Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
CAPTOPRIL 25 mg si 50 mg, comprimate

Compozitie:
Un comprimat contine 25 mg si respectiv 50 mg captopril si excipienti: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb, stearat de magneziu.

Forma farmaceutica:
Comprimate neacoperite destinate administrarii orale.

Grupa farmacoterapeutica:
Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei I. Captoprilul determina scaderea tensiunii arteriale iar în insuficienta cardiaca scade rezistenta periferica, pre- si post- sarcina, creste debitul cardiac si capacitatea de efort. Are o absorbtie rapida si buna dupa administrarea orala, timpul de înjumatatire de 2-3 ore, biodisponibilitate 70% pe nemancate si 30-40% dupa masa, eliminare urinara. Nu traverseaza bariera hematoencefalica, iar în lapte realizeaza 1% din concentratia sanguina.

Indicatii:
Hipertensiune arteriala: terapie initiala în forme usoare si moderate de hipertensiune arteriala, la pacientii cu functie renala normala; preferat la hipertensivii cu astm, bronhopatii obstructive, diabet insulino-dependent, boli vasculare periferice la care beta-adrenoliticele sunt contraindicate; recomandat în hipertensiunea maligna, renovasculara, stadiul final al insuficientei renale. Insuficienta cardiaca: tratamentul insuficientei cardiace congestive la cazurile care nu raspund corespunzator tratamentului cu diuretice si digitalice, asociindu-se acestora.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la captopril sau orice alt inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei I. Stenoza arterei renale bilaterale sau a unei artere renale pe rinichi unic (mai ales în asociere cu diuretice).

Precautii:
Insuficienta renala. Insuficienta cardiaca, stenoza valvulara. Interventii chirurgicale majore, anestezie. Sarcina, alaptare: Hiperkaliemie.

Interactiuni medicamentoase:
Efectele captoprilului sunt crescute de diuretice (hipotensiune); diuretice care retin potasiul (hiperkaliemie); vasodilatatoare (ex. nitroglicerina sau alti nitrati); simpatolitice (ex.beta-adrenolitice); cimetidina (neuropatii severe); anestezice generale (hipotensiune). Inhibitorii sintezei prostaglandinice (ex.indometacinul, aspirina) scad efectele captoprilului, în special în cazul hipertensiunii cu nivel scazut al reninei.

Atentionari speciale:
Pacientii tratati cu captopril vor fi avertizati sa raporteze orice simptome de infectie (ex. febra, inflamatia gatului) datorita faptului ca produsul poate induce neutropenie; în aceste cazuri se determina leucograma. Tratamentul cu captopril în cazul pacientilor cu insuficienta renala impune determinarea leucogramei înainte si timp de trei luni dupa începerea tratamentului, la intervale de aproximativ doua saptamani. În cazul pacientilor cu boli de colagen sau a celor tratati cu alte medicamente recunoscute pentru efectul lor asupra leucocitelor sau raspunsului imunitar, si atunci cand este incriminata si o insuficienta renala, captoprilul se va utiliza numai dupa aprecierea raportului risc/beneficii.

Morbiditate si mortalitate fetala/neonatala:
Administrarea captoprilului pe durata sarcinii nu este recomandata. De asemenea, în cazul femeilor care au ramas însarcinate în timp ce urmau un tratament cu captopril se recomanda întreruperea acestuia. În cazurile foarte rare în care tratamentul cu captopril pe durata sarcinii nu poate fi întrerupt sau înlocuit, pacientele vor fi avertizate în legatura cu riscurile administrarii lui.

Doze, mod de administrare:
Se administreaza cu o ora înainte de mese. Dozele si modul de administrare trebuie individualizate. Hipertensiune: Initializarea tratamentului necesita evaluarea tratamentului antihipertensiv recent si a starii clinice a pacientului. Doza initiala este de 25 mg de 2-3 ori/zi. Daca dupa 1-2 saptamani de tratament nu se obtine controlul satisfacator al tensiunii arteriale, doza poate fi crescuta la 50 mg de 2-3 ori/zi, concomitent cu restrictia sodiului din alimentatie. De regula, doza uzuala nu depaseste 50 mg de 3 ori/zi. Daca nici în acest caz tensiunea arteriala nu este satisfacator controlata dupa 1-2 saptamani de tratament, se recomanda asocierea unui diuretic tiazidic (ex. hidroclorotiazida, 25 mg/zi, în priza unica). Doza de diuretic poate fi crescuta la intervale de 1-2 saptamani pana la nivelul sau curent. În cazul în care se doreste o scadere mai accentuata a tensiunii, doza de captopril poate fi crescuta la 100 mg de 2-3 ori/zi si chiar la 150 mg de 2-3 ori/zi, fara a depasi însa 450 mg/zi. Insuficienta cardiaca: Administrarea captoprilului necesita evaluarea tratamentului recent cu diuretice si posibilitatea unei depletii severe de sodiu si volum. La pacientii cu tensiune normala sau scazuta, care au primit un tratament sever cu diuretice si care pot prezenta hiponatremie si/sau hipovolemie, se recomanda initializarea tratamentului cu doze de 6,25-12,5 mg de 3 ori/zi, ajungandu-se la doza uzuala în cateva zile. De regula, doza initiala uzuala este de 25 mg de 3 ori/zi, crescandu-se la nevoie la 50 mg de 3 ori/zi.

Supradozare:
În cazul supradozarii, corectarea hipotensiunii este prima urgenta. Se recomanda asistenta medicala specializata.

Reactii adverse:
Renale: Proteinurie. Foarte rar, insuficienta renala, sindrom nefrotic, poliurie, oligurie. Hematologice: Neutropenie, agranulocitoza. Pot aparea si cazuri de anemie, trombocitopenie, pancitopenie. Dermatologice: Rash, adesea cu prurit si uneori cu febra, artralgii, eozinofilie. Angioedem al fetei, eritem sau paloare. Cardiovasculare: Hipotensiune (în asociere cu diuretice), tahicardie, palpitatii, precordialgii, angina pectorala.

Conditii de pastrare:
În ambalajul original, la temperaturi cuprinse între 15-25°C, ferit de umiditate.

Termen de valabilitate:
Termenul de valabilitate al produsului este de 2 ani. Produsul trebuie folosit înainte de data de expirare înscrisa pe ambalaj.

Forma de prezentare:
Cutii continand 2 blistere a cate 10 comprimate de 25 mg. Cutii continand 2 blistere a cate 10 comprimate de 50 mg.

Producator: Labormed Pharma

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007