Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
PHYSIOTENS, comprimate

Prezentare farmaceutica:
Comprimate filmate a 0,2 mg moxonidina (Physiotens 0,2), 0,3 mg moxonidina (Physiotens 0,3) sau 0,4 mg moxonidina (Physiotens 0,4).

Indicatii:
Hipertensiunea esentiala sau primara.

Posologie si mod de administrare:
Tratamentul trebuie început cu doza cea mai mica de Physiotens. Aceasta înseamna o doza zilnica de 0,2 mg moxonidina care corespunde unui comprimat de Physiotens 0,2 dimineata. Daca efectul terapeutic nu este suficient, doza poate fi marita la 0,4 mg dupa 3 saptamani. Aceasta doza zilnica poate fi administrata o singura data sau fractionat, de doua ori pe zi. Physiotens 0,3 si Physiotens 0,4 sunt disponibile pentru usurarea administrarii. Daca dupa alte 3 saptamani rezultatele sunt considerate insuficiente atunci doza zilnica poate fi marita pana la maximum 0,6 mg moxonidina. Doza zilnica de 0,6 mg si cea pentru o singura administrare de 0,4 mg, nu trebuie depasite. La pacientii cu afectare moderata a functiei renale (rata de filtrare glomerulara între 30 si 60 ml/min), doza maxima pentru o singura administrare este de 0,2 mg iar cea zilnica maxima este de 0,4 mg. Deoarece aportul alimentar nu influenteaza farmacocinetica moxonidinei, Physiotens poate fi administrat înainte, în timpul sau dupa masa. Physiotens nu este recomandat la pacienti sub 18 ani deoarece nu exista suficienta experienta clinica la aceasta grupa de varsta. Comprimatele se înghit cu putin lichid.

Efecte secundare:
La începutul tratamentului sunt adesea raportate cefalee si senzatie de uscaciune a gurii în timp ce oboseala, astenia, ameteala, greata si tulburarile somnului sunt observate ocazional. Frecventa si intensitatea acestor simptome se reduc în timpul tratamentului.

Contraindicatii:
Physiotens nu este recomandat în urmatoarele situatii: hipersensibilitate la una din componentele produsului, sindromul de sinus bolnav, bloc sino-atrial, bloc A-V de grad II sau III, bradicardie severa, insuficienta cardiaca grava, afectare coronariana severa, afectare renala severa (rata de filtrare glomerulara sub 30 ml/min, creatinina serica peste 160 micromol/l).

Avertismente si precautii:
Daca Physiotens este folosit în combinatie cu un beta-blocant iar tratamentul trebuie întrerupt, se va întrerupe prima data beta-blocantul si numai apoi Physiotens. La pacientii cu disfunctie renala moderata (rata filtrarii glomerulare între 30 si 60 ml/min, creatinina serica între 105 si 160 mcmol/l), efectul hipotensiv al Physiotens trebuie atent urmarit, mai ales la începutul tratamentului. Pana acum nu s-a constatat efectul "rebound" la oprirea tratamentului cu moxonidina. Totusi, similar altor antihipertensive, tratamentul cu moxonidina nu trebuie întrerupt brusc. Deoarece nu exista experienta clinica referitoare la administrarea concomitenta cu antidepresivele triciclice sau alcool, aceste asocieri trebuie evitate.

Interactiuni medicamentoase:
Administrarea concomitenta cu alte hipotensive accentueaza efectul hipotensiv al Physiotens. Efectul alcoolului, sedativelor si hipnoticelor poate fi intensificat de Physiotens 0,2/0,3/0,4. Administrarea concomitenta de benzodiazepine poate mari efectul sedativ al acestora. Poate exista un efect sedativ aditiv în cazul asocierii cu inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO), asa cum s-a demonstrat în studiul interactiunii cognitive efectuat în cazul asocierii moclobemid-moxonidina.

Sarcina si alaptare:
Din cauza datelor insuficiente, Physiotens nu este recomandat în timpul sarcinii. Deoarece moxonidina este excretata în laptele matern, Physiotens nu trebuie administrat în timpul alaptarii.

Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de manevrare a utilajelor:
Nu exista date care sa sugereze influentarea negativa a capacitatii de conducere auto sau de manevrare a utilajelor. S-au mentionat senzatii de oboseala si ameteala care trebuie luate în considerare în vederea efectuarii acestor activitati.

Supradozare:
În cateva cazuri au fost suportate fara efecte secundare importante doze zilnice de pana la 2 mg. Din cauza proprietatilor farmacodinamice ale Physiotens, la adult pot aparea urmatoarele simptome: sedare, hipotensiune ortostatica, bradicardie, uscaciunea gurii. Rareori pot surveni voma si hipertensiune paradoxala. Nu se cunoaste un antidot specific. Tolazolina este un alfa-blocant care poate combate o parte din simptome. Se recomanda masuri de sustinere cardiovasculara.

Proprietati farmacodinamice:
Studiile pe diferite modele animale au confirmat actiunea antihipertensiva a moxonidinei. Datele experimentale existente sugereaza convingator ca moxonidina actioneaza la nivelul sistemului nervos central (SNC). La nivel medular, moxonidina interactioneaza selectiv cu receptorii imidazolinici I1 concentrati în maduva anterolaterala rostrala, regiune importanta pentru controlul central al sistemului vegetativ simpatic periferic. Efectul pe acesti receptori este, probabil, de reducere a activitatii nervilor simpatici (demonstrat pe inervatia simpatica cardiaca, splanhnica si renala). Moxonidina se deosebeste de celelalte antihipertensive centrale prin afinitatea mica pentru receptorii alfa2-adrenergici centrali fata de cea pentru receptorii imidazolinici I1; receptorii 2-adrenergici sunt considerati calea pe care sunt mediate sedarea si uscaciunea gurii, cele mai frecvente efecte secundare ale primei generatii de antihipertensive centrale. La om, moxonidina produce scaderea rezistentei vasculare sistemice si, consecutiv, a tensiunii arteriale. Într-un studiu clinic limitat s-a raportat chiar regresia (de aproximativ 20%) a hipertrofiei ventriculare stangi preexistente, dupa 6 luni de tratament.

Proprietati farmacocinetice:
La om, se absoarbe aproape 90% din doza orala de moxonidina; nu sufera efectul primului pasaj hepatic iar biodisponibilitatea sa este de 88%. Aportul alimentar nu interfera cu administrarea Physiotens. Moxonidina este metabolizata în proportie de 10-20%, în principal la 4,5-dehidromoxonidina si un derivat de guanidina, prin desfacerea inelului imidazolinic. Efectul hipotensiv al 4,5-dehidromoxonidinei este de zece ori mai mic, iar al derivatului guanidinic, de 100 ori mai mic decat al moxonidinei. Concentratia plasmatica maxima de moxonidina se atinge la 30-60 minute dupa administrarea orala a comprimatului filmat. Numai aproximativ 7% din moxonidina se leaga de proteinele plasmatice (Vdss = 1,8 0,4 l/kg). Moxonidina si metabolitii sai sunt eliminati aproape complet prin rinichi. Mai mult de 90% din doza se elimina prin rinichi în primele 24 ore de la administrare în timp ce numai 1% se elimina prin fecale. Excretia renala cumulata a moxonidinei netransformate este de aproximativ 50-75%. T1/2 plasmatic mediu al moxonidinei este de 2,2-2,3 ore iar T1/2 de eliminare renala este de 2,6-2,8 ore. Farmacocinetica la varstnici: este similara celei a adultilor tineri. Farmacocinetica în insuficienta renala: la o afectare renala moderata (rata filtrarii glomerulare între 30-60 ml/min) concentratiile plasmatice de platou sunt mai mari dar nu se produce acumulare. La acesti pacienti doza trebuie ajustata conform necesitatilor individuale.

Producator: Solvay Pharmaceuticals

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007