Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
BAMBEC 1 mg/ml, solutie orala

Compozitie:
1 ml de solutie contine 1 mg bambuterol hidrocloric. Excipienti: 1 ml de solutie contine sorbitol, glicerol, benzoat sodic, acid citric, hidroxid de sodiu, esenta de coacaze, apa purificata.

Forma de prezentare:
Solutie orala in sticla de plastic.

Indicatii:
Astmul bronsic. Bronsita cronica, emfizemul si alte afectiuni pulmonare in care bronhospasmul constituie un factor agravant.

Mod de administrare:
Va fi utilizat in tratamentul de intretinere al astmului si al altor afectiuni pulmonare in care bronhospasmul constituie un factor agravant. Se administreaza o data pe zi cu putin inainte de a merge la culcare. Dozele vor fi individualizate. Adulti: Doza initiala recomandata este de 10 mg (10 ml). In functie de efectul clinic, doza poate fi crescuta la 20 mg (20 ml) dupa 1 - 2 saptamani. La pacientii care anterior au tolerat bine agonistii beta2 administrati oral, doza initiala recomandata va fi de 20 mg (20 ml). La pacientii cu functie renala afectata (RFG < 50 ml/min) doza initiala recomandata este de 5 mg (5 ml). Varstnici: Doze ca si la adulti. Copii 2-5 ani: Doza initiala recomandata este de 10 mg (10 ml). Copii 6- 12 ani: Doza initiala recomandata este de 10 mg (10 ml). In functie de efectul clinic, doza poate fi crescuta la 20 mg (20 ml) dupa 1 - 2 saptamani. Datorita diferentelor de cinetica, la copiii orientali nu se vor recomanda doze peste 10 mg (10 ml).

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la oricare dintre ingrediente sau la terbutalina.

Precautii:
Cum terbutalina este excretata in principal pe cale renala, la pacientii cu functie renala sever perturbata (RFG < 50 ml/min) se va reduce doza initiala de Bambec.
La pacientii cu ciroza hepatica s-a observat o variatie interindividuala neprevizibila a metabolizarii bambuterol-ului in terbutalina. Astfel, la acesti pacienti, comparativ cu subiectii sanatosi, aceeasi doza de Bambec poate genera o cantitate mai mare de terbutalina; in unele cazuri a fost generata fie o cantitate foarte mica de terbutalina sau nu a fost generata deloc. La pacientii cu ciroza hepatica, si probabil si la cei cu functie hepatica sever afectata, doza zilnica trebuie stabilita individual luand in considerare faptul ca acestia nu sunt capabili sa metabolizeze bambuterolul in terbutalina. De aceea, la acesti pacienti este mai practic de a se folosi direct metabolitul activ, terbutalina (Bricanyl). Ca si in cazul tuturor 2-agonistilor, se va acorda atentie pacientilor cu tireotoxicoza si celor cu boli cardiovasculare severe, cum ar fi boala ischemica, tahiaritmiile sau insuficienta cardiaca severa. Deoarece 2-agonistii pot determina cresteri ale glicemiei, la inceputul tratamentului cu Bambec se recomanda efectuarea de teste suplimentare ale glicemiei la pacientii astmatici cu diabet concomitent. Este posibil ca in urma tratamentului cu 2-agonisti sa rezulte hipokaliemie severa. O atentie deosebita se va acorda cazurilor de astm acut sever in care hipoxia poate accentua acest risc asociat. Efectul hipokaliemiant poate fi potentat si de tratamentele asociate (a se vedea Interactiuni medicamentoase). In aceste situatii se recomanda monitorizarea nivelurilor serice de potasiu.

Interactiuni medicamentoase:
Bambuterolul poate prelungi efectul miorelaxant al suxametoniului (succinilcolina). Aceasta se datoreaza faptului ca bambuterolul inhiba partial colinestereza plasmatica ce inactiveaza suxametoniul. Aceasta inhibitie este dependenta de doza si este complet reversibila. Aceasta posibilitate de interactiune va fi luata in considerare si in cazul altor miorelaxante metabolizate de colinesteraza plasmatica. Blocantele receptorilor beta (inclusiv colirele), si in special cele neselective pot inhiba total sau partial actiunea -agonistilor. In cadrul tratamentului cu 2-agonisti poate aparea hipokaliemie (a se vedea Precautii) care poate fi accentuata de administrarea concomitenta de derivati xantinici, steroizi, diuretice si de hipoxie.

Sarcina si alaptare:
Desi la animale nu s-au observat efecte teratogene dupa administrarea de bambuterol, se recomanda atentie in primul trimestru de sarcina. Nu este cunoscut faptul daca bambuterolul sau metabolitii sai intermediari trec in laptele matern. Terbutalina trece in laptele matern, insa influenta asupra copilului este improbabila in limitele dozelor terapeutice. La copiii nascuti inainte de termen s-a observat hipoglicemie tranzitorie dupa tratamentul mamelor cu 2-agonisti.

