Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter
OXPRENOLOL, drajeuri

Compozitie:
1 drajeu contine 40 mg clorhidrat de oxprenolol.

Actiune terapeutica:
Inhiba competitiv si reversibil receptorii betaadrenergici, protejand astfel sistemul cardiovascular contra stimularilor adrenergice exagerate. Oxprenolul scade tensiunea arteriala crescuta si omodereaza cresterea acesteia in stari de stres fizic sau psihic. Efectul antihipertensiv apare la cateva zile si devine optim dupa 2-3 saptamani de tratament. Produsul nu provoaca hipotensiune ortostatica si modifica putin tensiunea arteriala la normotensivi. Reduce intensitatea si gravitatea crizelor anginoase prin diminuarea nevoii de oxigen si cresterea tolerantei la efort a miocardului. Oxprenolol poseda o actiune adrenomimetica intrinseca care reduce riscul aparitiei insuficientei cardiace a bronhospasmului sau a tulburarilor circulatorii periferice. Substanta activa se elibereaza treptat asigurand un efect de lunga durata si evitand astfel producerea unor variatii mari ale concentratiei plasmatice.

Farmacocinetica:
Dupa administrare orala, se absoarbe bine (70-90%), dar are o biodisponibilitate mai mica de 30%. Se elimina pe cale hepatica.

Indicatii:
Hipertensiunea arteriala de diferite etiologii, angina pectorala - profilactic si curativ, aritmii cardiace (tahicardie supraventriculara, fibrilatia atriala, aritmia indusa de digitala, tahicardia ventriculara), tulburari cardiovasculare functionale de origine simpatomimetica.

Dozare si mod de administrare:
Hipertensiunea arteriala: la inceput 160 mg/zi si crescand saptamanal pana la doza optima (160-320 mg/zi). Dozele mici se administreaza intr-o priza unica (dimineata), celelalte in 2-3 prize/zi. Preparatul se poate asocia cu alte substante antihipertensive sau diuretice, scazandu-se adecvat dozele. Angina pectorala: 120-240 mg/zi in 2-3 prize, ajungandu-se rar la 480 mg/zi. La nevoie se recomanda utilizarea concomitenta a nitroglicerinei. Aritmii si tahicardii: initial 20-40 mg de 2-3 ori/zi, urmand ca tratamentul sa fie individualizat ulterior. Tulburari cardiovasculare functionale de origine simpaticotonica: rezultate bune se obtin cu doze de 40-120 mg/zi.

Contraindicatii:
Bloc atrioventricular de gradul II sau III, bradicardie marcata, insuficienta cardiaca refractara la digitalice, soc cardiogen.

Precautii:
Se administreaza cu prudenta la pacientii cu boli pulmonare obstructive, acidoza metabolica; astm bronsic, bronsita cronica, sau emfizem la care poate aparea bronhospasm. In insuficienta cardiaca este necesara asocierea Oxprenolol cu digitalice si diuretice. In cursul tratamentului se va face control clinic periodic urmarindu-se in special frecventa batailor cordului si tensiunea arteriala. Trebuie acordata o atentie deosebita pacientilor diabetici, in special celor insulinodependenti, deoarece tratamentul poate masca simptomele hipoglicemiei, de asemenea se impune reajustarea medicatiei hipoglicemiante.

Reactii adverse:
In general Oxprenolol este bine tolerat. Uneori, in special la inceputul tratamentului pot aparea tulburari gastrointestinale, vertij, cefalee, oboseala si tulburari de somn (vise animate). Aceste manifestari sunt benigne si nu necesita decat rar o reducere temporara a dozelor. In cazuri izolate s-au observat reactii de hipersensibilitate (prurit sau eritem cutanat), racirea extremitatilor si trombocitopenie.

Sarcina si alaptare:
Se administreaza cu prudenta in sarcina si alaptare deoarece medicamentul trece prin placenta si laptele matern si poate determina bradicardie la fat sau sugar.

Interactiuni medicamentoase:
Pentru bolnavii aflati sub tratament cu Oxprenolol se alege un narcotic cu actiune inotrop-negativa cat mai slaba cu putinta (halotan/oxid de azot). Oxprenolol nu se va asocia cu antagonisti ai calciului (de tip verapamil) deoarece poate produce bradicardie, hipotensiune, stop cardiac, si nici cu IMAO. Oxprenolol poate potenta alte medicamente bradicardizante.

Supradozare:
Simptome: bradicardie. Tratament: in caz de bradicardie pronuntata (50 batai/minut) se va suspenda Oxprenololul si se va administra i.v. 0,5-2 mg atropina sulfurica; la nevoie un agent simpatomimetic betastimulant (ex. izoprenalina) sau glucagon.

Forma de prezentare:
Flacoane cu 40 drajeuri.

Conditii de pastrare:
Se pastreaza in locuri uscate (15-30C), ferit de lumina, in ambalaj original. A nu se lasa la indemana copiilor!

Termen de valabilitate: 2 ani.

Producator: Terapia S.A.

Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007