Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
PULMICORT TURBUHALER 100, 200, 400 g/doza, pulbere inhalatorie

Compozitie:
Budesonid 100 g/doza, 200 g/doza si 400 g/doza.

Forma de prezentare:
Sistem inhalator multidoze cu pulbere uscata antrenata de fluxul inspirator.

Indicatii:
Astm bronsic care necesita tratament de intretinere cu gluco-corticosteroizi pentru controlul procesului inflamator al cailor respiratorii.

Doze si mod de administrare:
Dozarea de Pulmicort Turbuhaler se va face individualizat.

Terapia anterioara Doza de atac recomandata Doza maximrecomandata

Adulti Netratat cu steroiziGlucocorticosteroizi inhalatoriGlucocorticosteroizi orali 400 - 800 g zilnic400 - 800 g zilnic800 - 1600 g zilnic 1600 g zilnic1600 g zilnic1600 g zilnic
Copii peste 6 ani Netratat cu steroiziGlucocorticosteroizi inhalatoriGlucocorticosteroizi orali 400 g zilnic400 g zilnic400 - 800 g zilnic 800 g zilnic800 g zilnic800 g zilnic

Se va lua in considerare posibilitatea administrarii o data pe zi (dimineata sau seara) la acei pacienti adulti care necesita doze de 200 - 400 g budesonid zilnic. Daca apar simptome de deteriorare ale astmului, se vor mari frecventa administrarilor si doza zilnica.

Nota.
Dupa ce s-a obtinut controlul astmului, este de preferat a se titra la toti pacientii doza minima eficienta. Pacienti care nu au fost tratati anterior cu glucocorticosteroizi: La pacientii care nu raspund adecvat la doza de atac, controlul astmului poate fi asigurat de doze mai crescute. Pacienti in tratament de intretinere cu gluco-corticosteroizi inhalatori: Daca in momentul trecerii acelor pacienti tratati anterior cu Pulmicort pMDI pe Pulmicort Turbuhaler astmul este bine controlat, exista posibilitatea reducerii dozei pana la jumatate din cea administrata anterior prin pMDI. De asemenea, in cazul pacientilor tratati anterior cu alte preparate inhalatorii pe baza de glucocorticosteroizi, in momentul trecerii pe Pulmicort Turbuhaler se poate lua in considerare o reducere a dozei, dar numai dupa ce initial pacientilor li s-a administrat doza echivalenta cu cea recomandata anterior. Pacienti in tratament de intretinere cu gluco-corticosteroizi orali: Administrarea de Pulmicort Turbuhaler face posibila inlocuirea sau chiar reducerea semnificativa a dozei de glucocorticosteroizi orali cu mentinerea sau imbunatatirea controlului astmului. Initial, Pulmicort Turbuhaler va fi administrat concomitent cu glucocorticosteroizi orali in dozele de intretinere recomandate. Dupa aproximativ o luna, doza orala va fi redusa gradat pana la nivelul minim posibil. Se recomanda cu vehementa intreruperea gradata a administrarii. In majoritatea cazurilor este posibila substituirea completa a tratamentului cu glucocorticosteroizi orali prin Pulmicort Turbuhaler. In timpul intreruperii administrarii, unii pacienti pot prezenta simptome sistemice ale reducerii de corticosteroizi. Daca apar fenomene ale insuficientei suprarenaliene, dozele sistemice de corticosterozi vor fi crescute temporar, urmand ca reducerea dozelor sa fie continuata mult mai lent. In perioada de stres sau de atacuri astmatice severe, pacientii pot necesita doze suplimentare de corticosteroizi sistemici.

Siguranta si eficienta administrarii in exces a dozelor recomandate de Pulmicort Turbuhaler nu a fost inca stabilita.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate in antecedente la budesonid.

Precautii:
Pulmicort Turbuhaler nu este destinat tratamentului episoadelor acute de astm, situatie in care sunt recomandate bronho-dilatatoare inhalatorii cu durata scurta de actiune. Medicul va acorda atentie pacientilor la care tratamentul cu bronhodilatatoare inhalatorii cu durata scurta de actiune nu este eficient, sau daca necesita mai multe doze inhalate decat de obicei. In aceasta situatie trebuie luat in considerare tratamentul cu antiinflamatoare, de ex. doze mai mari de budesonid inhalator sau o cura de corticosteroizi orali. O atentie deosebita trebuie acordata pacientilor transferati de pe terapia cu glucocorticosterozi orali pe cea cu preparate inhalatorii. Pe perioada supresiei axului hipotalamo-hipofizar, pacientii pot prezenta semne si simptome ale insuficientei suprarenaliene in momentul traumatismelor, interventiilor chirurgicale, sau a infectiilor (in special gastro-enterita) sau a altor situatii asociate cu pierderi electrolitice severe.

Unii pacienti vor prezenta un anumit disconfort nespecific pe perioada intreruperii administrarii, ca de ex. dureri musculare si articulare. In general, se va suspecta un efect glucocorticosteroid insuficient in rarele cazuri in care apar simptome ca oboseala, cefalee, greturi si varsaturi. In aceste situatii sunt uneori necesare cresteri temporare ale dozei orale de glucocorticosteroid.

