Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Expression #5 of SELECT list is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'emed_emedonline.l.tag_modid' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by
DOBUTAMIN GIULINI, pulbere injectabila

Prezentare farmaceutica:
Flacon injectabil cu 530 mg liofilizat, continand 280 mg dobutamina hidroclorica (corespunzand la 250 mg dobutamina).

Actiune terapeutica:
Dobutamina este o amina simpatomimetica sintetica, cu actiune inotrop pozitiva, explicata în principal de actiunea agonista pe receptorii cardiaci 1 si 1. Creste contractilitatea, creste volumul bataie si debitul cardiac. Dobutamina are, de asemenea, efecte agoniste pe receptorii periferici 2 (si, în mai mica masura, pe receptorii 2). Are actiune cronotrop pozitiva si efecte pe vasele periferice, mult mai putin importante decat celelalte catecolamine. Dobutamina actioneaza direct si independent de concentratia sinaptica de catecolamine, dar nu afecteaza receptorii de dopamina si nu afecteaza eliberarea endogena de noradrenalina.

Indicatii:
Tratamentul inotrop pozitiv al insuficientei cardiace acute sau cronice decompensate acut, de tip antero- sau/si retrograd.

Dozare si mod de administrare:
Doza trebuie ajustata individual. Debitul necesar al perfuziei depinde de raspunsul pacientului la tratament si de aparitia efectelor adverse. La adulti: experienta a aratat ca cei mai multi pacienti raspund la doze între 2,5 si 10 g/kg corp/min. Doze peste 40 g/kg corp/min au fost administrate în cazuri individuale. La copii: s-au utilizat doze între 1 si 15 g/kg corp/min. Exista dovezi ca doza minima eficace este mai mare la copii decat la adulti. Se recomanda atentie la doze mari. La doze peste 7,5 g/kg corp/min se observa cele mai multe efecte secundare si mai ales tahicardie. Doza necesara la copii trebuie tatonata atent, pentru a intercepta fereastra terapeutica probabil mai îngusta la copii. Se recomanda ca doza sa fie redusa gradat înainte de întreruperea dobutaminei. Din cauza timpului de înjumatatire scurt, dobutamina trebuie administrata în perfuzie intravenoasa continua. Durata tratamentului perfuzabil depinde de necesitatile clinice si este stabilita de medic. În timpul administrarii de dobutamina trebuie atent monitorizate frecventa cardiaca, ritmul cardiac, tensiunea arteriala, fluxul urinar si debitul perfuziei. Daca este posibil, presiunea venoasa centrala si presiunea capilara pulmonara de ocluzie trebuie monitorizate continuu.

Efecte secundare:
Chiar la doze terapeutice, frecventa cardiaca creste de obicei (cu 5-15 batai/min la cei mai multi pacienti). O crestere a presiunii sistolice (de 10-20 mmHg la cei mai multi pacienti) s-a observat în mod similar la doze terapeutice. La pacientii cu hipertensiune se asteapta o crestere mai mare a presiunii arteriale. O scadere brusca si pronuntata a presiunii sanguine s-a raportat ocazional, reîntorcandu-se rapid la valoarea initiala dupa reducerea dozei sau oprirea perfuziei. Tratamentul poate fi necesar în cazuri izolate. Dobutamin poate determina noi aritmii ventriculare sau poate accentua aritmii ventriculare preexistente. Tahicardiile ventriculare sau fibrilatia ventriculara apar foarte rar. Cum dobutamina scurteaza timpul de conducere AV, poate aparea o crestere a frecventei de contractie ventriculara la pacientii cu fibrilatie atriala. Pacientii cu fibrilatie atriala cu transmitere rapida ventriculara trebuie de aceea digitalizati înainte de a primi dobutamina în perfuzie. Ocazional, s-a observat usoara vasoconstrictie, în special la pacientii care au fost tratati în prealabil cu ß-blocanti. Simptome de angina pectorala s-au observat la 1-3 % din pacienti, mai ales varstnici. Efecte secundare asupra necesarului miocardic de oxigen, tabloului simptomelor si metabolismului cardiac nu pot fi neglijate la pacientii avand cardiopatie ischemica severa. Simptome ca eruptie cutanata, febra, eozinofilie si bronhospasm apar ocazional si sunt semne de hipersensibilizare. Dobutamina poate, de asemenea, sa duca la scaderea potasiului seric, dar rareori duce la hipopotasemie. La copii, cresterea frecventei cardiace si/sau a presiunii sanguine pot fi mai pronuntate iar scaderea presiunii capilare pulmonare mai mica decat la adulti.

