Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
ATROVENT, spray nazal 0,03% si 0,06%

Compozitie:
O pulverizare contine 0,021 mg bromura de ipratropium pentru o concentratie de 0,03%. O pulverizare (70 l) contine 0,042 mg bromura de ipratropium pentru o concentratie de 0,06%. Excipienti: clorura de benzalkonium, edetat disodic, clorura de sodiu, apa distilata.

Indicatii:
Atrovent Spray Nazal este indicat pentru ameliorarea simptomatica a rinoreei din rinitele alergice si non-alergice.

Dozare si mod de administrare:
Doza medie este de 2 pulverizari in fiecare nara de 2-3 ori pe zi, pentru Atrovent 0,03%. Doza medie este de 2 pulverizari in fiecare nara de 3-4 ori pe zi pentru adulti, pentru Atrovent 0,06%.

Instructiuni de folosire:
Desfaceti capacul de plastic transparent si siguranta de pe spray. Siguranta impiedica descarcarea accidentala a spray-ului in buzunar.

1. Spray-ul trebuie probat inainte de a-l folosi prima data. Pentru aceasta, prindeti flaconul cu degetul mare la baza iar aratatorul si degetul mijlociu pe marginile albe. Fiti atenti ca spray-ul sa nu fie orientat spre ochi. Apasati degetul mare rapid si cu putere de sapte ori. Spray-ul este acum activat si poate fi utilizat. Aceasta manevra se va repeta numai daca spray-ul nu este folosit mai mult de 24 de ore; reactivarea necesita numai una sau doua pulverizari.

2. Suflati nasul cu blandete pentru a curata narile, daca este nevoie, inainte de a utiliza Atrovent Spray Nazal.

3. Apasati usor cu degetul pe o nara, intoarceti flaconul cu baza in sus si plasati-l in nara cealalta.

4. Apasati rapid si cu putere cu degetul mare pe baza flaconului in timp ce aratatorul si degetul mijlociu se sprijina pe portiunile albe. Dupa fiecare pulverizare, trageti aer pe nas si dati-l afara usor pe gura.

5. Dupa ce ati pulverizat, inclinati capul pe spate cateva secunde pentru ca substanta sa patrunda cat mai profund.

6. Repetati manevrele 4, 5 si 6 pentru cealalta nara.

7. Repuneti capacul de plastic transparent si siguranta.

8. Cand cantitatea de Atrovent Spray Nazal incepe sa scada, o pulverizare nu mai asigura doza eficienta de medicament. De aceea, flaconul trebuie verificat inainte sa se termine complet pentru a stabili daca este necesara o noua umplere. Nu luati doze suplimentare si nu intrerupeti tratamentul cu Atrovent Spray Nazal fara avizul medicului. Daca piesa nazala a spray-ului se infunda, tineti-o sub un jet de apa calda un minut, apoi uscati-o bine si reactivati spray-ul (vezi punctul 2). Puneti la loc capacul de plastic si siguranta.

Contraindicatii:
Atrovent este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la compusii atropinici sau la ingredientele inactive ale medicamentului.

Precautii:
Au fost raportate cazuri izolate de reactii adverse (de ex. midriaza, cresterea presiunii intraoculare, glaucom cu unghi inchis, dureri oculare) atunci cand bromura de ipratropium a fost pulverizata in ochi. Aparitia de dureri oculare sau de disconfort ocular, incetosarea vederii, aparitia de halouri vizuale asociate cu inrosirea ochilor provenita din congestie conjunctivala sau corneana pot fi semne ale unei crize acute de glaucom cu unghi inchis. La aparitia oricaruia dintre aceste simptome trebuie cerut imediat sfatul medicului specialist. Atrovent Spray Nazal 0,03 si 0,06% trebuie folosit cu atentie de catre pacientii care au predispozitie la aparitia de glaucom cu unghi inchis, hipertrofie de prostata sau obstructia colului vezical. Pacientii diagnosticati cu fibroza chistica de pancreas pot fi mai predispusi la aparitia tulburarilor de motilitate gastro-intestinala.

Interactiuni medicamentoase:
Atrovent Spray Nazal este absorbit la nivelul circulatiei sistemice intr-o proportie minima; cu toate acestea, este posibila aparitia potentarii actiunii acestuia la administrarea concomitenta cu anticolinergice (inclusiv aerosoli). Rezultatele studiului deschis, pe durata unui an, cu produsul Atrovent Spray Nazal 0,06%, studiu efectuat pe pacienti cu rinita perena, arata ca folosirea concomitenta a antihistaminicelor si a decongestionantelor nazale nu produce o crestere a reactiilor adverse la nivelul cailor nazale.

Sarcina si alaptare:
Studiile efectuate pe sobolani, soareci si iepuri nu au stabilit cu certitudine lipsa efectelor secundare in cursul sarcinii. De aceea, trebuie respectate precautiile in folosirea medicamentului, mai ales in primul trimestru de sarcina. De asemenea, nu a fost demonstrata siguranta folosirii acestui medicament in timpul perioadei de alaptare.

Reactii adverse:
Izolat pot sa apara reactii adverse ca: epistaxis, uscaciune a nasului sau si iritatie nazala. In cazul administrarii diferitelor forme farmaceutice de Atrovent, inclusiv Atrovent Spray Nazal, au fost mentionate ca efecte adverse cefaleea, greata si iritatie locala (senzatie de arsura). Efecte sistemice anticolinergice sunt manifestate prin uscaciunea gurii. Reactii adverse oculare, cresterea frecventei cardiace si a palpitatiilor, retentia urinara si tulburarile motilitatii gastrointestinale au fost mentionate in cazuri izolate la pacientii care folosesc bromura de ipratropium fie administrata intranazal sau dupa inhalare per os. Pot sa apara reactii de tip alergic ca de ex. rash, angioedem, urticarie si greata.

Supradozare:
Nu s-au inregistrat manifestari specifice de supradozare. Avand in vedere larga utilizare a Atrovent Spray Nazal si modul sau de administrare, nu s-a semnalat aparitia manifestarilor de tip anticolinergic. Pot aparea manifestari sistemice minore ale actiunii anticolinergice, care includ uscaciunea gurii, tulburari de acomodare vizuala si cresterea frecventei cardiace.

Proprietati:
Bromura de ipratropium este un medicament anticolinergic. Administrat intranazal, cu o actiune locala de inhibare parasimpatica care reduce hipersecretia apoasa a glandelor de la nivelul mucoasei nazale. Administrarea intranazala a bromurii de ipratropium are eficienta asupra gravitatii si duratei rinoreei la pacientii cu rinita. Studiile clinice efectuate cu Atrovent Spray Nazal au aratat o reducere semnificativa a rinoreei in comparatie cu placebo. Scaderea gravitatii rinoreei pana la absenta oricarui simptom a fost atinsa intr-un interval de doua pana la cel mult 6 ore.

Conditii de pastrare:
Nu lasati spray-ul la indemana copiilor!

Forma de prezentare:
Flacon presurizat dozat de 30 ml, cu piesa nazala, pentru concentratia de 0,03%. Flacon presurizat dozat de 15 ml (180 de puff-uri) cu piesa nazala, pentru concentratia de 0,06%.

Producator: Boehringer Ingelheim

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007