Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
FITOMENADION, fiole

Compozitie:
1ml solutie apoasa coloidala contine 10 mg fitome-nadiona (Vitamina K1).

Actiune terapeutica:
Fitomenadiona este un antihemoragic cu actiune specific antagonista anticoagulantelor de tip cumarinic (Dicumarol, Trombostop etc.). Stimuleaza sinteza protrombinei si factorilor coagularii (VII, IX si X). Dupa 3-8 ore de la administrare, protrombina creste suficient pentru producerea hemostazei. Actiunea fitomenadionei este mai rapida, mai intensa si mai prelungita decat a celorlalte vitamine K.

Farmacocinetica:
Fitomenadiona se concentreaza in ficat unde realizeaza un depozit limitat, suficient pentru cateva saptamani. Metabolizarea se face rapid si eliminarea se face prin bila si urina.

Indicatii:
Hipoprotrombinemia congenitala sau consecutiva admi-nistrarii unor preparate de tip cumarinic; carenta de Vitamina K din insuficienta hepatica si icterul obstructiv; tulburarile de absorbtie intestinala dupa tratament oral de lunga durata cu antibiotice, sulfamide sau salicilati; intoxicatiile cu warfarina; boala hemoragica a nou-nascutului.

Dozare si mod de administrare:
Adulti: in urgente cu risc letal se administreaza intravenos, foarte lent, 2-10 mg/zi; in intoxicatia acuta cu cumarinice se pot injecta pana la 40 mg/zi; curativ - intra-muscular, 5-40 mg/zi. Nou-nascuti si sugari cu boala hemoragica: profilactic, intramuscular 0,5-2 mg/zi sau oral 1-2 mg/zi; curativ, intramuscular 1-2 mg/zi.

Contraindicatii:
Intoleranta la fitomenadiona (atentie la simptomele de soc).

Precautii:
Hipoprotrombinemia din bolile hepatocelulare raspunde slab sau nu raspunde la tratament cu fitomenadiona; prudenta in administrarea la nou-nascuti si sugari.

Reactii adverse:
Injectarea intravenoasa rapida poate provoca: sudoratie, congestia fetei, senzatie de constrictie toracica, dispnee, cianoza, tahicardie, colaps vascular periferic, sau chiar accidente letale; la nou-nascuti, in cazuri rare, tratamentul poate cauza hiper-bilirubinemie; la pacientii cu afectiuni hepatice, injectarea intra-musculara repetata poate duce la modificari locale cutanate si subcutanate.

Sarcina si alaptare:
Se poate administra in sarcina si alaptare, respectand dozajul de mai sus.

Interactiuni medicamentoase:
Solutia injectabila de fitomenadiona nu se amesteca cu alte solutii injectabile sau perfuzabile.

Supradozare:
Simptome: anemie hemolitica, methemoglobinemie, tulburari hepatice si renale.

Forma de prezentare: Cutii cu 5 fiole a cate 1 ml.

Conditii de pastrare: La adapost de lumina, inghet si temperaturi peste 25C.

Termen de valabilitate:
2 ani.

Producator: Terapia www.terapia.ro

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007