Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
NITRODERM TTS

Compozitie:
Substanta activa:
1,2,3-propanetriol trinitrat (nitroglicerina) 25 mg (Nitroderm TTS 5) si 50 mg (Nitroderm TTS 10). Excipienti: dimeticona, silica aerogel, silicon adeziv medical.

Forma de prezentare:
Dispozitiv transdermic: Nitroderm TTS (Transdermal Therapeutic System) este un sistem terapeutic transdermic adeziv (plasture). Este alcatuit dintr-un rezervor care contine substanta activa (trinitratul) si o membrana de control permeabila, care asigura un pasaj continuu, controlat al substantei active care, apoi, prin traversarea tegumentelor, ajunge în circulatia sistemica. Daca permeabilitatea cutanata este mai mare, membrana de control limiteaza eliberarea substantei din rezervor. Substanta activa patrunsa în piele devine biodisponibila si ajunge în circulatia sistemica în cantitate relativ constanta pe perioada aplicarii plasturelui. Rezervorul trebuie sa contina un exces de substanta activa pentru ca eliberarea sa ramana constanta pe perioada de aplicare a sistemului, indiferent de permeabilitatea cutanata individuala. Nitroderm TTS 5 (5 mg/24 ore) elibereaza o doza medie de aproximativ 0,20 mg/ora pentru o suprafata de contact de 10 cm2,iar Nitroderm TTS 10 (10 mg/24 ore) elibereaza o doza medie de 0,40 mg/ora pentru o suprafata de contact de 20 cm2. Cutie cu 10 sisteme Nitroderm TTS 5. Cutie cu 10 sisteme Nitroderm TTS 10.

Actiune terapeutica:
Vasodilatator coronarian, antianginos.

Farmacodinamica:
Proprietatile Nitroderm-ului TTS rezulta din substanta activa pe care o elibereaza (trinitratul) si inovatia galenica care asigura o eliberare controlata a principiului activ. Nitroderm-ul TTS împiedica aparitia crizelor anginoase prin scaderea presarcinii ventriculare prin vasodilatatie venoasa si diminuarea volumului de umplere. Totodata, rezulta si o reducere a necesarului de oxigen la nivel miocardic, în repaus si mai ales la efort, evidentiata prin cresterea tolerantei la efort a anginosului, îmbunatateste perfuzia coronariana a zonelor ischemice, prin vasodilatatie coronariana directa, scade rezistenta vasculara periferica prin vasodilatatie arteriolara. În cazul administrarii continue a nitratilor, se descrie aparitia fenomenelor de toleranta, ceea ce scade reactivitatea organismului la acesti produsi. Pentru a preîntampina acest fenomen, se recomanda utilizarea intermitenta a sistemului transdermal (cu interval liber, mai ales în cursul noptii).

Farmacocinetica:
Nitroderm-ul TTS permite pasajul transdermic constant al trinitratului în circulatia sistemica. Concentratia plasmatica a substantei active se mentine constanta pe toata perioada aplicarii sistemului, cu toate ca timpul de înjumatatire al nitroglicerinei este scurt. Aceleasi concentratii plasmatice se realizeaza indiferent de zona de aplicare a sistemului (brat, torace, bazin). În mai putin de 2 ore de la aplicarea Nitroderm-ului TTS, se obtine o concentratie plasmatica constanta, iar, dupa îndepartarea acestuia, concentratia plasmatica scade rapid, ajungand neglijabila dupa aproximativ 2 ore. Nitroglicerina continuta în Nitroderm TTS nu se acumuleaza, chiar dupa aplicari repetate. Nitroderm-ul TTS elibereaza trinitratul pe cale transdermica direct în circulatia sanguina, evitand astfel variatiile de absorbtie intestinala si metabolizarea hepatica. Astfel se pot utiliza doze mult mai mici de nitroglicerina pentru obtinerea unor nivele plasmatice constante comparativ cu posologia “clasica“ a nitratilor. Nitroglicerina se metabolizeaza rapid la nivel hepatic. Studii efectuate pe eritrocite umane in vitro au relevat ca acestea sunt sediul unor biotransformari ale nitroglicerinei. Aceasta este metabolizata în cadrul unui proces enzimatic care necesita radicali sulfhidril si interactiune cu hemoglobina redusa, fapt evidentiat prin constatarea ca procentul de hemoglobina redusa din eritrocitele umane influenteaza activitatea metabolica a acestora, ceea ce impune precautii în administrarea Nitroderm-ului TTS în cazul anemiilor.

