Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
ACID NICOTINIC, comprimate

Compozitie:
Comprimate a 100 mg acid nicotinic.

Actiune farmacoterapeutica:
Acidul nicotinic produce vasodilatatie predominant arteriolo-capilara, slaba si de scurta durata (cca. 30 min dupa ingestie), la nivelul diencefalului si în membre. Actioneaza direct pe muschii netezi vasculari. Dilata vasele profunde mai mult decat pe cele cutanate, actionand si asupra capilarelor. În afara actiunii vasodilatatoare, acidul nicotinic grabeste coagularea, favorizand formarea trombochinazei; la doze mari, favorizeaza fibrinoliza. Este coleretic si slab colecistochinetic; la doze mari, diminua colesterolul seric (15-20%), crescand trecerea colesterolului în acizi biliari, scade sinteza hepatica a beta-lipoproteinelor, diminua lipidele totale si trigliceridele (25%). Scade mobilizarea acizilor grasi liberi din tesutul gras si activeaza lipoproteinlipaza, avand, în mod indirect, actiune chilolitica. Absorbtia orala a acidului nicotinic este rapida; biotransformare în derivati N-metil si N-oxi, în acid nicotinuric si amida nicotinica. Se elimina pe cale renala netransformat si ca metaboliti.

Indicatii:
Pentru actiunea vasodilatatoare se prescrie, cu eficienta modesta, în tulburari circulatorii cerebrale, ateroscleroza cerebrala, ramolisment, tulburari circulatorii la hipertensivi, tulburari circulatorii retiniene (spasme, embolie, tromboza a venei centrale a retinei, retinite angiospastice), tulburari circulatorii sfera ORL (ameteli, sindrom Ménière, migrene), tulburari circulatorii periferice (arterite, sindromul Raynaud, degeraturi). Hiperlipoproteinemii de tip II a si b, III, IV, V. Deoarece este greu tolerat, se recomanda numai în cazurile în care celelalte hipolipemiante sunt inactive sau produc efecte adverse.

Contraindicatii:
Hemoragii recente, insuficienta cardiaca, infarct miocardic, ulcer gastroduodenal. Se administreaza cu prudenta sau se evita în primul trimestru de sarcina.

Precautii:
Atentie la asocierea cu vasodilatatoare si hipotensive (risc de scadere tensionala marcata).

Reactii adverse:
Uneori congestia fetei, senzatie de caldura, tahicardie, tremor, ocazional urticarie, prurit, nervozitate, anorexie, greata si voma, epigastralgii, diaree, colici abdominale, activarea ulcerului; dozele mari pot provoca hipotensiune arteriala, cresterea transaminazelor si fosfatazei alcaline, hiperuricemie, micsorarea tolerantei la glucoza (îndeosebi pentru tratamentul prelungit).

Posologie si mod de administrare:
Pe cale orala, doza de 50-500 mg de 2-3 ori pe zi la mese, dizolvate în apa, pentru actiune vasodilatatoare. Pentru a reduce la minimum efectele adverse, se începe cu doze mici si se cresc gradat. 3 g/zi, la mese, în 3-4 prize, pentru actiune hipolipemianta.

Interactiuni medicamentoase:
Poate inhiba efectul uricozuric al probenecidului si sulfinpirazonei.

Forma de prezentare:
Flacoane cu 40 comprimate.

Conditii de pastrare:
A se feri de lumina, caldura si umiditate. Valabilitate: 3 ani de la data fabricatiei.

Producator: Sicomed

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007