Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
Entocort 3 mg, capsule

Indicatii:
Boala Crohn usoara sau moderata care afecteaza ileonul si/sau colonul ascendent.

Contraindicatii:
Infectii bacteriene, fungice sau virale sistemice sau locale. Hipersensibilitate in antecedente la oricare dintre ingrediente.

Administrare:
Adulti : In boala activa, doza zilnica recomandata este de 9 mg, administrate o data pe zi timp de 8 saptamani. Consecutiv, pentru a preveni recaderea, se recomanda doza de 6 mg. Doza va fi ajustata in functie de intensitatea bolii si va fi mentinuta doza minima necesara. Doza va fi ingerata dimineata inainte de micul dejun. Tratamentul cu Entocort capsule se va intrerupe gradat. Copii: Pana in prezent nu exista experienta cu Entocort capsule la copii. Varstnici: Aceleasi doze ca si la adulti. Totusi, experienta referitoare la tratamentul cu Entocort capsule la varstnici este limitata.

Precautii:
Se va acorda atentie pacientilor cu tuberculoza, hipertensiune, diabet zaharat, osteoporoza, ulcer peptic, glaucom sau cataracta, antecedente heredo-colaterale de diabet sau glaucom, sau in toate acele cazuri in care tratamentul cu glucocorticosteroizi poate determina efecte secundare nedorite.
O atentie deosebita se va acorda pacientilor care urmeaza tratament oral cu glucocortico-steroizi, cu un efect sistemic mai pronuntat, si care vor fi convertiti pe Entocort capsule. La acesti pacienti se poate produce supresia axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian. De aceea, la acesti pacienti trebuie monitorizata functia corticosuprarenalei, iar doza de steroid sistemic va fi scazuta cu precautie.

Unii pacienti vor prezenta un anumit disconfort nespecific pe perioada intreruperii administrarii, ca de ex. dureri musculare si articulare. In general, se va suspecta un efect glucocorticosteroid insuficient in rarele cazuri in care apar simptome ca oboseala, cefalee, greturi si varsaturi. In aceste situatii sunt uneori necesare cresteri temporare ale dozei orale de glucocorticosteroid. Glucocorticosteroizii pot reduce raspunsul la stres al axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian. In situatiile in care pacientii sunt supusi unei interventii chirurgicale sau altor situatii de stres, se recomanda suplimentarea pe cale sistemica cu un glucocorticosteroid. Substituirea unui tratament efectuat cu glucocorticosteroizi cu efect sistemic ridicat cu Entocort capsule, poate masca uneori alergiile, ca de ex. rinita si eczemele, controlate anterior cu medicatia pe cale sistemica. Aceste alergii vor fi controlate simptomatic cu un antihistaminic si/sau cu preparate topice. Varicela si pojarul pot avea o evolutie severa la pacientii tratati cu glucocorticosteroizi orali. Pacientii care nu au avut in antecedente aceste afectiuni vor evita expunerea. In cazul in care s-au expus, se recomanda tratament cu imunoglobulina varicelei zoster (VZIG) sau cu imunoglobulina intravenos (IVIG). Daca apare varicela, se va lua in considerare tratamentul cu antivirale. Functia hepatica redusa poate afecta eliminarea glucocorticosteroizilor. Oricum, farmacocinetica budesonidului intravenos este similara la pacientii cirotici si la subiectii sanatosi. Farmacocinetica budesonidului oral este afectata de o functie hepatica compromisa, fapt demonstrat de biodisponibilitatea sistemica crescuta.

Sarcina si alaptare:
La animalele gestante, administrarea de budesonid determina, ca si alti glucocorticosteroizi, anomalii ale dezvoltarii fetale. La om, relevanta acestor fenomene nu a fost inca stabilita. Ca si in cazul tuturor medicamentelor, inainte de a administra Entocort capsule in perioada de sarcina, se va stabili raportul dintre beneficiile pentru mama si riscurile pentru fat. Nu exista date cu privire la pasajul de budesonid in laptele matern.
Efecte asupra capacitatii de a conduce si de a manevra utilaje: Entocort capsule nu afecteaza capacitatea de a conduce si de a manevra utilaje.

Efecte adverse:
In cadrul studiilor clinice, reactiile adverse observate au fost de grad usor spre moderat fara a avea caracter semnificativ. Pot aparea efecte adverse tipice glucocorticosteroizilor sistemici (semne cushingoide). Aceste reactii adverse sunt depedente de doza, durata tratamentului, administrarea concomitenta sau anterioara de glucocorticosteroizi, si sensibilitatea individuala. Alte reactii adverse raportate in cadrul studiilor clinice cu Entocort capsule au fost dispepsie, crampe musculare, tremor, palpitatii, nervozitate, vedere tulbure, reactii cutanate (urticarie, rash) si tulburari menstruale. Studiile clinice au demonstrat ca frecventa reactiilor adverse in cazul administrarii de Entocort capsule este substantial scazuta (aproximativ cu 50%) comparativ cu tratamentul cu doze echivalente de prednisolon.

Supradozare:
Se presupune ca supradozarea acuta cu Entocort capsule, chiar cu doze excesive, nu constituie o problema clinica. Administrarea cronica de doze excesive poate determina efecte corticosteroidiene sistemice cum ar fi insuficienta suprarenalei si supresia axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian.
Proprietati farmacodinamice: Budesonid este un glucocorticosteroid cu efect antiinflamator local crescut. Mecanismul de actiune al glucocorticosteroizilor in tratamentul bolii Crohn nu este inca inteles in totalitate. Sunt probabil implicate efecte antiinflamatorii, cum ar fi inhibarea eliberarii de mediatori ai inflamatiei si inhibarea raspunsurilor imune mediate de citokine. Potenta intrinseca a budesonidului, masurata prin afinitatea fata de receptorii glucocorticosteroizilor, este de 15 ori mai mare decat cea a prednisolonului. Datele rezultate in urma studiilor clinice farmacologice si a celor clinice controlate indica faptul ca Entocort capsule are actiune topica. Aceasta reprezinta o eficacitate egala si un impact semnificativ mai redus asupra axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian si a marker-ilor inflamatori sistemici, comparativ cu prednisolonul. In limitele dozelor recomandate, Entocort capsule influenteaza considerabil mai putin nivelul matinal al cortizonului, nivelul de cortizon pe 24 ore (AUC 0-24 ore) si nivelul de cortizon din urina pe 24 ore, comparativ cu 20 - 40 mg prednisolon zilnic. De asemenea, testele ACTH au demonstrat ca Entocort capsule, comparativ cu prednisolonul, influenteaza mult mai putin functia hipofizara.

Compozitie:
O capsula Entocort 3 mg contine 3,0 mg budesonid. Excipienti: Etilceluloza, acetiltributil citrat, metacrilic acid copolimer, trietilcitrat, antispumant M, polisorbat 80, talc, sucroza, amidon de porumb. Capsule: gelatina, dioxid de titan (E171), oxid de fier (E172).

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007