Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Expression #5 of SELECT list is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'emed_emedonline.l.tag_modid' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by
HISMANAL, comprimate

Compozitie:
Fiecare comprimat contine 10 mg astemizol.

Actiune terapeutica:
Hismanal este un antihistaminic (antagonist H1) puternic si cu actiune de lunga durata, fara efecte centrale sedative si anticolinergice. Datorita actiunii sale prelungite, o singura administrare/zi este suficienta pentru a suprima simptomele unei reactii alergice timp de 24 de ore.

Farmacocinetica:
Studiile farmacocinetice pe om demonstreaza ca astemizolul este rapid absorbit, maximul concentratiei plasmatice fiind atins in 1-2 ore. Metabolizarea la primul pasaj hepatic este extensiva, iar distributia tisulara este semnificativa. In starea de echilibru (steady state), concentratia plasmatica maxima a aste-mizolului plus metabolitul sau desmetilastemizolul (considerate impreuna ca fiind fractia farmacologic activa in plasma) este in medie de 3-5 ng/ml. Timpul de injumatatire plasmatic pentru faza terminala de eliminare este de 1-2 zile pentru astemizol si 9-13 zile pentru desmetilastemizol. Astemizolul este eliminat sub forma de metaboliti, in special prin bila. Studiile legarii de receptori au aratat ca in doze farmacologice astemizolul realizeaza ocuparea completa a receptorilor H1 periferici, fara a afecta receptorii H1 din creier deoarece substanta nu depaseste usor bariera hemato-encefalica.

Indicatii:
Hismanal este indicat in tratamentul rinitei alergice sezoniere si perene, conjunctivitei alergice, urticariei cronice si a altor afectiuni de natura alergica.

Dozare si mod de administrare:
Adulti si copii peste 12 ani: 1 com-primat (10 mg)/zi; copii intre 6 si 12 ani: 1/2 comprimat (5 mg)/zi. Doza zilnica recomandata nu trebuie depasita. Comprimatele de Hismanal nu se indica copiilor sub varsta de 6 ani.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate cunoscuta la astemizol sau la oricare din ingredientele inactive. Deoarece Hismanal este metabolizat extensiv de catre ficat, administrarea sa este contra-indicata pacientilor cu disfunctii hepatice grave. Administrarea con-comitenta a oricaruia dintre urmatoarele medicamente: antifungice de tip azol, destinate administrarii orale sau parenterale; antibiotice macrolide (exceptand azitromicina); inhibitori selectivi pentru reabsorbtia serotoninei; inhibitori ai proteazei HIV; mibefradil; chinina in doze terapeutice. Vezi cap. Interactiuni.

Precautii:
Doza zilnica recomandata (vezi cap. Dozare si mod de administrare) nu trebuie depasita. Pacientii suferind de afectiuni care dau nastere unei prelungiri a intervalului QT, pot prezenta prelungirea acestuia si/sau o aritmie ventriculara in timpul tratamentului cu astemizol. In consecinta, este contraindicata administrarea acestuia pacientilor cu sindrom QT congenital, pacientilor tratati cu medicamente ce prelungesc intervalul QT (incluzand antiaritmice, terfenadina sau eritromicina) sau pacientilor cu hipocalcemie necorijata.

Reactii adverse:
Hismanal nu produce efecte secundare sedative sau anticolinergice. In cazul unor tratamente de lunga durata se pot inregistra cresteri ponderale. Au fost semnalate rare cazuri de hiper-sensibilitate la astemizol: angioedem, bronhospasm, fotosensibi-litate, prurit, eruptii cutanate, reactii anafilactice. De asemenea, au fost inregistrate si cazuri izolate de convulsii, parestezii benigne, mialgii/artralgii, edeme, tulburari de dispozitie, insomnii, cosmaruri, cresterea transaminazelor si hepatite. In majoritatea cazurilor nu s-a putut evidentia in mod clar o relatie cauzala directa cu administrarea Hismanal.

Sarcina si alaptare:
La animale, astemizolul nu afecteaza fertilitatea si nu este teratogen. La doze foarte mari (40 mg/kg), a fost observata embriotoxicitate la sobolani, dar nu si la iepuri. Un studiu pe o populatie numeroasa a demonstrat ca Hismanal nu sporeste riscul aparitiei anomaliilor la fat. Hismanal poate fi administrat in timpul sarcinii doar daca beneficiile anticipate justifica riscurile potentiale la care este expus fatul. La caini, astemizolul si meta-bolitii sai sunt excretati in laptele matern in concentratii foarte scazute. Daca utilizarea Hismanal este considerata esentiala, trebuie evaluat raportul beneficiu/risc privind alaptarea.

Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini: In doza recomandata, Hismanal nu afecteaza capacitatea de a desfasura activitati ce solicita vigilenta.

Interactiuni medicamentoase:
Hismanal nu potenteaza efectele alcoolului sau ale altor deprimante ale sistemului nervos central. Principala cale de metabolizare a astemizolului este prin CYP3A4. Utilizarea concomitenta a medicamentelor ce inhiba aceste enzime poate duce la concentratii plasmatice crescute ale astemizolului, sporind riscul de prelungire a QT. De aceea, utilizarea concomitenta a urmatoarelor medicamente este contraindicata: antifungice de tip azol, destinate administrarii orale sau parenterale; antibiotice macro-lide (exceptand azitromicina - un studiu in vivo a aratat ca aceasta are un efect neglijabil asupra biodisponibilizarii astemizolului); inhibitori selectivi pentru reabsorbtia serotoninei (ex. nefazodona); inhibitori ai proteazei HIV (ex.ritonavir si indinavir - studiile in vitro arata ca saquinavirul este doar un inhibitor slab); mibefradil. S-a stabilit ca exista o interactiune intre doze terapeutice de chinina si astemizol.


Supradozare:
Simptome: Desi au fost raportate cazuri de supra-dozare fara efecte patologice, s-au inregistrat si cazuri rare de efecte adverse cardiovasculare cu risc vital, precum: prelungirea inter-valului QT, torsada varfului sau alte aritmii ventriculare, la pacienti care au depasit substantial dozele de astemizol prescrise. Rareori insa, torsade ale varfului (aritmii) s-au inregistrat chiar si la doze de numai 20-30 mg/zi (de 2-3 ori mai mari decat cele recomandate). In unele cazuri, aritmiile severe au fost precedate sau asociate cu unul sau mai multe episoade de sincope. De aceea, aparitia sincopelor la pacientii tratati cu astemizol impune sistarea imediata a tratamentului, evaluare clinica corespunzatoare, inclusiv testare electro-cardiografica. Tratament: In caz de supradozare, se recomanda masuri suportive: lavaj gastric si evacuare gastrica, urmate de administrarea de carbune activ. Totodata, se impune monitorizarea ECG a pacientului pe toata perioada in care se inregistreaza QT prelungit. Poate fi necesar un tratament adecvat cu antiaritmice, dar se vor evita preparatele care prelungesc intervalul QT. Studiile efectuate pe pacienti cu insuficienta renala sugereaza ca dializa nu grabeste eliminarea medicamentului.

Forma de prezentare:
Cutii cu 1 blister a 10 comprimate.

Conditii de pastrare:
A se pastra intre 15 si 30C. A nu se lasa la indemana copiilor.

Termen de valabilitate: 5 ani.

Producator: Janssen Pharmaceutica- Belgia, ambalat de Terapia

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007