Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
MIORITMIN, comprimate

Compozitie:
Un comprimat contine clorhidrat de amiodarona 200 mg, excipienti: lactoza, amidon de porumb, polividona K30, dioxid de siliciu coloidal si stearat de magneziu.

Proprietati farmacoterapeutice:
Grupa farmacoterapeutica: antiaritmice din clasa III. Proprietati antiaritmice: - alungirea repolarizarii (mai ales a fazei 3 a potentialului de actiune), probabil prin inhibarea efluxului de potasiu, prin blocarea canalelor specifice (clasa III de antiaritmice, în clasificarea Vaughan Williams); diminuarea automatismului sinusal si bradicardie; acest efect nu este antagonizat de atropina; antagonism necompetitiv alfa si beta-adrenergic; încetinirea vitezei de conducere sino-atriale si nodale, cu atat mai mare cu cat descarcarile sunt mai frecvente; nu influenteaza conducerea intraventriculara; prelungeste perioada refractara si micsoreaza excitabilitatea miocardica la nivel atrial, nodal si ventricular; încetinirea conducerii si prelungirea perioadei refractare a cailor accesorii atrio-ventriculare. Alte proprietati (antiangios): micsorarea consumului de oxigen, prin scaderea moderata a rezistentei periferice si prin efect bradicardizant; cresterea debitului coronarian prin efect direct asupra musculaturii netede a arterelor coronare (vasodilatatie coronariana directa); mentinerea debitului cardiac prin micsorarea presiunii si rezistentei periferice; nu are efect inotrop negativ.

Farmacocinetica:
Amiodarona administrata pe cale orala se absoarbe lent si partial. Biodisponibilitatea limitata, aproximativ 46%, cu variatii individuale mari este atribuita dezalchilarii moleculei în mucoasa intestinala. Dupa administrarea unei doze unice concentratia plasmatica maxima se realizeaza dupa 3-7 ore. Eficacitatea terapeutica se obtine, în medie, într-o saptamana. Concentratia sanguina activa este de 1-2,5 g/ml. Volumul aparent de distributie este foarte mare, în medie 66 l/kg, datorita acumularii în tesuturi. Raportul între concentratia plasmatica si cea realizata în miocard este de 1/10-50, iar pentru tesutul adipos, ficat si plamani de 1/100-1000. Se leaga de proteinele plasmatice în proportie de 96%. Epurarea se face prin metabolizare hepatica. Unul dintre metaboliti, dezacetilamiodarona este activ ca antiaritmic. Principala cale de eliminare este cea biliara. O mica cantitate de iod, desfacuta din molecula, se elimina renal (6 mg iod în 24 ore, pentru o priza zilnica de 200 mg). Amiodarona are un clearance plasmatic foarte mic, cu excretie renala neglijabila, fapt ce face ca în cazul pacientilor cu insuficienta renala sa nu fie necesara modificarea dozei. La acestia concentratia plasmatica a amiodaronei nu este crescuta. Nici amiodarona, nici metabolitul sau activ nu sunt dializabili. Dupa întreruperea tratamentului cronic cu amiodarona eliminarea acesteia se face în doua faze. În prima faza scaderea la jumatate a concentratiei plasmatice se face în 2,5-10 zile. O a doua faza de scadere la jumatate a concentratiei plasmatice dureaza între 26-107 zile, cu o medie de aproximativ 53 zile (la majoritatea pacientilor în intervalul 40-55 zile). În absenta perioadei de încarcare, concentratia plasmatica stationara (folosindu-se o doza orala constanta), se atinge dupa 130-535 de zile, cu o medie de 265 zile. Timpul mediu de înjumatatire al metabolitului activ este de 61 zile. Aceste date reflecta o eliminare initiala a substantei din tesuturile bine irigate, urmata de o faza terminala de eliminare foarte înceata din tesuturile slab irigate (cum este tesutul adipos). Amiodarona si metabolitul sau activ traverseaza bariera placentara în proportie de 10-50% si au fost detectati în laptele matern.

Indicatii:
Profilaxia si tratamentul aritmiilor ventriculare severe recurente - prevenirea si suprimarea recidivelor aritmiilor ventriculare cu potential de evolutie letal, cum sunt tahicardia ventriculara instabila hemodinamic, fibrilatia ventriculara. Profilaxia si tratamentul aritmiilor supraventriculare severe recurente - prevenirea si suprimarea recidivelor aritmiilor supraventriculare refractare la alte antiaritmice, îndeosebi cele asociate cu sindromul Wolf-Parkinson-White (WPW), cum sunt: fibrilatia atriala paroxistica, flutterul atrial, tahicardia supraventriculara paroxistica. Datorita instalarii lente a efectului si posibilitatii aparitiei unor efecte adverse grave, amiodarona se recomanda numai daca alte antiaritmice nu au fost eficace sau nu au fost tolerate. Datorita proprietatilor sale farmacologice este recomandata în special în cazul în care tulburarile de ritm survin la pacienti cu angina pectorala cronica stabila sau vasospastica si la cei cu insuficienta cardiaca.

Precautii:
Administrarea amiodaronei se face sub control medical. În timpul tratamentului cu amiodarona trebuie evitata expunerea la soare, datorita fotosensibilizarii. Este necesara monitorizarea: valorilor ALT, fosfatazei alcaline, AST, ECG, functiilor tiroide.

