Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Expression #5 of SELECT list is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'emed_emedonline.l.tag_modid' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by
PENTOXIFILIN, drajeuri, solutie injectabila

Compozitie:
Drajeuri continand cate 100 mg pentoxifilina. Solutie injectabila -1 ml solutie apoasa contine 20 mg pentoxifilina.

Actiune terapeutica:
Pentoxifilina este un derivat xantinic cu proprietati vasodilatatoare antiischemice prin actiune musculotropa. Actioneaza asupra arteriolelor si capilarelor, ameliorand proprietatile reologice ale sangelui. Se utilizeaza îndeosebi în tratamentul tulburarilor circulatorii ale membrelor, dar si ale circulatiei cerebrale. Pentoxifilina nu are actiune stimulanta asupra SNC, spre deosebire de alti derivati metilxantinici.

Farmacocinetica:
Administrata pe cale orala, Pentoxifilin se absoarbe repede si aproape complet din intestin. Este metabolizata în proportie mare în ficat. Metabolitii se elimina prin rinichi.

Indicatii:
Tulburari circulatorii periferice arteriale si venoase de natura aterosclerotica si/sau diabetica; arteriopatie cronica obliteranta (stadiul II dupa Fontaine); tulburari trofice în sindromul post-trombotic, ulcer de gamba, gangrena, degeraturi. Tulburari ale circulatiei cerebrale: sindrom ischemic, vertij, cefalee, tulburari de memorie si atentie, diminuarea capacitatii intelectuale. Tulburari circulatorii la nivel ocular si al urechii interne.

Dozare si mod de administrare:
Tratamentul va fi individualizat în functie de starea clinica si reactivitatea bolnavului, Pentoxifilin putand fi administrat pe cale orala sau combinat (oral si parenteral). Per oral: Se administreaza în timpul sau dupa mesele principale, cu mult lichid, astfel: Drajeuri - doza initiala: 3x2 drajeuri/zi; doza de întretinere: 3x1 drajeuri/zi. Parenteral: Este recomandat ca la începutul tratamentului sa se testeze reactia individuala a pacientului, prin administrarea a 2,5 ml sol. inj. diluata cu 7,5 ml ser fiziologic. În perfuzie intravenoasa se administreaza initial o fiola în 250-500 ml solutie perfuzabila (NaCl 9 ‰, levuloza 5%, glucoza sau înlocuitori ai masei sanguine), în timp de 90-180 min. În zilele urmatoare, dozele pot fi crescute cu cate 50 mg (2,5 ml sol. inj.), pana la max. 300 mg (15 ml)/zi. În caz de tulburari grave de circulatie se pot face perfuzii de doua ori/zi.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate cunoscuta la derivati xantinici (pentoxifilina, cofeina, teobromina, teofilina). Infarct miocardic recent, hemoragii masive, scleroza cerebrala si coronariana cu hipertensiune.

Precautii:
La bolnavii hipertensivi cu labilitate vasculara se vor administra doze progresive de Pentoxifilin; în insuficienta cardiaca, administrarea se va face în volume mici, mentinandu-se tratamentul cardiac suportiv; la pacientii cu clearance creatininic mai mic de 10 ml/min. este necesara ajustarea dozei zilnice pentru a evita acumularea pentoxifilinei. În insuficienta renala, doza zilnica nu va depasi 800 mg/zi; în cazul aparitiei unei hemoragii oculare, tratamentul va fi întrerupt imediat; administrarea unei doze crescute de Pentoxifilin la bolnavii de diabet poate spori secretia de insulina, potentandu-se astfel efectul antidiabeticelor.

Reactii adverse:
Cele mai frecvente sunt tulburarile gastro-intestinale (greata, voma, arsuri si/sau dureri epigastrice, diaree) si eruptiile pruriginoase (reactii cutanate alergice). Toate aceste simptome dispar la întreruperea tratamentului. În cazuri rare, la doze mari de Pentoxifilin pot sa apara: tahicardie, scaderea tensiunii arteriale, angina pectorala, senzatie de caldura. În astfel de cazuri se reduce doza zilnica sau chiar se întrerupe tratamentul. În cazuri izolate apar modificari ale tabloului sangvin, diminuarea numarului plachetelor sanguine, hemoragii ale pielii, mucoaselor si ale tractului digestiv.

Sarcina si alaptare:
Nu se administreaza în perioada de sarcina sau alaptare.

Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini:
Se evita administrarea Pentoxifilin la conducatorii auto si la persoanele cu profesii ce impun performante psihomotorii riguroase.

Interactiuni medicamentoase:
La administrarea concomitenta de Pentoxifilin si: antihipertensive, efectul acestora poate fi potentat; anticoagulante si antiagregante plachetare, se impune supravegherea atenta a coagularii, datorita riscului crescut de hemoragie; antidiabetice, efectul acestora poate fi potentat.

Supradozare:
Simptome: crampe, voma cu aspectul zatului de cafea, scaderea tensiunii arteriale, disparitia reflexelor si chiar pierderea cunostintei. Tratament: simptomatic, acordandu-se o atentie speciala masurilor suportive pentru sistemul cardiovascular.

Forma de prezentare:
Cutii cu 3 blistere a cate 10 drajeuri. Cutii continand 5 sau 100 de fiole a cate 5 ml.

Conditii de pastrare:
Se pastreaza în locuri uscate (15-25°C), ferite de lumina, în ambalaj original. A nu se lasa la îndemana copiilor!

Termen de valabilitate:
2 ani pentru drajeuri, 3 ani pentru fiole.

Producator: Terapia S.A

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007