Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Expression #5 of SELECT list is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'emed_emedonline.l.tag_modid' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by
CAPTOPRIL, comprimate

Compozitie:
1 comprimat contine 25 mg sau 50 mg captopril.

Actiune terapeutica:
Captoprilul este un antihipertensiv ce actioneaza prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei. Produsul produce vasodilatatie, scade nivelul angiotensinei II si al aldosteronului, mareste fluxul sanguin renal, influenteaza putin functia inimii (crestere usoara a debitului cardiac, tahicardie slaba) si nu modifica circulatia coronariana si cerebrala. Īn insuficienta cardiaca micsoreaza sarcina inimii, usurandu-i functia de pompa.

Farmacocinetica:
Administrat oral se absoarbe repede si are o biodisponibilitate de 65%. Realizeaza nivelul plasmatic maxim dupa aprox. 1 ora. Se elimina īn principal prin urina ca metaboliti (60%) si neschimbat (40%).

Indicatii:
Hipertensiune arteriala - toate stadiile, insuficienta cardiaca congestiva.

Dozare si mod de administrare:
Captopril se administreaza oral, īn doza individualizata, functie de starea de sanatate si reactivitatea pacientului. Īn hipertensiunea arteriala usoara si moderata - initial cate 12,5 mg de 2 ori/zi, crescand doza la intervale de 2-4 saptamani pana la 25 mg de 2 ori/zi sau la nevoie, 50 mg de 2 ori/zi. Īn hipertensiunea grava doza poate fi crescuta ca mai sus, pana la cel mult 50 mg de 3 ori/zi, asociindu-se cu diuretice, blocante ale canalelor de calciu sau cu alte antihipertensive. Īn insuficienta cardiaca congestiva - cazuri grave, rebele la digitalice si diuretice, Captoprilul se asociaza cu acestea, initial cate 6,25 mg - 12,5 mg de 3 ori/zi, crescand doza la intervale de 2-4 saptamani pana la 25 mg de 2 ori/zi sau la nevoie, 50 mg de 2 ori/zi. Captopril se recomanda a fi administrat īn cura continua sau intermitenta de lunga durata: 9 - 30 de luni, asigurandu-se o buna calitate a vietii pacientului, cu integrare cores-punzatoare īn viata sociala.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate fata de Captopril; afectiuni renale; stenoza aortica si/sau mitrala; cardiopatie hipertrofica; hiperaldosteronism primar.

Precautii:
Se recomanda prudenta īn stabilirea dozei si administrarea Captoprilului la pacientii cu insuficienta renala (īndeosebi la varstnici), insuficienta cardiaca sau boli de colagen.

Reactii adverse:
Ocazional: prurit, eritem cutanat, urticarie, tulburari ale senzatiei gustative, afte bucale; rareori: edem angioneurotic, limfadenopatie, fotosensibilizare, tuse, bronhospasm, cresterea enzimelor hepatice, hepatita, icter colestatic; relativ rar: reactii hipotensive (prima doza poate provoca hipotensiune marcata favorizata de deficit hidrosalin, mai ales īn ortostatism; se īntrerupe temporar medicatia diuretica la īnceperea tratamentului cu o doza mica de Captopril, administrata sub stricta supraveghere. La bolnavii renali pot aparea: proteinurie, cresteri ale ureei si creatininei serice si hiperpotasemie, motiv pentru care se controleaza periodic functia renala. Bolile renale, colagenozele si administrarea concomitenta de imunodepresanti, alopurinol, procainamida, pot favoriza (relativ rar) dezvoltarea unor neutropenii, anemii si trombocitopenii toxice.

Sarcina si alaptare:
Administrarea Captoprilului īn timpul sarcinii este interzisa deoarece produce hipotensiune arteriala, oligoamnios, hipoplazia unor organe, īntarzierea cresterii si chiar moartea fatului. Se evita administrarea īn alaptare.

Interactiuni medicamentoase:
Captopril nu se asociaza cu: diuretice antialdosteronice (spironolactona, triamteren, amilorid), heparina, saruri de potasiu sau litiu - risc de hiperpotasemie, respectiv hiperlitemie; imunodepresive - risc de leucopenie; alopurinol, procainamida - risc crescut de neutropenie. Se va avea īn vedere ca la administrarea concomitenta de: neuroleptice - exista riscul de hipotensiune ortostatica (efect aditiv); diuretice si vasodilatatoare, creste efectul hipotensiv al captoprilului; indometacin si alte AINS, scad eficienta Captoprilului; probenecid, eliminarea Captopril este īncetinita.

Supradozare:
Simptome: hipotensiune severa. Tratament: Captopril este dializabil. Hipotensiunea se combate prin perfuzie i.v. cu ser izotonic sau prin alti plasmexpanderi.

Forma de prezentare:
Cutii continand 3 blistere a cate 10 comprimate.

Conditii de pastrare:
La loc uscat, 15 - 25C, ferit de lumina, īn ambalajul original. A nu se lasa la īndemana copiilor!

Termen de valabilitate: 2 ani.

Producator: Terapia www.terapia.ro

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007