Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
PROPANTELINA, drajeuri

Actiune:
Anticolinergic cu actiune selectiva asupra tractului gastrointestinal (si urogenital in mai mica masura); inhiba motilitatea digestiva incetinind tranzitul, diminueaza secretia gastrica acida si relaxeaza spasmul biliar.

Indicatii:
Afectiuni spastice gastrointestinale, ulcer gastric si duodenal (se asociaza cu antiacide), hiperclorhidrie, gastrite, colita ulceroasa, diaree functionala, hiperhidroza, diskinezii spastice biliare, colita renala si ureterala, enurezis.

Contraindicatii:
Glaucom cu unghi ingust, adenom de prostata cu retentie de urina, afectiuni obstructive ale tractului digestiv sau urinar, stenoza pilorica, atonie intestinala, colita ulcerativa grava, megacolon toxic, hernie hiatala asociata cu reflux esofagian, bolnavi cu ileostomie sau colostomie, instabilitatea mecanismului de reglare vasculara in timpul hemoragiilor acute, miastenie grava, hipersensibilitate la bromura de propantelina, copii sub 12 ani.

Administrare:
In general, se administreaza pana la 8 drajeuri/zi, in mai multe prize, cu cel putin o ora inainte de mesele principale. In ulcer, doza recomandata pentru initierea tratamentului este de 1 drajeu de trei ori pe zi si 2 drajeuri inainte de culcare. Ulterior, dozarea poate fi ajustata functie de raspunsul individual al pacientului si de toleranta la produs.

Precautii:
Propantelina va fi administrata cu mare prudenta pacientilor cu afectiuni cardiace severe, tahiaritmiile supraventriculare, hipertensiune, cardiopatie ischemica, boli pulmonare cronice, afectiuni renale sau hepatice, tulburari de reglare vegetativa, hipertiroidism, persoanelor in varsta. La pacientii cu hipertrofie prostatica mictiunea poate fi ingreunata, fapt ce poate fi minimalizat daca pacientii sunt avertizati sa urineze inainte de administrarea medicamentului. Pacientii cu colita ulcerativa trebuie tratati cu deosebita precautie deoarece propantelina supreseaza motilitatea intestinala pana in situatia producerii ileusului paralitic, precipitand sau agravand megacolonul toxic.

Efecte adverse:
Ocazional, mai ales la doze mari: uscaciunea gurii cu deglutitie dificila, sete, ingrosarea secretiilor bronsice, tulburari de vedere prin midriaza si cicloplegie, cresterea presiunii intraoculare, diminuarea secretiei lacrimale, congestia fetei, uscaciunea pielii, scaderea secretiei sudoripare, socuri calorice, bradicardie urmata de tahicardie, palpitatii si aritmii, disurie cu retentie de urina, constipatie. Rareori, nervozitate si confuzie mintala (indeosebi la varstnici).

Sarcina si alaptare:
Se va evita administrarea de propantelina in perioada de sarcina si alaptare (produce efecte atropinice la fat si sugar, diminueaza sau suprima lactatia).

Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini:
Prudenta in tratamentul ambulator, deoarece propantelina diminueaza performantele psihomotorii ale bolnavului.

Interactiuni medicamentoase:
Administrarea concomitenta de propantelina si digoxina (comprimate cu dizolvare lenta) duce la cresterea concentratiei serice a digoxinei. Administrarea concomitenta de propantelina si alte substante cu actiune anticolinergica: atropina, amantadina, chinidina, alcaloizi din beladona, antidepresivele tri- si tetraciclice, antiparkinsonienele, neurolepticele, antihistaminicele H1, disopramida, maresc efectele anticolinergice.

Supradozare:
Simptome: exacerbarea efectelor adverse; in intoxicatii severe pot aparea tulburari ale sistemului nervos central ce conduc la convulsii, coma, tulburari circulatorii, depresie respiratorie, delir, halucinatii si agitatie. Tratament: presupune evacuare gastrica si administrarea de carbune activ. Starile de excitatie sunt controlate cu diazepam. Tratamentul suportiv consta in administrarea de oxigen, asistarea ventilatiei, monitorizare cardiaca si administrare de fluide.

Compozitie: Un drajeu contine 15 mg bromura de propantelina.

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007