Contraindicatii:
Dobutamin 250 mg nu poate fi administrat în caz de: hipersensibilitate cunoscuta la dobutamina; existenta a unui obstacol mecanic al umplerii si/sau golirii ventriculare, ca în: tamponada cardiaca, pericardita constrictiva, cardiomiopatia hipertrofica obstructiva si stenoza aortica severa; stari hipovolemice severe; administrare concomitenta de inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO).

Precautii speciale:
Dupa terapia cu dobutamina s-au observat cresteri si descresteri regionale ale fluxului sanguin coronarian, ceea ce poate modifica consumul miocardic de oxigen. La pacientii cu boala coronariana severa poate aparea o deteriorare severa a simptomelor clinice, mai ales daca terapia cu dobutamina este însotita de o crestere importanta a frecventei cardiace si/sau tensiunii arteriale. Ca în cazul tuturor substantelor inotrop pozitive, utilizarea dobutaminei la pacientii cu cardiopatie ischemica trebuie atent cantarita de la caz la caz.

Sarcina si alaptare:
Cum nu exista experienta privind siguranta administrarii în timpul sarcinii si alaptarii, la gravide dobutamina trebuie administrata doar în indicatii vitale si cand nu este disponibil un alt tratament cu risc mai scazut. Daca este necesar tratamentul în timpul alaptarii, alaptarea trebuie întrerupta pe durata tratamentului.

Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiuni:
Administrarea concomitenta de ß-blocanti poate atenua efectele catecolaminergice ale dobutaminei prin inhibare competitiva de receptor. În plus, predominanta efectelor a poate duce la vasoconstrictie periferica, rezultand cresterea tensiunii arteriale. Concomitent cu blocarea a-receptorilor, predominanta efectelor -mimetice poate duce la tahicardie suplimentara si vasoconstrictie periferica. Vasodilatatoarele predominant venoase (de ex.: nitroprusiatul de sodiu, nitratii) pot duce în combinatie cu dobutamina- la o crestere înalta a debitului cardiac si la o scadere mai pronuntata a rezistentei vasculare periferice si a presiunii de umplere ventriculara decat o pot face ele însele. Administrarea de dobutamina poate duce la o crestere a necesarului de insulina la pacientii diabetici. Nivelul glicemiei la diabetici trebuie de aceea verificat la începutul tratamentului cu dobutamina, la modificarea debitului perfuziei si la întreruperea perfuziei, modificand corespunzator doza de insulina, daca este necesar.
Administrarea concomitenta de inhibitori ai enzimei de conversie (ex., captopril) si a unor doze mari de dobutamina poate duce la o crestere a debitului cardiac, însotita de o crestere a consumului de oxigen. Aparitia durerilor toracice si a aritmiilor a fost raportata în acest context. Spre deosebire de monoterapie, asocierea de dobutamina cu dopamina duce (ca un rezultat al dozei de dopamina) la o crestere mai marcata a presiunii sanguine si la o scadere - sau nici o modificare - a presiunii de umplere ventriculara. Administrarea concomitenta de IMAO este contraindicata întrucat poate duce la efecte adverse care ameninta viata, precum crize hipertensive, insuficienta cardiaca, aritmii, hemoragie intracraniana.

Producator: Solvay Pharmaceuticals

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007