Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
ALDECIN, inhalant


Descriere:
Aldecin Inhalant este un nebulizator pentru administrarea de aerosoli in doze fixe, continand o suspensie microcristalina de beclometazona dipropionat, inclusa in agenti lichefiati, inerti, cu acid oleic ca agent dispersant. Fiecare pulverizare furnizeaza 50 mg beclometazona dipropionat per inhalare, cu ajutorul unui adaptor oral, special conceput. Fiecare flacon de beclometazona dipropionat contine 100 de doze, suficiente la cei mai multi pacienti pentru 15 zile de terapie, sau 200 de doze, suficiente pentru 30 de zile de terapie.

Ingredienti inactivi:
Acid oleic, triclormonofluormetan, diclordi-fluormetan.

Actiuni:
Beclometazona dipropionat, un corticosteroid, demonstreaza proprietati antiinflamatorii la nivelul cailor respiratorii la doze care nu sunt active sistemic.

Indicatii si mod de utilizare:
Numai pentru uz topic pe cale orala. Aldecin Inhalant este indicat pentru tratamentul mai multor clase de pacienti astmatici, in mod particular pentru cei dependenti fie de corticosteroizi activi sistemic, fie de corticotropina (ACTH), sau pentru cei corticoindependenti, inadecvat controlati cu alte regimuri de medicatie. Utilizarea de Aldecin Inhalant este in mod particular indicata la urmatorii pacienti: pacienti astmatici care necesita terapie de intretinere de lunga durata; pacienti cu astm bronsic sever, care sunt dependenti de corticosteroizi activi sistemic sau de ACTH. Pacienti astmatici care primesc cure intermitente de corticosteroizi sistemici; pacienti astmatici ale caror simptome au devenit tot mai putin influentate de bronhodilatatoare si care necesita doze progresiv mai mari pentru ameliorare; pacienti astmatici pentru care terapia bronhodilatatoare este relativ contraindicata, cum ar fi pacientii cardiaci; pacienti astmatici ale caror simptome nu sunt controlate adecvat prin terapie asociata (bronhodilatatoare cu cromoglicat disodic); copii cu astm sever. Controlul eficient al simptomelor a fost obtinut fara intarzierea cresterii, obisnuit asociata cu administrarea corticosteroizilor activi sistemic. La copiii transferati de pe corticosteroizi activi sistemic pe terapie cu beclometazona dipropionat a fost semnalata reluarea cresterii. Cand prezenta si severitatea unei componente inflamatorii, indica necesitatea utilizarii corticosteroizilor activi sistemic in tratamentul bronsitei cronice obstructive, Aldecin Inhalant poate fi eficient la pacientii care se preteaza la transfer pe corticosteroizi administrati inhalator. Pacientii cu bronsita cronica obstructiva, care raspund satisfacator la corticosteroizii activi sistemic (corticodependenti), trebuie transferati treptat pe Aldecin Inhalant (vezi Doze si Mod de administrare). Pacientii cu bronsita cronica obstructiva, care nu au primit corticoterapie sistemica, dar a caror stare clinica este suficient de severa pentru a necesita o asemenea terapie, pot fi tratati numai cu Aldecin Inhalant. De asemenea, pacientii cu bronsita cronica obstructiva aflati in tratament cu Aldecin Inhalant, pot necesita terapie aditionala sub forma unor scurte administrari de corticosteroizi activi sistemic, antibiotice pentru infectii, bronhodilatatoare pentru bronhospasm, precum si mucolitice pentru mucus excesiv.

Doze si mod de administrare:
A nu se depasi doza recomandata! Flaconul se agita puternic inaintea fiecarei utilizari. Dozele uzual recomandate sunt dupa cum urmeaza: Adulti: Doua inhalatii (fiecare de cate 50 mg), de trei sau patru ori pe zi. In cazurile severe, in timpul terapiei initiale, dozele pot fi dublate (600 - 800 mg zilnic). Cand apare ameliorarea, dozele trebuie ajustate in functie de raspuns. Copii de 6 - 12 ani: Una sau doua inhalatii (50 sau 100 mg), de doua, trei sau patru ori pe zi, in functie de doza si raspuns. Doza zilnica maxima nu trebuie sa depaseasca 20 de inhalatii (1 mg) la adulti si 10 inhalatii (0,5 mg) la copii cu varsta intre 6 si 12 ani.

