Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
ISOSORBID DINITRAT 10 mg, comprimate

Compozitie:
Substanta activa: dinitrat de isosorbid 10 mg pentru un comprimat. Excipienti: lactoza, polivinilpirolidona, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal.

Forma farmaceutica:
Comprimate destinate administrarii pe cale orala.

Actiune farmacoterapeutica:
Este un vasodilatator actionad direct asupra muschilor, nu prin intermediul neurotransmitatorilor. Mecanism de actiune: Principalul mecanism prin care Isosorbid dinitrat actioneaza asupra functiei cardiace este datorat actiunii periferice a acestuia. Isosorbid dinitrat produce o vasodilatatie periferica în special venoasa, ce conduce la o redistributie a volumului circulator cu cresterea capacitantei venoase paralel cu scaderea reîntoarcerii venoase si scaderea presarcinii. Astfel nevoia de oxigen a inimii scade influentand favorabil boala coronara. La doze mai mari Isosorbid dinitrat produce vasodilatatie arteriolara; scazand rezistenta vasculara, scade si efortul cardiac. Actiunilor periferice li se adauga efectele centrale, studiile demonstrand efectele benefice asupra circulatiei coronariene. Investigatii angiografice cantitative, asupra circulatiei coronare au aratat nu numai ca Isosorbid dinitrat dilata vasele coronare normale, ci si ca la unii subiecti produce cresterea diametrului interior al vaselor din regiunile stenotice, atat în cazul vaselor mari cat si în cazul celor mici. Vasele coronare colaterale sunt mai largi dupa Isosorbid dinitrat si fluxul colateral este crescut. În miocardul ischemic Isosorbid dinitrat creste fluxul de sange, oxigenarea zonelor ischemice producandu-se printr-o redistribuire a fluxului sanguin coronarian. Isosorbid dinitrat creste durata exercitiului fizic, întarziind aparitia durerii anginoase. Studiile clinice au demonstrat ca Isosorbid dinitrat este tot atat de potent ca si blocantele canalelor de calciu, în prevenirea vasospasmului coronarian. Isosorbid dinitrat este eficace în tratamentul pacientilor cu insuficienta cardiaca congestiva, care au o substantiala crestere a presiunii în ventriculul stang si un debit cardiac scazut. Efectul se datoreaza modificarii a patru factori, fie direct, fie indirect prin actiune reflexa: contractilitate miocardica, presarcina, postsarcina si frecventa cardiaca.

Farmacocinetica:
Absorbtia Isosorbid dinitratului se face bine indiferent de calea de administrare: sublinguala, orala si cutanata. Biodisponibilitatea este de circa 30% cand se administreaza sublingual, 22% cand se administreaza oral (metabolizarea la primul pasaj hepatic este mica în comparatie cu nitroglicerina). În cazul dinitratilor ficatul este principalul organ responsabil al metabolizarii acestuia cu clearance sistemic de 45 ml/minut si kg. Timpul de înjumatatire mediu este de 0,8 ore. Derivatii mononitrati (2-mononitrat de isosorbid si 5-mononitrat de isosorbid) rezultati prin metabolizare sunt activi si contribuie la eficacitatea terapeutica; timpul de înjumatatire este în jurul a 2 ore.

Indicatii:
Produsul se foloseste în: tratamentul curativ si profilactic al crizelor de angina pectorala, în insuficienta cardiaca cronica (monoterapie sau asociat cu digitalice si diuretice), tratamentul cardiopatiei ischemice dureroase, sechele dupa infarct miocardic, infarct miocardic recent cu insuficienta acuta ventriculara stanga, insuficienta cardiaca dreapta (cord pulmonar cronic), rinite angiospastice, alte afectiuni ale vaselor periferice însotite de spasm.

Contraindicatii:
Produsul este contraindicat persoanelor cu hipersensibilitate la derivatii nitrati si celor cu hipotensiune grava. Nu este recomandat în caz de soc, colaps, hemoragii cerebrale, traumatisme cerebrale, glaucom, cardiomiopatie obstructiva, primele trei luni de sarcina.

Precautii:
Tratamentul trebuie atent prescris datorita riscului hipotensiunii arteriale si cefaleelor violente la unii pacienti.

