Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
METOCLOPRAMID, comprimate fiole

Actiune:
Antivomitiv prin actiune centrala (creste eliberarea de acetilcolina, antagonist al dopaminei), metoclopramida actioneaza direct asupra chemoreceptorilor zonei reflexogene adiacenta centrului vomei si diminueaza sensibilitatea nervilor viscerali ce transmit impulsurile de la intestin la centrul vomei. Produsul creste tonusul sfincterului inferior al esofagului, favorizeaza golirea stomacului prin stimularea peristaltismului gastric, marirea lumenului tubului digestiv (incepand cu antrul piloric si incheind cu ileonul terminal) si relaxarea sfincterului piloric.

Indicatii:
Greata si varsaturi: postoperator, in cazul bolii de iradiere sau provocate de medicamente; sughit, esofagita de reflux, staza gastrica, dispepsie, flatulenta, migrene; facilitarea tubajului duodenal si endoscopiei; examen radiologic gastrointestinal; anestezie in urgente (inclusiv in sarcina), in scopul evacuarii continutului gastric.

Contraindicatii:
Alergie la procaina, procainamida, metoclopramida; feocromocitom (risc de accidente hipertensive grave), hemoragie gastrointestinala, obstructie mecanica sau perforatie intestinala; diskinezie tardiva la pacienti aflati sub tratament cu neuroleptice.

Dozare si mod de administrare:
Adulti: 1/2-1 comprimat de 3-4 ori/zi. In situatiile acute se injecteaza intramuscular sau intravenos cate o fiola de 1-3 ori/zi, functie de situatie. Copii: 1/2 din doza adultului.

Reactii adverse:
Somnolenta, stare de oboseala, ameteli si uneori: cefalee, insomnie, agitatie, constipatie sau diaree, meteorism; fenomene extrapiramidale (indeosebi la copii si tineri): spasme faciale, miscari involuntare, torticolis, simptome care de regula cedeaza la intreruperea tratamentului; diskinezie tardiva in cazul unor cure prelungite; efecte endocrine: amenoree, galactoree, ginecomastie, hiperprolactinemie.

Precautii:
Se evita sau se recomanda deosebita prudenta la administrarea in psihoze, epilepsie (intensifica si mareste frecventa crizelor) si in insuficienta renala sau hepatica, parkinsonism. Consumul de alcool este contraindicat in timpul administrarii de Metoclopramid.

Sarcina si alaptare:
Nu se administreaza in sarcina si alaptare, doar in caz de urgenta (vezi Indicatii).

Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini:
Se evita administrarea Metoclopramid la conducatorii auto si la persoanele cu profesii ce impun performante psihomotorii riguroase.

Interactiuni medicamentoase:
Nu se asociaza cu neuroleptice, derivati de fenotiazine si butirofenone datorita sinergismului la nivel central, metoclopramida potentand efectele extrapiramidale ale acestora; agentii anticolinergici (atropina, scopolamina, bromura de propantelina, butilscopolamina) diminueaza actiunea metoclopramidei. Nu se asociaza cu antiparkinsoniene datorita riscului de inhibare a actiunii lor. Datorita efectelor sale asupra motilitatii intestinale, metoclopramida creste rata de absorbtie a multor medicamente, ca de exemplu: aspirina, tetraciclina, paracetamol.

Supradozare:
Simptome: somnolenta, sindrom extrapiramidal, confuzii mentale, tremuraturi, tulburari de constienta, coma. Tratament: simptomatic (miorelaxante si/sau antiparkinsoniene anticolinergice).

Farmacocinetica:
Administrata oral, metoclopramida este metabolizata in parte la trecerea prin primul pasaj hepatic, avand o biodisponibilitate medie de 76%. Se distribuie larg in tesuturi, trece prin bariera hematoencefalica si prin placenta. Este in parte metabolizata in ficat. Se elimina prin rinichi, in proportie de 20% sub forma neschimbata.

Forma de prezentare:
Cutii cu 4 blistere a 10 comprimate. Flacoane continand 40 comprimate. Cutii cu 5 sau 100 fiole a cate 2 ml.
Conditii de pastrare: Se pastreaza in locuri uscate (15-25C), ferit de lumina, in ambalaj original. A nu se lasa la indemana copiilor!

Compozitie: Un comprimat contine 10 mg clorhidrat de metoclopramida; o fiola de 2 ml contine 10 mg clorhidrat de metoclopramida.

Producator: Terapia S.A.

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007