Interactiuni medicamentoase:
Amiodarona creste efectele anticoagulantelor orale, chinidinei, digitalicelor, blocantelor canalelor de calciu (diltiazem, verapamil), fenitoinei, flecainidei, procainamidei. Datorita persistentei amiodaronei în organism interactiunile medicamentoase pot fi operante si dupa oprirea administrarii antiaritmicului. Atentionari speciale: Deoarece medicamentele antiaritmice pot fi ineficiente sau aritmogene la pacientii cu hipokalemie, deficientele de potasiu sau magneziu trebuie corectate înainte de începerea tratamentului cu amiodarona. La pacientii cu disfunctii tiroidiene cunoscute se impune monitorizarea atenta a functiilor acestei glande. În cazul afectarii functiei hepatice metabolizarea amiodaronei este influentata, necesitand scaderea dozelor. Dupa deconectarea de la monitorizarea cardiopulmonara pot sa apara puseuri de hipotensiune la pacientii care au primit amiodarona. Copii: În cazul utilizarii concomitente cu digoxina, s-au raportat interactiuni mai puternice decat la adulti. Latenta instalarii efectului si durata de actiune au fost mai scurte. Varstnici: Deoarece varstnicii sunt mai sensibili la efectele amiodaronei asupra functiilor tiroidiene, monitorizarea acestor functii este foarte importanta. S-a raportat o incidenta crescuta a ataxiei si a efectelor neurotoxice.

Sarcina si alaptare:
Amiodarona traverseaza bariera placentara si este excretata în lapte, atingand concentratii de 25% din concentratia plasmatica la mama. Se recomanda evitarea administrarii în cursul sarcinii si alaptarii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje: În timpul tratamentului cu amiodarona pot sa apara (mai ales la început) somnolenta, oboseala, care pot sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Dozare si mod de administrare:
Tratamentul este individualizat. Adulti: Doza de atac este de 3 comprimate pe zi timp de 8-10 zile. În anumite cazuri doza poate fi marita pana la 4-5 comprimate pe zi, pe perioade scurte de timp si sub control electrocardiografic. Doza de atac se administreaza în principiu, pana la aparitia efectelor clinice sau a semnelor de impregnare tisulara cu amiodarona si anume modificarile cordaronice ECG (vezi Reactii adverse) sau aparitia depozitelor corneene. Doza de întretinere este de 1-2 comprimate pe zi, timp de 5 zile pe saptamana (2 zile pauza, neconsecutiv pentru a mentine un stoc tisular, care sa asigure efectul terapeutic fara efecte adverse). Copii: Doza de atac se calculeaza împartind 400 sau 600 mg (doza la adult) la 1,73 (suprafata corporala medie la adult) si înmultind cu suprafata corporala a copilului. Doza de întretinere este jumatate din cea de atac. Se administreaza 5 zile pe saptamana. În cazul omiterii administrarii unei doze nu exista nici un risc. Întreruperea tratamentului se va face numai cu acordul medicului si sub supravegherea acestuia.

Reactii adverse:
Frecventa reactiilor adverse creste în timpul tratamentelor prelungite cu doze mari de amiodarona. Cele mai comune reactii adverse sunt: tulburari gastrointestinale (greata, anorexie), tulburari neurologice (cefalee, parestezii, tremor, ataxie, somnolenta, oboseala), agravarea aritmiei, constipatiei. Mai pot sa apara agravarea insuficientei cardiace, bradicardie accentuata, cresterea valorilor serice ale enzimelor hepatice, uneori hepatita, rareori tulburari de vedere-reducerea acuitatii, halouri stralucitoare, colorate (impun micsorarea dozei sau oprirea medicatiei), pigmentarea pielii (lent reversibila) si fotosensibilizare, microdepozite pigmentare în cornee, hiper- sau hipotiroidie. Necroza hepatocelulara si inflamatia sau fibroza pulmonara apar rar. Modificari pe ECG: prelungirea intervalului QT, diminuarea amplitudinii, aplatizarea si prelungirea undei T, uneori aspect bifid al acestei unde. Se recomanda monitorizarea valorilor serice ale enzimelor hepatice si controlul radiologic periodic al aparatului respirator.

Supradozare:
În cazul administrarii mai multor doze trebuie informat medicul. Se pot produce bradicardie sinusala, hipotensiune arteriala etc. Tratament: masuri generale de sustinere a ritmului cardiac, monitorizarea tensiunii arteriale. În cazul bradicardiei severe se utilizeaza un agonist beta-adrenergic sau un pacemaker. În cazul hipotensiunii arteriale cu hipoxie tisulara se administreaza un medicament inotrop pozitiv si/sau un vasoconstrictor. Nici amiodarona, nici metabolitul sau activ nu sunt dializabili. Nu au fost semnalate decese si nici sechele permanente.

Conditii de pastrare:
A nu se utiliza dupa data de expirare înscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperatura camerei, ferit de lumina si umiditate, în ambalajul original. A nu se lasa la îndemana copiilor.

Forma de prezentare:
Cutie cu 3 blistere a 10 comprimate. Cutie cu un flacon a 30 comprimate.

Producator: AC Helcor

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007