Instructiuni pentru pacienti:
Utilizarea adecvata si manuirea flaconului presurizat trebuie intelese clar de pacienti. Medicii trebuie sa accentueze pacientilor necesitatea utilizarii regulate de Aldecin Inhalant. Pacientul trebuie sa expire complet, expulzand cat mai mult posibil aer din plamani, isi mentine respiratia in timp ce isi plaseaza piesa bucala la nivelul gurii si o apuca cu dintii. Pacientul trebuie apoi sa inhaleze adanc pe gura, concomitent cu activarea mecanismului de pulverizare si trebuie sa incerce sa-si mentina respiratia timp de cateva secunde inainte de a expira. Adultii trebuie sa repete procedura pentru o a doua inhalatie. Pacientii trebuie atentionati ca Aldecin Inhalant este conceput pentru tratamentul astmului si nu determina o ameliorare rapida a dificultatilor respiratorii din timpul atacului de astm. Daca sunt corect instruiti, copiii vor invata repede sa nu interpuna limba si dintii in calea jetului de aerosoli, asigurandu-se astfel o inhalare adecvata. Ocluzia narinelor copiilor foarte mici, poate fi utila pentru a se asigura o inhalare adecvata. Dupa inhalare, se recomanda clatirea cavitatii bucale pentru a indeparta orice urma de medicament. Pacientii care primesc bronhodilatatoare inhalator, trebuie sfatuiti sa folosesca bronhodilatatorul inaintea utilizarii de Aldecin Inhalant. Dupa utilizarea unui bronhodilatator sub forma de aerosoli, trebuie sa treaca cateva minute pana la administrarea de Aldecin Inhalant.

Tratament:
Pacienti fara tratament cu corticosteroizi activi sistemic sau cu ACTH. Administrarea de Aldecin Inhalant poate fi initiata direct la pacientii care nu se afla in tratament cu corticosteroizi activi sistemic sau cu ACTH. La pacientii care raspund la Aldecin Inhalant, ameliorarea functiei pulmonare apare, de obicei, dupa una pana la patru saptamani. Administrarea la pacientii corticodependenti si ACTH - dependenti: Deoarece supresia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian poate fi prezenta la pacientii care primesc corticosteroizi activi sistemic sau ACTH, atunci cand acesti pacienti sunt transferati pe terapie cu Aldecin Inhalant, trebuie manifestata o grija deosebita. Aceasta supresie a fost observata pentru perioade de pana la 12 sau mai multe luni. In timpul primei saptamani, Aldecin Inhalant trebuie administrat concomitent cu dozele de intretinere ale cortico-steroizilor activi sistemic. In continuare, se mentine terapia cu Aldecin Inhalant, in timp ce corticosteroizii activi sistemic sunt redusi treptat, la intervale de una-doua saptamani, pana la o doza minima care sa nu depaseasca 0,1 mg betametazona (sau echivalentul ei), in functie de raspunsul pacientului. La pacientii ACTH - dependenti transferul trebuie facut similar, reducand corespunzator doza de ACTH. Importanta unei rate scazute a reducerii dozelor de corticosteroizi activi sistemic este inestimabila. Unii pacienti pot prezenta simptomele sevrajului la corticosteroizi in pofida mentinerii sau ameliorarii functiei pulmonare si vor necesita incurajarea continuarii terapiei cu Aldecin Inhalant. Daca apar semne ale insuficientei corticosuprarenale, dozele de corticosteroizi activi sistemic trebuie crescute provizoriu, iar scaderea ulterioara a dozelor trebuie continuata mai lent. In timpul perioadelor de stres sau a atacurilor severe de astm, pacientii transferati pe Aldecin Inhalant vor necesita tratament suplimentar constand in cure scurte de corticosteroizi activi sistemic, care vor fi reduse treptat, pe masura disparitiei simptomelor. Se recomanda ca asemenea pacienti sa poarte asupra lor o provizie de corticosteroizi cu administrare orala si un bilet de avertizare, care sa indice necesitatea utilizarii lor si dozele de corticosteroizi activi sistemic recomandate in timpul perioadelor de stres. Este necesara testarea periodica a functiei corticosuprarenale, in mod particular masurarea cortizolului plasmatic matinal. Utilizarea concomitenta cu spray-ul nazal continand beclometazona dipropionat: Aldecin Inhalant poate fi utilizat concomitent cu spray-ul nazal continand beclometazona dipropionat, intr-o doza totala combinata de pana la 1 000 mg la adulti si 500 mg la copii.

