Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
DOPAMIN Giulini 50N, 200N solutie injectabila

Prezentare farmaceutica:
Dopamin Giulini 50N: fiole a 5 ml concentrat pentru injectare, continand 50 mg dopamina hidroclorit si 0,3 mg metabisulfit de sodiu (corespunzand la 0,2 mg SO2) ca stabilizator; cutii cu 5 fiole. Dopamin Giulini 200N: fiole a 10 ml concentrat pentru injectare, continand 200 mg dopamina hidroclorit si 0,6 mg de metabisulfit de sodiu (corespunzand la 0,4 mg SO2) ca stabilizator; cutii cu 5 fiole.

Indicatii:
Starile de soc, cum ar fi cele din insuficienta cardiaca sau post-infarct de miocard (soc cardiogen); postoperator (soc postoperator); īn pierderile lichidiene majore (soc hipovolemic) numai dupa substitutie volemica; infectii severe (soc septic); reactii de hipersensibilitate (soc anafilactic); scadere acuta a tensiunii arteriale (hipotensiunea severa); iminenta de soc (presoc); iminenta de insuficienta renala.

Dozare:
Doza trebuie ajustata individual si depinde de severitatea socului si de raspunsul la terapie. Chiar daca se foloseste dopamina, trebuie luate masuri suplimentare, cum ar fi: substitutia adecvata a volumului circulant si monitorizarea stricta a echilibrului hidroelectrolitic, care nu trebuie neglijate. La pacientii somnolenti, trebuie asigurata eliberarea cailor respiratorii īn vederea unui posibil risc de aspiratie. Reechilibrarea volemica trebuie realizata, acolo unde este posibil, īnainte de īnceperea tratamentului. Īn cazurile īn care presarcina sau postsarcina sunt crescute, este indicata asocierea cu nitroglicerina sau cu nitroprusiat de sodiu. Īn lipsa altor indicatii, dozajul orientativ este: Doza mica (de ex., īn terapia intensiva a bolilor interne sau īn indicatii nefrologice): 100-250 g/min = 1,5 -3,5 g/kg corp/min. Doza medie (de ex., īn terapia intensiva de chirurgie): 300-700 g/min = 4-10 g/kg corp/min. Doza mare (de ex., īn socul septic): 750-1500 g/min = 10,5-21,5 g/kg corp/min. Pentru administrarea de doze mici se poate folosi Dopamin Giulini 50N, īn timp ce Dopamin Giulini 200N se poate folosi īn toate tipurile de dozari. Daca scopul terapiei este cresterea inotropismului si a diurezei, se recomanda doze de 100-250 g/min. Doza maxima folosita pentru cresterea diurezei este de aproximativ 250 g/min si ramane aproape constanta pana la o doza de 1200 g/min. La o crestere si mai mare a dozei, apare o scadere a diurezei. Daca se urmareste efectul asupra tensiunii arteriale, este indicata o crestere a dozei pana la 500 g/min, sau se mentine doza de dopamina si se asociaza noradrenalina, dozata la 5 g/min pentru o greutate corporala de 70 kg. Indiferent care este doza recomandata, este contraindicata o crestere a dozei daca apare o crestere marcata a frecventei cardiace sau o tulburare de ritm. Doza la copii: 4-6 g/kg corp/min. Spre deosebire de administrarea la adult, la copii administrarea se face gradat, īncepand cu doza mica.

Mod de administrare:
Dopamin Giulini 50N si Dopamin Giulini 200N trebuie administrate numai dupa diluare īn solutii perfuzabile corespunzatoare. Solutiile perfuzabile recomandate sunt: ser fiziologic 0,9%, solutie glucozata 5%, solutie Ringer lactat. Solutia de perfuzat trebuie preparata imediat īnainte de administrare. Se administreaza numai solutiile clare, incolore de Dopamin. Solutiile de perfuzat care contin Dopamin sunt stabile pe parcursul duratei normale de perfuzare (cel putin 24 de ore), cu exceptia solutiilor Ringer lactat (cel mult 6 ore). Dupa stabilizarea clinica, perfuzia de dopamina nu trebuie īntrerupta brusc, ci gradat. Durata perfuziei depinde de conditiile individuale. Au fost īnregistrate rezultate bune dupa administrarea timp de 28 de zile.

Reactii adverse:
Ocazional, poate provoca: greata, varsaturi, cefalee, agitatie, tremor al degetelor, simptome de angina pectorala, palpitatii, cresterea tensiunii arteriale. La doze crescute, creste riscul de a provoca atat tulburari de ritm cardiac (tahicardie sinusala, ritmuri ectopice supraventriculare si ventriculare), cat si un efect nedorit de crestere a presiunii telediastolice a ventriculului stang. Perfuzia de dopamina poate provoca necroza tegumentelor (redistribuirea fluxului sanguin īn favoarea teritoriului splanhnic, īn defavoarea tegumentului si muschilor). Riscul este crescut la pacientii cu tulburari de circulatie periferica si la administrarea de doze mari. Dupa interventii chirurgicale īn teritoriul splanhnic sau la pacienti cu tendinta de sangerare la nivelul tractului gastrointestinal, exista riscul de hemoragie din cauza redistributiei fluxului sanguin. Perfuzarea inadecvata paravenoasa poate duce la necroza paravenoasa. De aceea, perfuzia trebuie facuta, daca este posibil, prin cateter venos.

Contraindicatii:
Hipertiroidism (tireotoxicoza), tumori de medulosuprarenala (feocromocitom), unele forme de glaucom (glaucom cu unghi īnchis), prostata marita (adenom de prostata) cu formare de urina reziduala, tahiaritmii, fibrilatie ventriculara. Dopamin Giulini 50N si Dopamin Giulini 200N nu trebuie administrate īn caz de astm bronsic cu hipersensibilitate la sulf.

Sarcina si alaptare:
Se foloseste īn timpul sarcinii numai daca beneficiul pentru mama este net superior riscului potential asupra fatului.

Interactiuni cu alte medicamente:
La administrarea simultana de dopamina si guanetidina efectul simpatomimetic este crescut. La pacientii tratati cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO), doza de dopamina trebuie redusa foarte mult (aproximativ 1/10 din doza normala). Administrarea simultana de dopamina si de diuretice poate duce la aditionarea si la potentarea efectelor. Se cunosc interactiuni īntre dopamina si antidepresive triciclice, anestezice (cresterea riscului aparitiei tulburarilor de ritm) sau cu fenitoina (scaderea tensiunii arteriale si bradicardie). Asocierea dopaminei cu alcaloizi de secara poate duce la vasoconstrictie periferica maxima, cu risc de gangrena. Nota speciala: Metabisulfitul de sodiu este un compus foarte activ. De aceea, trebuie sa se tina cont de faptul ca tiamina (vitamina B1) administrata simultan cu preparatul va fi degradata.

Producator: Solvay Pharmaceuticals

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007