Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
ROMERGAN, drajeuri

Compozitie:
1 drajeu contine 30 mg maleat de prometazina.

Actiune terapeutica:
Prometazina este un antihistaminic H1 puternic, avand si proprietati antiemetice, anticolinergice, hipnotice, sedative/calmante, analgezice si anestezice locale.

Farmacocinetica:
Romergan administrat oral are o biodisponibilitate medie de 25%. Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 80%. Trece prin bariera hematoencefalica si prin placenta. Este epurat prin metabolizare hepatica.

Indicatii:
Tratamentul simptomatic al afectiunilor alergice ale tractului respirator superior, pielii, ochiului sau tractului digestiv; intolerante alimentare si medicamentoase; boala serului; reactii anafilactice sau transfuzionale (profilactic si curativ); stari de apatie si insomnie in cursul bolii hipertonice; tulburari de climax; varsaturi azotemice; sindrom neurotoxic; encefalite acute; insomnie; adjuvant in sedarea preoperatorie (chirurgie si obstetrica); sedativ in pediatrie.

Dozare si mod de administrare:
Adulti: 1 drajeu, la culcare; la nevoie, doza poate fi crescuta pana la 2-4 drajeuri/zi. Copii: 1-1,5 mg/kg corp/zi. In afectiuni alergice, doza va fi repartizata in 2-3 prize, cu doza cea mai mare seara. Tratamentul se va face individualizat, sub supraveghere medicala, pe durata stabilita de catre medic: adulti - de la cateva zile pana la mai multe saptamani; copii - 5-7 zile.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la fenotiazine, depresii ale SNC, coma, nou-nascuti, prematuri.

Precautii:
Romergan se va administra cu precautie pacientilor cu astm, bronsita, bronsiectazii (prometazina creste vascozitatea secretiei bronsice si ingreuneaza expectoratia), afectiuni coronariene grave, glaucom cu unghi ingust, epilepsie, insuficienta renala sau hepatica, afectiuni uretro-prostatice (risc de retentie urinara), obstructii piloro-intestinale. Prometazina poate masca semnele intoxicatiei cu salicilati, ale obstructiei intestinale sau ale presiunii intracraniene crescute (prin suprimarea vomei). Se va evita expunerea la soare pe durata tratamentului cu Romergan (risc de fotosensibilitate cutanata). Nu se va administra Romergan bolnavilor tratati cu IMAO in ultimele 14 zile.

Reactii adverse:
Somnolenta diurna, torpoare, ameteli, stari de neliniste, dureri de cap, cosmaruri, dezorientare, cresterea vascozitatii secretiei bronsice, uscaciunea gurii, anorexie, iritatie gastrica, palpitatii, hipotensiune, spasme musculare, miscari involuntare ale capului si fetei, tulburari de acomodare, constipatie, retentie urinara, reactii de fotosensibilizare cutanata, confuzie mintala sau excitabilitate la pacientii varstnici, hiperexcitabilitate paradoxala la unii copii. Rareori, in administrare de lunga durata, pot aparea: icter, diskinezie tardiva, anemie hemolitica, leucopenie si agranulocitoza.

Sarcina si alaptare:
Se va evita administrarea Romergan in perioada de sarcina (studii epidemiologice au evidentiat o usoara crestere a incidentei malformatiilor cardiovasculare la nou-nascutii ai caror mame au urmat un tratament cu prometazina in primele luni de de sarcina). Administrarea prometazinei in ultimele saptamani de sarcina prezinta riscul de somnolenta sau hiperexcitabilitate a nou-nascutului. Desi prometazina se regaseste in cantitati foarte mici in laptele matern, tratamentul cu Romergan va fi evitat in timpul alaptarii, datorita riscului de agitatie si iritabilitate ale sugarului.

Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini:
Prudenta in tratamentul ambulator, deoarece Romergan diminueaza performantele psihomotorii ale bolnavului.

Interactiuni medicamentoase:
Se va evita consumul de alcool, deoarece acesta exacerbeaza efectul sedativ al Romergan. Prometazina potenteaza efectul altor depresanti ai SNC, hipnoticelor, opioidelor analgezice sau antitusive, antihistaminicelor H1, barbituricelor, anxioliticelor, benzodiazepinelor, clonidinei, agentilor anticolinergici, antidepresivelor triciclice. Coadministrarea cu atropina sau alte substante atropinice (antidepresive imipraminice, antihistaminice H1, antiparkinsoniene anticolinergice, antispasmodice, disopiramida) conduce la reactii adverse cumulate. Nu se va administra Romergan bolnavilor tratati cu IMAO in ultimele 14 zile. Prometazina diminueaza efectul antihipertensiv al guanetidinei si eficacitatea antiparkinsonienelor dopaminergice (levodopa, bromcriptina, amantadina), motiv pentru care nu se asociaza.

Supradozare:
Simptome: copii - agitatie, halucinatii, ataxie, tulburari de coordonare, atetoza, convulsii; adulti - somnolenta, convulsii, coma. In cazuri deosebit de grave se produce colaps cardiorespirator. Tratament: evacuare si/sau lavaj gastric, masuri suportive pentru mentinerea statusului respirator si circulator. Convulsiile se trateaza cu diazepam.

Forma de prezentare:
Flacoane cu 20 drajeuri. Cutii cu 2 blistere a 10 drajeuri.

Conditii de pastrare:
In locuri uscate, 15-25C, ferit de lumina, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor!

Termen de valabilitate: 3 ani.

Producator: Terapia S.A.

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007