Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
SALAZIDIN, comprimate

Prezentare:

Comprimate filmate enterosolubile.

Compozitie:
Comprimate filmate ce contin 500 mg sulfazalazina, excipienti q.s.

Proprietati farmacoterapeutice:

Sulfamida cu proprietati bacteriostatice, antiinflamatorii si imunodepresive, cu afinitate specifica pentru tesutul conjunctiv. Desi mecanismul actiunii sale terapeutice nu este complet elucidat se pare ca insasi molecula ca atare exercita o activitate terapeutica intrinseca la care se adauga activitatea metabolitilor sai, formati in cantitati egale sub actiunea florei intestinale: acidul 5 - aminosalicilic cu actiune predominant antiinflamatorie locala si sulfapiridina cu actiune sistemica in afectiunile inflamatorii cronice autoimune.

Proprietati farmacocinetice:

Dupa administrarea orala sub forma de comprimate filmate enterosolubile, sulfazalazina este absorbita in intestin intr-o mica proportie din doza administrata, cea mai mare parte ajungand in colon unde este biotransformata sub actiunea florei bacteriene in metabolitii sai activi. Biodisponibilitatea orala este de 5-10%. Cmax se ating in 3-6 h dupa administrare; circula puternic legata de proteinele plasmatice si nu prezinta tendinta de acumulare. Are afinitate specifica pentru tesutul conjunctiv. Traverseaza bariera placentara si trece in laptele matern. Sulfapiridina eliberata in colon este rapid absorbita si extensiv metabolizata prin acetilare si hidroxilare, metabolitii sai fiind excretati in principal in urina sub forma conjugata. Sulfapiridina neacetilata circula partial legata de proteinele plasmatice, Cmax. atingandu-se la 12 h dupa administrare. La pacientii care sunt acetilatori lenti concentratiile plasmatice sunt mai ridicate, prezentand risc crescut de RA gastrointestinale. Nu prezinta tendinta de acumulare. Ca si sulfasalazina traverseaza placenta si trece in laptele matern. Acidul 5- aminosalicilic se absoarbe in cantitati reduse, cea mai mare parte ramanand in lumenul colonului unde isi exercita actiunea antiinflamatorie locala. Este excretat in urina si fecale sub forma acetilata.


Indicatii:

Colite ulceroase (in puseuri acute si ca tratament de intretinere); boala Crohn (numai in puseuri acute); poliartrite reumatoide si spondilartrite anchilozante.


Contraindicatii:

Hipersensibilitate la sulfamide si salicilati, porfirie acuta, copii sub 2 ani.


Reactii adverse:

Cele mai comune si frecvent raportate (>1%): durere de cap, febra, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale, greata, urticarie, prurit, eritem, cresteri ale enzimelor hepatice. Mai putin frecvent raportate (<1%): oboseala, depresie, oligospermie reversibila. Foarte rar raportate (<1): sindromul Lyell, sindromul Stevens Johnson, dermatite exfoliative, fotosensibilizare, dispnee, tuse, infiltratii eozinofilice, neuropatie periferica, proteinurie, hematurie, cristalurie, agranulocitoza (in tratamentele pe termen lung), anemie hemolitica, leucopenie, trombocitopenie.


Precautii:

Inaintea instituirii tratamentului si periodic pe durata acestuia vor fi monitorizate hemograma, testele hepatice si urina; se administreaza cu prudenta pacientilor cu functie renala sau hepatica afectata, celor cu discrazie sanguina, astm bronsic si celor cu manifestari alergice; in cazul aparitiei unor manifestari alergice sau altor manifestari severe nedorite se recomanda intreruperea tratamentului; se administreaza cu prudenta si monitorizare stricta pentru anemie hemolitica pacientilor cu deficit de glucoza 6 - fosfatdehidrogenaza; administrarea in sarcina se face numai in cazuri de urgenta, in dozele minime eficiente; nu se recomanda administrarea in ultimul trimestru de sarcina. De asemenea se recomanda intreruperea alaptatului daca mama urmeaza tratament cu sulfasalazina.


Interactiuni medicamentoase:

Administrarea concomitenta a sulfasalazinei cu: digoxina si acid folic - conduce la reducerea absorbtiei acestora; anticoagulante orale sau hipoglicemiante sulfamidice - conduce la cresterea concentratiilor acestora; antibiotice: pot afecta raspunsul pacientilor la sulfasalazina; sulfatul feros si calciu gluconic: pot determina scaderea concentratiilor serice ale sulfasalazinei sau intarzierea lor.


Posologie si mod de administrare:

Tratamentul se individualizeaza dependent de severitatea afectiunii, toleranta si raspunsul pacientului. Pacientilor tratati prima data cu sulfasalazina li se vor administra doze mai mici ce vor fi treptat crescute in primele saptamani. Colita ulceroasa, boala Crohn: Adulti - puseuri acute: 2-4 comprimate de 3-4 x/zi; tratament de intretinere: doza se reduce treptat la 1 comprimat x 4/zi, nelimitat. Copii - puseuri acute: 40-60 mg/kg corp/zi, in 3-6 prize. Poliartrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta: Adulti - 2 comprimate x 2/zi. Se recomanda inceperea tratamentului cu 1 comprimat/zi administrat in doza unica, doza fiind crescuta progresiv pe durata a 4 saptamani; efectele terapeutice apar dupa 1-2 luni de tratament. Pana la aparitia acestora se poate recomanda tratament asociat cu antialgice si/sau AINS. La nevoie doza poate fi crescuta la 3 g/zi, administrata in 2-3 prize. Tratamentul va fi continuat cel putin 6 luni. Copii - nu se recomanda.


Supradozare:

Simptome: greata, varsaturi, dureri abdominale, convulsii, cianoza. Tratament: spalaturi gastrice, administrarea i.v. de lichide pentru mentinerea diurezei, alcalinizarea urinei prin administrarea de bicarbonat de sodiu i.v. Daca apare anuria se foloseste dializa. In caz de methemoglobinemie se administreaza i.v. 1-2 mg/kg corp albastru de metilen.


Forma de prezentare:

Cutii continand 5 blistere x 10 comprimate sau flacon x 50 comprimate.

Termen de valabilitate: 3 ani.


Conditii de pastrare:

In ambalajul original, ferit de lumina, umiditate si caldura. Se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! A nu se lasa la indemana copiilor!


Producator:
AC Helcor www.achelcor.ro

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007