Indicatii:
Tratamentul profilactic al crizelor de angina pectorala.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la nitrati si derivatii acestora. Sistemul se îndeparteaza înaintea electrosocului sau tratamentelor diatermice. Cardiomiopatie obstructiva. Hipertensiune intracraniana.

Precautii:
Nitroderm-ul TTS nu se recomanda în tratamentul crizei anginoase acute. În astfel de cazuri se vor asocia nitrati cu actiune rapida. În caz de infarct miocardic sau insuficienta cardiaca acuta, tratamentul cu Nitroderm TTS se va face numai sub stricta supraveghere medicala. În cazul unei hipoxii arteriale severe (ex.: în anemii severe), se va trata mai întai anemia si apoi se începe aplicarea sistemului transdermic. Aparitia cianozei în cursul tratamentului cu Nitroderm TTS în doze mari impune de urgenta verificarea methemoglobinei. În caz de colaps sau stare de soc, se impune îndepartarea urgenta a sistemului. Se evita întreruperea brusca a tratamentului pentru a nu expune pacientul la riscul aparitiei unei crize anginoase. Nitratii pot decompensa o cardiomiopatie hipertrofica. În cazul aparitiei unei crize anginoase în perioada „libera de plasture“ se va avea în vedere un tratament antianginos concomitent. A nu se lasa la îndemana copiilor!

Sarcina si alaptare:
Desi nu exista contraindicatii sau efecte secundare cunoscute, este prudent sa se evite folosirea Nitroderm-ului TTS în perioada de sarcina si în timpul alaptarii (nu exista date clinice privitoare la trecerea nitroglicerinei în laptele matern).

Efecte asupra abilitatii de a conduce autovehicule sau de a supraveghea masini:
La începerea tratamentului pot aparea cefalee sau tulburari de atentie, ceea ce impune administrarea cu prudenta la soferi.

Interactiuni medicamentoase:
Substantele vasodilatatoare, antihipertensivele si diureticele pot accentua hipotensiunea provocata de nitrati, mai ales la persoanele varstnice.

Reactii adverse:
SNC: ca si alti nitrati, Nitroderm-ul TTS poate determina frecvent cefalee prin vasodilatatie cerebrala. Ea dispare în general dupa cateva zile de tratament. Cefaleea poate persista în cazul terapiei intermitente. Daca nu cedeaza la tratamentul simptomatic, doza trebuie micsorata sau chiar întrerupt tratamentul.
Piele: usor prurit si eritem discret la locul de aplicare, care dispar la cateva ore dupa îndepartarea sistemului. Aceste fenomene sunt rare, deoarece la fiecare noua aplicare se schimba zona (brat, torace, bazin), reactiile alergice cutanate la trinitrat sunt posibile, însa într-un procent extrem de redus. Cardiovascular: vertij, hipotensiune ortostatica, uneori asociata cu tahicardie reflexa.
Gastrointestinal: greata si varsaturi (foarte rar).

Dozare:
Nitroderm-ul TTS se aplica pe piele într-o zona sanatoasa, uscata si curata, cu pilozitate redusa. Pentru a se lipi bine, dupa aplicare se recomanda a fi tinut apasat cu mana cateva secunde. Dupa terminarea perioadei de aplicare recomandate, sistemul se îndeparteaza, iar aplicarea unui nou sistem se va face într-o alta zona a corpului, pentru a evita aparitia fenomenelor de iritatie locala. Nu se va aplica niciodata un sistem care a mai fost utilizat. Raspunsul terapeutic la nitratii administrati pe cale transdermica variaza de la un pacient la altul. Tratamentul se va începe întotdeauna cu cea mai mica doza eficace, dupa care, în functie de rezultat, aceasta se poate creste. Se poate folosi urmatoarea schema terapeutica: Pentru început, se va aplica sistemul cu cel mai mic dozaj - Nitroderm TTS 5,cate un sistem pe zi. Ulterior, în cazul unui raspuns nesatisfacator, se poate trece la tratamentul cu un sistem cu dozaj superior - Nitroderm TTS 10, un sistem zilnic. Pe parcursul tratamentului îndelungat, se pot observa fenomene de tahifilaxie, ceea ce atenueaza efectul terapeutic. În acest caz, se recomanda folosirea tratamentului intermitent, cu interval liber de 8-12 ore pe zi, mai ales în cursul noptii.

Supradozare:
Datorita eliberarii controlate a substantei active, riscul supradozarii este foarte redus. Doar în cazul aplicarii concomitente a mai multor sisteme transdermice exista riscul aparitiei simptomelor de supradozare: greata, varsaturi, colaps. În acest caz, sistemele transdermice se îndeparteaza si se trece la tratamentul simptomatic, daca este cazul.

Producator: Novartis

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007