Reactii adverse:
Reactiile adverse observate, de exemplu tremor, cefalee, crampe musculo-tonice si palpitatii, sunt caracteristice tuturor aminelor simpatomimetice. Intensitatea reactiilor adverse depinde de doza administrata. Majoritatea acestor efecte au fost spontan reversibile in primele 1-2 saptamani de tratament. Pot aparea urticarie si exantem. Au fost observate tulburari de somn si comportamentale, cum ar fi agitatie, hiperactivitate si stare de agitatie.

Supradozare:
Nu au fost semnalate cazuri de supradozare cu Bambec. Totusi, este posibil ca supradozarea sa se datoreze nivelurilor crescute de terbutalina cand vor aparea simptomele raportate la Bricanyl: cefalee, anxietate, tremor, crampe musculare tonice, palpitatii, tahicardie. Uneori, in cazul supradozarii cu terbutalina poate aparea hipotensiune.

Date de laborator:
uneori hiperglicemie si lact-acidoza. Beta-2-agonistii pot determina hipokaliemie ca rezultat al redistribuirii de potasiu. Supradozarea cu Bambec poate cauza o inhibare considerabila a colinesterazei plasmatice care poate dura cateva zile (A se vedea si Interactiuni medicamentoase). Tratament: In mod uzual nu este necesat tratament. In cazurile severe de supradozare se recomanda urmatoarele masuri: Lavaj gastric, carbune activat. Se vor determina echilibrul acido-bazic, glicemia si electrolitii. Se va monitoriza frecventa cardiaca si presiunea sanguina. Se vor corecta dezechilibrele metabolice. Se recomanda un beta-blocant cardioselectiv (de ex. metoprolol) pentru tratamentul aritmiilor ce deterioreaza hemodinamica. Beta-blocantul va fi folosit cu precautie datorita posibilitatii producerii obstructiei bronhice. Daca reducerea rezistentei vasculare periferice mediata prin receptorii beta-2, duce la scaderea presiunii sanguine, se vor administra expandori de volum.

Proprietati farmacodinamice:
Bambec contine bambuterol, un precursor al terbutalinei - un agonist al receptorilor adrenergici beta-2, care stimuleaza cu predilectie receptorii beta-2 producand relaxarea musculaturii bronsice netede, inhibarea eliberarii de spasmogeni endogeni, inhibarea edemului determinat de mediatorii endogeni si de un clearance mucociliar crescut.

Proprietati farmacochinetice:
Aproximativ 20% din doza orala de bambuterol va fi absorbita. Absorbtia nu este influentata de ingestia concomitenta de alimente. Dupa absorbtie, bambuterol va fi metabolizat lent in terbutalina activa prin hidroliza (colinesteraza plasmatica) si prin oxidare. Aproximativ 1/3 din doza de bambuterol absorbita este metabolizata la nivelul peretelui intestinal si al ficatului in metaboliti intermediari. La adulti, aproximativ 10% din doza de bambuterol administrata, este convertita in terbutalina. Copiii au un clearance pentru terbutalina mai scazut, generand mai putina terbutalina decat adultii. De aceea, la copiii intre 6-12 ani se vor administra doze ca si la adulti, in timp ce copiii intre 2 -5 ani vor primi mai putin. Concentratia plasmatica maxima a metabolitului activ - terbutalina este atinsa in 2-6 ore. Durata efectului este de cel putin 24 ore. Steady-state este atins dupa 4-5 zile de tratament. Timpul de injumatatire al bambuterolului dupa administrarea orala este de circa 13 ore. Timpul de injumatatire al metabolitului activ - terbutalina este de circa 22 ore. Bambuterolul si metabolitii sai activi, inclusiv terbutalina sunt excretati in principal pe cale renala.

Date preclinice de siguranta:
Toxicitatea acuta a bambuterolului a fost evaluata in cadrul studiilor pe soareci si sobolani, si a fost stabilita ca si moderata. Studii de toxicitate cu doze repetate (1 - 12 luni) pe caini au aratat hiperemie, tahicardie si leziuni miocardice, observatii care concorda cu efectele cunoscute ale beta-agonistilor. Un studiu de carcinogenicitate timp de 24 luni pe sobolani a relevat o crestere usoara a incidentei adenoamelor foliculare tiroidiene la doze de bambuterol de 500 ori mai mari decat doza zilnica recomandata la om. La doze de 150 ori mai mari decat doza clinica nu au aparut asemenea efecte. Se presupune ca mecanismul aparitiei adenoamelor tiroidiene la sobolani este rezultatul secretiei crescute de hormon stimulant tiroidian indusa de un clearance pentru tiroxina crescut. Asemenea efecte au fost raportate anterior pentru o serie de medicamente comercializate in mod curent.

Mod de pastrare:
A se pastra sub 30C.

Producator: Astra

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007