Substituirea unui tratament cu glucocorticosteroizi orali cu terapia inhalatorie, poate masca uneori alergiile, ca de ex. rinita si eczemele, controlate anterior cu medicatia pe cale sistemica. Aceste alergii vor fi controlate simptomatic cu un antihistaminic si/sau cu preparate topice. Farmacocinetica budesonidului administrat oral este afectata de o functie hepatica deficitara, fapt evidentiat de biodisponibilitatea sistemica crescuta. Oricum, acest fenomen are importanta minima in cazul administrarii de Pulmicort Turbuhaler, deoarece biodisponibilitatea sistemica dupa administrarea inhalatorie este mica. Se va acorda atentie deosebita pacientilor cu tuberculoza pulmonara.

Interactiuni medicamentoase:
Nu s-a constatat ca budesonid sa interactioneze cu alte medicamente destinate tratamentului astmului. Ketoconazol, un inhibitor potent al citocromului P 450 3A, principala enzima metabolica a corticosteroizilor, va creste nivelul plasmatic al budesonidului administrat oral. In limitele dozelor terapeutice, cimetidina are un efect usor, nesemnificativ clinic, iar omeprazolul nu afecteaza farmacocinetica budesonidului administrat oral.

Sarcina si alaptare:
La animalele gestante, administrarea de budesonid determina, ca si alti glucocorticosteroizi, anomalii ale dezvoltarii fetale. La om, relevanta acestor fenomene nu a fost inca stabilita. Ca si in cazul tuturor medicamentelor, inainte de a administra budesonid in perioada de sarcina, se va stabili raportul dintre beneficiile pentru mama si riscurile pentru fat. Totusi, se va lua in considerare tratamentul astmului cu glucocorticosteroizi inhalatori datorita efectelor sistemice mai mici comparativ cu dozele antiastmatice echipotente ale altor preparate. Nu exista date cu privire la pasajul de budesonid in laptele matern.

Reactii adverse:
Pot aparea urmatoarele reactii adverse: usoara iritatie a cavitatii faringiene, tuse si disfonie; candidoza cavitatii oro-faringiene; reactii de hipersensibilitate imediate sau tardive cu rash, dermatita de contact, urticarie, angioedem si bronhospasm; simptome psihiatrice ca nervozitate, stare de neliniste, depresie, sau tulburari comportamentale. Au fost raportate rare cazuri de hematoame cutanate dupa tratamentul cu glucocorticosteroizi inhalatori. In rare cazuri, preparatele inhalatorii pot provoca, prin mecanisme necunoscute, bronhospasm. Rareori, dupa administrarea de glucocorticosteroizi inhalatori pot aparea semne si simptome ale efectelor glucocorticosteroidiene sistemice, inclusiv hipofunctia glandei suprarenale; acestea sunt probabil dependente de doza, de timpul expunerii, tratamentul concomitent si anterior, si de sensibilitatea individuala.

Supradozare:
Se presupune ca supradozarea acuta cu Pulmicort Turbuhaler, chiar cu doze excesive, nu constituie o problema clinica. Utilizarea cronica de doze excesive poate determina efecte sistemice glucocorticosteroidiene - insuficienta suprarenaliana si supresia axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian.

Proprietati farmacodinamice:
Budesonid este un glucocortico-steroid cu efect antiinflamator local crescut. Studiile de provocare pe oameni si animale au demonstrat efectele antianafilactice si antiinflamatoare ale budesonidului, care se materializeaza prin scaderea obstructiei bronsice atat in etapa imediata cat si in cea tardiva. De asemenea, budesonid scade reactivitatea cailor aerifere la pacientii hiperreactivi la stimulii directi si indirecti. Tratamentul cu budesonid inhalator este eficient si in prevenirea astmului indus de efort. Dupa administrarea la adult de pana la 1 600 g budesonid zilnic timp de 3 luni si de pana la 800 g budesonid zilnic la copii, nu s-au observat modificari cu semnificatie clinica ale nivelului plasmatic de cortizon si ale raspunsului la stimularea cu ACTH. Urmarirea pe termen lung, de pana la 52 saptamani, a confirmat absenta supresiei axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian. Comparativ cu tratamentul nesteroidian, la copiii cu varste intre 2 si 6 ani tratati cu doze zilnice de pana la 400 g budesonid prin Turbuhaler, nu au fost demonstrate efecte asupra cresterii.

Proprietati farmacocinetice:
Prin Turbuhaler, aproximativ 25-30% din doza inhalata este depozitata in plamani, aproape dublu fata de doza administrata prin pMDI. Concentratia plasmatica maxima dupa inhalarea unei doze unice de 800 g budesonid este de aprox. 4 nmol/ l si este atinsa in 30 minute. Biodisponibilitatea sistemica a budesonidului administrat prin Turbuhaler este estimata la 38% din doza inhalata, din care doar 1/6 deriva din fractiunea inghitita. Budesonid este supus biotransformarii intense (90%) la nivel hepatic; metabolitii rezultati au activitate glucocorticosteroidiana minima.

Metabolitii budesonid-ului sunt excretati ca atare sau sub forma conjugata pe cale renala. Nu s-au detectat urme de budesonid nemodificat in urina.

Precautii de depozitare:
Sistemul inhalator va fi depozitat la temperaturi pana in 30C.

Producator: Astra

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007