Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
BAMBEC 10 mg si 20 mg, comprimate

Compozitie:
Un comprimat de 10 mg contine 10 mg bambuterol hidrocloric. Un comprimat de 20 mg contine 20 mg bambuterol hidrocloric. Excipienti: Un comprimat contine: lactoza monohidrat, amidon de porumb, polividon, celuloza microcristalina, stearat de magneziu.

Indicatii:
Astmul bronsic. Bronsita cronica, emfizemul si alte afectiuni pulmonare in care bronhospasmul constituie un factor agravant.

Mod de administrare:
Este recomandat ca tratament de intretinere in astm si alte afectiuni pulmonare in care bronhospasmul constituie un factor agravant. Se administreaza o data pe zi, cu putin inainte de culcare. Dozele vor fi individualizate. Adulti: Doza initiala recomandata este de 10 mg. In functie de efectul clinic, dupa 1 - 2 saptamani doza poate fi crescuta la 20 mg. La pacientii care au tolerat bine un tratament anterior cu 2-agonisti orali, doza initiala recomandata este de 20 mg. La pacientii cu functie renala afectata (RFG < 50 ml/min) doza initiala recomandata este de 5 mg care poate fi crescuta la 10 mg dupa 1 - 2 saptamani, in functie de efectul clinic. Varstnici: Doze ca la adulti. Copii 2-5 ani: Doza recomandata este de 10 mg (10 ml), iar la copiii orientali 5 mg (5 ml) datorita diferentelor de cinetica. Copii 6-12 ani: Doza recomandata este de 10 mg (10 ml). In functie de efectul clinic, dupa 1 - 2 saptamani doza poate fi crescuta la 20 mg. Datorita diferentelor de cinetica, la copiii orientali nu se recomanda doze peste 10 mg (10 ml).

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la oricare dintre ingrediente sau la terbutalina.

Precautii:
Cum terbutalina se elimina in principal pe cale renala, doza de Bambec se va reduce la jumatate la acei pacienti cu functie renala afectata (RFG 50 ml/min). La pacientii cu ciroza hepatica, precum si la cei cu functie hepatica afectata de diferite cauze, doza zilnica va fi individualizata, tinand cont de faptul ca la acesti pacienti capacitatea de metabolizare a bambuterolului in terbutalina poate fi afectata. De aceea, la acesti pacienti este mai practic de a se folosi direct metabolitul activ, terbutalina (Bricanyl). Ca in cazul tuturor 2-agonistilor, se va acorda atentie pacientilor cu tireotoxicoza si la cei cu tulburari cardiovasculare severe, cum ar fi boala ischemica, tahiaritmii sau insuficienta cardiaca severa. Deoarece 2-agonistii pot determina cresteri ale glicemiei, la pacientii diabetici la inceputul tratamentului se recomanda efectuarea de teste suplimentare ale glicemiei. In urma tratamentului cu 2-agonisti poate rezulta hipokaliemie severa. O atentie deosebita trebuie acordata astmului acut sever deoarece acest risc poate fi amplificat prin hipoxie. Efectul hipokaliemiant poate fi potentat de tratamente concomitente (a se vedea Interactiuni medicamentoase). In asemenea situatii se recomanda monitorizarea nivelului seric de potasiu.

Interactiuni medicamentoase:
Bambuterol poate prelungi efectul miorelaxant al suxametoniului (succinilcolina). Aceasta se datoreaza faptului ca bambuterol inhiba partial colinestereza plasmatica ce inactiveaza suxametoniul. Aceasta inhibitie este dependenta de doza si este complet reversibila. Aceste interactiuni trebuie luate in considerare si in cazul administrarii de alte relaxante musculare metabolizate de colinesteraza plasmatica. Blocantele receptorilor beta (inclusiv colire), si in special cele neselective pot inhiba total sau partial actiunea -agonistilor. In urma tratamentului cu 2-agonisti poate rezulta hipokaliemie potentata de tratamente concomitente cu derivati xantinici, preparate steroidiene si diuretice (a se vedea "Precautii").