Reactii adverse:
La pacientii astmatici transferati de pe corticoterapie sistemica pe aerosoli cu beclometazona dipropionat, au fost semnalate decese datorate insuficientei corticosuprarenale. La adultii care au primit doze de Aldecin Inhalant de 1 600 mg zilnic, timp de o luna, a fost semnalata reducerea nivelului cortizolului plasmatic matinal. Efecte adverse de tipul celor aparute in cursul tratamentului cu corticosteroizi activi sistemic au fost rar semnalate cu Aldecin Inhalant. Daca dozele recomandate sunt depasite sau daca pacientii sunt in mod particular sensibili sau predispusi datorita terapiei recente cu corticosteroizi activi sistemic, pot aparea simptome ale hipercorticismului. Atunci cand astfel de simptome apar, Aldecin Inhalant trebuie intrerupt lent, in acord cu procedurile acceptate pentru intreruperea terapiei cu corticosteroizi orali. La cativa pacienti au aparut raguseala si uscaciunea mucoasei bucale. Au fost semnalate reactii de hipersensibilizare imediata si intarziata, incluzand bronhospasm, urticarie, angioedem precum si infectii cu Candida albicans sau Aspergillus niger, localizate la nivelul cavitatii bucale, faringelui, laringelui, bronhiilor si esofagului. Ca urmare a utilizarii corticosteroizilor pe cale inhalatorie, au fost semnalate rare cazuri de glaucom.

Contraindicatii:
Aldecin Inhalant este contraindicat in tratamentul primar al starii astmatice; al altor episoade acute de astm unde sunt necesare masuri de terapie intensiva; la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la oricare din ingredientele acestui preparat.

Precautii:
Frecventa infectiilor clinice aparent localizate, cu Candida albicans sau Aspergillus niger, este scazuta. Totusi, aceste infectii pot necesita terapie antifungica corespunzatoare sau intreruperea tratamentului cu Aldecin Inhalant. Aldecin Inhalant nu trebuie considerat un bronhodilatator si nu este indicat pentru contracararea rapida a bronhospasmului. Pacientii trebuie sa fie instruiti sa contacteze imediat medicul atunci cand, in cursul tratamentului cu Aldecin Inhalant, episoadele astmatice nu raspund la bronhodilatatoare. In timpul acestor episoade, pacientii pot necesita corticoterapie sistemica. Nu exista nici o justificare pentru administrarea de Aldecin Inhalant in doze mai mari decat dozele recomandate. Transferul pacientilor de pe corticoterapie sistemica pe Aldecin Inhalant, poate demasca stari alergice preexistente, supresate in prealabil de corticoterapia sistemica. Efectele de lunga durata ale beclometazonei dipropionat de la subiectii umani, nu sunt pe deplin cunoscute; este vorba in mod particular de efectele locale ale agentului asupra proceselor de crestere si asupra celor imunologice, de la nivelul cavitatii bucale, faringelui, traheei si plamanului. Aldecin Inhalant trebuie utilizat cu precautie, eventual deloc, la pacientii cu infectii tuberculoase active sau silentioase ale tractului respirator, in cazul infectiilor fungice, bacteriene sau virale sistemice netratate sau in caz de herpes simplex ocular. La pacientii aflati in tratament cu Aldecin Inhalant, pot aparea infiltrate pulmonare cu eozinofilie. Cu toate ca efectele sevrajului corticosteroidic sunt de obicei tranzitorii si lipsite de severitate, pot aparea raspunsuri severe, chiar fatale, datorate insuficientei corticosuprarenale sau exacerbarii astmului. Siguranta si eficacitatea utilizarii la copiii mai mici de sase ani nu au fost stabilite. Pacientii potential imuno-supresati care primesc corticosteroizi, trebuie avertizati asupra riscului expunerii la anumite infectii (de ex. varicela, rujeola) si asupra importantei obtinerii sfatului medical daca asemenea expunere apare. La copii, aceste consideratii sunt in mod particular importante.

Sarcina si alaptare:
La femeile fertile, la cele insarcinate si la mamele care alapteaza, beclometazona dipropionat trebuie utilizata numai daca beneficiul potential justifica riscul potential pentru mama, fat sau sugar. Sugarii nascuti de mame care au primit corticosteroizi in timpul sarcinii, trebuie atent observati pentru hipocorticism. Atunci cand Aldecin Inhalant este administrat la mamele care alapteaza, trebuie manifestata precautie.

Supradozare:
Daca Aldecin Inhalant este utilizat in doze excesive, pot aparea efecte corticosteroide sistemice, cum ar fi hipercorticismul sau supresia corticosuprarenala. Daca apar astfel de fenomene, trebuie reduse dozele.

Mod de prezentare:
Aldecin este un flacon presurizat dozator, care a fost special conceput cu doua piese adaptabile - una bucala si una nazala. Fiecare flacon (recipient) permite eliberarea a 200 doze de aerosoli.

Continutul flaconului este sub presiune:
A se evita expunerea directa la lumina soarelui, caldura sau flacara deschisa. Expunerea la temperaturi mai mari de 49C poate cauza explozia. Flaconul nu trebuie sub nici un motiv gaurit, rupt sau ars, chiar daca aparent este gol. Nu lasati medicamentul la indemana copiilor. A se pastra la temperaturi cuprinse intre 2C si 30C. A se proteja de inghet.

Producator: Schering Plough

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007