Interactiuni:
Se va evita asocierea cu produse methemoglobinizante. Asocierea cu beta-blocante poate fi utila în cazul insuficientei coronariene. Poate fi prescris în acelasi timp cu anticoagulante, sedative si IMAO. Substantele vasodilatatoare, antihipertensive si diuretice pot mari efectul hipotensiv al Isosorbid dinitratului mai ales la persoanele în varsta. Efectul vasodilatator al alcoolului se conjuga cu cel al Isosorbidului dinitrat; asocierea lor conduce la cresterea actiunii hipotensive.

Atentionari speciale:
Se recomanda ca tratamentul sa nu fie întrerupt brusc în cazul administrarii dozelor ridicate. Este recomandat ca în cursul sarcinii administrarea de Isosorbid dinitrat sa se faca numai cand balanta risc-beneficiu justifica folosirea sa. Nu este stabilit daca Isosorbid dinitratul se elimina prin laptele matern, totusi se recomanda evitarea folosirii lui în perioada de alaptare. Datorita riscului hipotensiunii ortostatice se impune prudenta la pacientii care conduc autovehicule, utilizeaza utilaje sau executa activitati periculoase.

Doze, mod de administrare:
Instituirea tratamentului cu Isosorbid dinitrat, dozele si modul de administrare vor fi stabilite de catre medic. Doza eficace va trebui sa fie atinsa progresiv pentru a evita cefaleea si scaderea tensiunii arteriale. Nu se va întrerupe brusc tratamentul, mai ales dupa administrarea prelungita. În atacul crizelor de angina pectorala se administreaza sublingual o doza de 5 - 10 mg, care se poate repeta la nevoie la un interval de 5 - 10 minute. În edemul pulmonar acut, 5 - 10 mg isosorbid dinitrat se asociaza tratamentului clasic (se poate repeta doza la nevoie). Pentru prevenirea atacurilor anginoase si insuficientei cardiace moderate se vor administra 1 - 2 comprimate a 10 mg la 4 - 6 ore. Pentru tratamentul insuficientei cardiace refractare si a angorului instabil cu atacuri anginoase repetate se vor administra zilnic 4-8 comprimate a 10 mg, în functie de gravitatea cazului.

Supradozare:
Supradozarea se manifesta prin: scaderea brusca a tensiunii arteriale; durere de cap persistenta; vertigo; palpitatii; perturbarea acuitatii vizuale; transpiratii, apoi ten rece si cianotic; greturi si varsaturi; posibil colici si chiar diaree sanguinolenta; sincopa; methemoglobinemie cu cianoza si anorexie, initial hiperpnee, apoi dispnee si respiratie încetinita, puls scazut si intermitent, bloc cardiac; cresterea presiunii intracraniene cu simptome cerebrale, confuzie, febra moderata, paralizie si coma urmata de convulsii clonice, posibil moartea prin colaps circulator. Exista o corelatie între doza si simptom. Doza letala: fenomenele toxice apar la doze de 500 de ori mai mari decat cele utilizate curent în terapeutica. La dozele uzuale cazurile de metemoglobinemie sunt rare, dar în cazul unor anomalii genetice acestea pot aparea. Tratamentul supradozarii: În cazul ingestiei se face evacuarea imediata a continutului gastric prin spalaturi gastrice. Pacientii se aseaza în pozitie confortabila efectuadu-se miscari pasive ale extremitatilor pentru a ajuta reîntoarcerea venoasa. Se recomanda oxigenoterapia si respiratia artificiala. Methemoglobinemia se combate prin administrarea de albastru de metil 1%, 1 - 2 mg/kg intravenos lent. Nu se cunoaste daca Isosorbid dinitrat poate fi dializat. Adrenalina este ineficienta în tratarea hipotensiunii provocate de supradozare, ea si compusii înruditi fiind contraindicati.

Reactii adverse:
Pot sa apara cefalee, vertije, oboseala, mai ales la începutul tratamentului.

Conservare:
În ambalajul original, la temperaturi cuprinse 15-25C. Produsul se va folosi doar pana la data de expirare înscrisa pe ambalaj.

Forma de prezentare
:
Cutie plianta cu 2 blistere a cate 10 comprimate.

Producator: Labormed SRL

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007