Sarcina si alaptare:
Desi la animale nu s-au observat efecte teratogene dupa administrarea de bambuterol, se recomanda atentie in primul trimestru de sarcina. Nu este cunoscut faptul daca bambuterolul sau metabolitii sai intermediari trec in laptele matern. Terbutalina trece in laptele matern, insa influenta asupra copilului este improbabila in limitele dozelor terapeutice. La copiii nascuti inainte de termen s-a observat hipoglicemie tranzitorie dupa tratamentul mamelor cu 2-agonisti.

Efecte asupra capacitatii de a conduce si de a manevra utilaje:
Bambec nu afecteaza capacitatea de a conduce si de a manevra masini.

Reactii adverse:
Reactiile adverse observate, de exemplu tremor, cefalee, crampe musculo-tonice si palpitatii, sunt caracteristice tuturor aminelor simpatomimetice. Intensitatea reactiilor adverse depinde de doza administrata. Majoritatea acestor efecte au fost spontan reversibile in primele 1-2 saptamani de tratament. Pot aparea urticarie si exantem. S-au observat tulburari de somn si comportamentale, ca de ex. agitatie, hiperreactivitate si stare de neliniste.

Supradozare:
Nu au fost semnalate cazuri de supradozare cu Bambec. Totusi, este posibil ca supradozarea sa se datoreze nivelurilor crescute de terbutalina cand vor aparea simptomele raportate la Bricanyl: cefalee, anxietate, tremor, crampe musculare tonice, palpitatii, tahicardie. Uneori, in cazul supradozarii cu terbutalina poate aparea hipotensiune. Date de laborator: uneori hiperglicemie si lact-acidoza. Doze crescute de 2-agonisti pot determina hipokaliemie ca rezultat al redistribuirii de potasiu. Supradozarea cu Bambec poate cauza o inhibare considerabila a colinesterazei plasmatice care poate dura cateva zile (A se vedea si Interactiuni medicamentoase). Tratamentul supradozarii: In mod normal nu este necesar tratamentul. In cazuri severe de supradozare, se vor lua urmatoarele masuri: Lavaj gastric, carbune activat. Se vor determina echilibrul acido-bazic, glicemia si electrolitii. Se va monitoriza frecventa cardiaca si presiunea sanguina. Se vor corecta dezechilibrele metabolice. Antidotul preferat este un -blocant cardioselectiv, dar acesta va fi folosit cu precautie la pacientii cu antecedente de bronhospasm. Daca reducerea rezistentei vasculare periferice mediata prin receptorii 2 duce la scaderea presiunii sanguine, se vor administra expandori de volum.

Proprietati farmacodinamice:
Bambec contine bambuterol, un precursor al terbutalinei - un agonist al receptorilor adrenergici 2, care stimuleaza cu predilectie receptorii 2 producand relaxarea musculaturii bronsice netede, inhibarea eliberarii de spasmogeni endogeni, inhibarea edemului determinat de mediatorii endogeni si de un clearance mucociliar crescut.

Proprietati farmacochinetice:
Aproximativ 20% din doza orala de bambuterol va fi absorbita. Absorbtia nu este influentata de ingestia concomitenta de alimente. Dupa absorbtie, bambuterol va fi metabolizat lent in terbutalina activa prin hidroliza (colinesteraza plasmatica) si prin oxidare. Aproximativ 1/3 din doza de bambuterol absorbita este metabolizata la nivelul peretelui intestinal si al ficatului in metaboliti intermediari. Aproximativ 10% din doza de bambuterol administrata, este convertita in terbutalina. Copiii prezinta un clearance scazut pentru terbutalina, dar ei si genereaza mai putina terbutalina decat adultii. Astfel, copiii de 6-12 ani vor primi aceleasi doze ca si adultii, in timp ce copiii de 2-5 ani vor primi mai putin. Concentratia plasmatica maxima a metabolitului activ - terbutalina este atinsa in 2-6 ore. Durata efectului este de cel putin 24 ore. Steady-state este atins dupa 4-5 zile de tratament. Timpul de injumatatire al bambuterolului dupa administrarea orala este de circa 13 ore. Timpul de injumatatire al metabolitului activ - terbutalina este de circa 21 ore. Bambuterolul si metabolitii sai activi, inclusiv terbutalina sunt excretati in principal pe cale renala.

Incompatibilitati:
Nu este cazul.

Mod de pastrare:
A se pastra sub 30C.

Producator: Astra

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007