Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
CETRINE, comprimate

Compozitie:
Fiecare comprimat contine Cetirizine diclorhidrat - 10 mg.

Proprietati:
Medicament antihistaminic cu o puternica actiune antialergica, fara efect sedativ. Poseda o deosebita afinitate pentru receptorii histaminei H1, si nu are efecte anticolinergice si antiserotoninice. Nu produce efecte sedative si nu interfereaza cu activitati mentale care solicita concentrare, atentie sau memorare.

Actiune:
Cetirizina este un puternic antagonist al receptorilor H1, fara efecte semnificative anticolinergice sau antiserotoninice. Studiile farmacologice au evidentiat faptul ca administrarea dozelor active nu a produs somnolenta si nu a cauzat schimbari in comportament. Aceasta se poate explica prin netraversarea barierei hemato-encefalice de catre substanta. Cetirizina inhiba in faza incipienta eliberarea histaminei responsabila de aparitia reactiei alergice si de asemenea incetineste migrarea celulelor inflamatorii, eliminand eliberarea mediatorilor asociati raspunsului alergic intarziat. Cetirizina asigura de asemenea un efect protector impotriva bronho-spasmului indus de histamina inhalata de catre astmatici.

Farmacocinetica:
Concentratia maxima plasmatica de 257 ėg/l (980 ėg/l la copii) cetirizina se realizeaza dupa o ora de la administrarea orala a 10 mg de substanta. Timpul de injumatatire la subiectii sanatosi este cuprins intre 6,7 ore-10,9 ore. Durata de injumatatire a cetirizinei este usor mai redusa la copii, cu valori raportate intre 6,9-7,1 ore. Eliminarea se poate prelungi usor la subiectii mai varstnici, comparativ cu adultii tineri (timp de injumatatire 11,8 ore fata de 7,4 ore). Acest lucru este insa independent de varsta si depinde in intregime de starea functiilor renale ale pacientului. O durata de injumatatire de 19 la 21 ore s-a observat la pacientii cu disfunctii renale moderate (clearance-ul creatininei intre 1,9-3,6 si 0,42-1,81 ore). In astfel de situatii poate fi necesara ajustarea dozelor. La pacientii cu disfunctii renale moderate, timpul de stabilizare a concentratiei maxime in plasma, de 22 ore, se prelungeste semnificativ. Timpul de injumatatire se poate prelungi usor si in cazul disfunctiilor hepatice. Hemodializa nu modifica in mod semnificativ eliminarea cetirizinei. Cetirizina este eliminata in principal prin excretia renala a medicamentului nemodificat, si exista indicii privind metabolizarea acestuia la nivel hepatic. Aproximativ 70% din doza administrata se elimina prin urina intr-un interval de 5 zile, din care 60% in primele 24 de ore si numai 10% in continuare. In cazul administrarii prelungite, Cetirizina ajunge la o concentratie plasmatica de echilibru in 3 zile, cu timp de injumatatire corespunzator. Eliminarea medicamentului nu este modificata in timpul administrarii prelungite, deci nu exista fenomenul de autoinductie.

Indicatii:
Rinite alergice, conjunctivite alergice, iritatii, urticarie, dermografism, exeme cu localizare diversa, dermatite de contact, reactii alergice acute datorate unor toxiinfectii alimentare si intepaturi de insecte.

Mod de administrare:
10 mg, o data pe zi, per oral.

Contraindicatii:
Sarcina, mame care alapteaza si copii.

Reactii adverse:
Cetirizina are efect redus sau nesemnificativ asupra functiilor psihomotorii, avand o incidenta scazuta a sedarii, similara cu placebo. Reactiile adverse raportate la doza recomandata sunt reduse si constau in somnolenta, cefalee, ameteala, stare de agitatie, uscaciune a gurii si disconfort gastrointestinal.

Precautii:
Studiile clinice asupra cetirizinei, pentru doze zilnice de pana la 25 mg prescrise unor subiecti sanatosi nu au relevat efecte asupra capacitatii de concentrare si timpului de reactie. Pacientii trebuie sfatuiti sa nu depaseasca doza recomandata daca desfasoara activitate de conducere auto sau manipuleaza utilaje. Grupe de risc ridicat: Copiii: Cetirizina nu este recomandata la copii sub 12 ani datorita lipsei studiilor clinice. Sarcina si alaptare: Nu exista suficiente date cu privire la siguranta administrarii cetirizinei in timpul sarcinii. De aceea nu se recomanda la femeile gravide. Mamele care alapteaza sunt de asemenea sfatuite sa nu consume acest medicament. Persoane in varsta: O anumita reducere a dozei poate fi necesara daca functiile renale sunt alterate. Deficiente renale: Frecventa administrarii si dozele trebuie adaptate la pacientii cu probleme renale.

Depozitare:
Depozitarea se efectueaza in loc uscat, racoros.

Forma de prezentare:
Folii a zece comprimate. Doua folii sunt ambalate in cutii de carton.

Producator: Dr. Reddy\'s Laboratories

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007