intr-un astfel de caz, sau daca apare o iritatie/hipersensibilizare la preparat, trebuie intrerupta administrarea acestuia si instituita o terapie adecvata. A fost de asemenea demonstrata existenta unei alergii incrucisate intre aminoglicozide si corticosteroizi. Pentru a evita contaminarea si aparitia unei infectii incrucisate, nu utilizati acelasi flacon pentru tratamentul infectiilor otice si oftalmice. Capatul picuratorului flaconului de solutie oftalmica/otica se pot contamina daca vine in contact cu orice suprafata straina. Utilizarea de catre mai multe persoane a aceluiasi flacon poate disemina infectia.

Sarcina si alaptare:
Solutia oftalmica/otica de Garasone nu trebuie administrata femeilor insarcinate decat daca avantajele potentiale justifica riscul potential pentru fat. Nu se cunoaste daca compo-nentele din Garasone solutie pentru uz oftalmic/otic sunt excretate in laptele matern. Se recomanda totusi intreruperea alaptarii in timpul tratamentului cu Garasone. Este necesara o atentie deosebita atunci cand Garasone solutie pentru uz oftalmic/otic se administreaza mamelor care alapteaza.

Utilizarea in pediatrie:
Nu s-au stabilit inca siguranta si eficienta administrarii Garasone solutie pentru uz oftalmic/otic la copiii sub 8 ani.

Supradozare:
Simptome: Folosirea corticosteroizilor topici pe ter-men lung poate reduce functia adenohipofizara producand insufi-cienta suprarenala secundara. O singura supradozare de gentamicina nu se asteapta sa produca efecte secundare. Tratament: In cazul supradozarii cu corticosteroizi se recomanda tratament simptomatic adecvat. Simptomele acute hipercorticosteroide sunt de obicei reversibile. Se recomanda tratarea dezechilibrelor electrolitice, daca este necesar. In cazuri de toxicitate cronica este indicata intreruperea progresiva a tratamentului cu corticosteroizi.

Mod de prezentare:
Pentru solutia oftalmica/otica de Garasone flacon cu picurator de 5 ml.

Conservare:
A se pastra la temperaturi intre 2 si 30C. A se evita expunerea la lumina.

Producator: Schering Plough

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007