NOVO-CAPTORIL, comprimate 25 mg, 50 mg

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

NOVO-CAPTORIL, comprimate 25 mg, 50 mg

Compozitie:
1 comprimat contine 25 mg sau 50 mg de captopril.

Actiune farmacoterapeutica:
Captoprilul inhiba specific enzima de conversie a Angiotensinei I (inactiva) in Angiotensina II (activa). Ca urmare, creste concentratia de renina plasmatica si scade aldosteronul, accentuandu-se eliminarea sodiului si a apei. Deoarece aceasta enzima este identica cu bradikinaza, captoprilul inhiba degradarea bradikininei, crescand concentratia acesteia in ser, efectul vasodilatator adaugandu-se la cele deja descrise. In plus, el scade vasoconstrictia indusa de noradrenalina prin stimularea alfa-receptorilor postsinaptici. Astfel, captoprilul determina scaderea rezistentei arteriale periferice cu cresterea sau neinfluentarea debitului cardiac si marirea fluxului sanguin renal, fara modificari ale ratei filtrarii glomerulare. In administrarea orala tensiunea arteriala scade dupa 30 min si atinge intensitatea maxima dupa 60-90 min si persista 4 pana la 6 ore, putand fi accentuata la repetarea dozelor. Scaderea tensiunii arteriale are aceleasi valori in clino- si ortostatism si este mai accentuata la persoanele cu niveluri crescute ale reninei plasmatice, dar se manifesta si la subiecti normali sau la hipertensivi cu concentratia reninei scazuta. Hipotensiunea ortostatica si tahicardia pot aparea numai la cei cu hipovolemie.

Reactii adverse:
Renale: proteinurie (apare la 1% din cei tratati, in special la doze mari sau la cei cu afectiuni renale severe). Hematologice: neutropenie, agranulocitoza, anemie, trombocitopenie, pancitopenie. Gastrointestinale: colici abdominale, greturi, varsaturi. Neurologice: ameteli, cefalee, astenie, insomnie.

Indicatii:
HTA usoara si moderata la persoane cu functii renale normale; actiune similara cu a tiazidelor, dar mai bine tolerata (nu influenteaza SNC, SNV, capacitatea de efort, functiile sexuale si reflexele). HTA asociata cu suferinta renala, indeosebi in bolile de colagen (numai daca nu sunt tolerate alte antihipertensive). HTA asociata cu: astm bronsic, bronhopatii obstructive, diabet insulino-dependent si boli vasculare periferice la care beta-adrenoliticele sunt contraindicate. HTA maligna (asociat cu diuretice tiazidice). HTA asociata cu insuficienta cardiaca rebela la tratament (mai bine tolerat decat enalaprilul, ultimul producand mai frecvent stari hipotensive); se administreaza impreuna cu digitalice si diuretice tiazidice.

Contraindicatii:
Sensibilitate la captopril, boli renale, stenoza aortica, sarcina.

Precautii:
Supravegherea bolnavilor cu afectiuni cerebrovasculare, cu cardiopatie ischemica sau cu depletie hidro-electrolitica importanta (pericolul aparitiei hipotensiunii arteriale). Bolile de colagen. In insuficienta renala sau hepatica, in sarcina sau in timpul anesteziei se va administra numai daca beneficiul potential este mai mare decat riscul hipotensiunii sau al anuriei fetale sau al oligoamniosului. La copii se va administra numai daca celelalte masuri terapeutice au esuat.

Interactiuni medicamentoase:
Diureticele antialdosteronice si sarurile de potasiu (apare riscul hiperpotasemiei deoarece si el creste potasemia). Agentii vasodilatatori ii cresc efectul hipotensor (se recomanda oprirea tratamentului inaintea administrarii primei doze de captopril). Antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, indometacin) ii scad efectul antihipertensiv. Alopurinoul, procainamida si citostaticele cresc riscul aparitiei neutropeniei. Probenecidul scade eliminarea captoprilului.

Mod de administrare:
HTA usoara/medie: 12,5 mg x 2 ori pe zi ca doza initiala; ea poate fi crescuta la 25 mg x 2 ori pe zi, dupa 2-3 saptamani. HTA severa: 25 mg x 2-3 ori pe zi; creste doza la 50 mg x 2-3 ori pe zi daca nu s-au obtinut efectele scontate in 2-3 saptamani; doza poate fi crescuta pana la 100 mg x 2-3 ori pe zi, fara a depasi 450 mg pe zi. Insuficienta cardiaca: 6,25 mg sau 12,5 mg x 3 ori pe zi ca doza initiala; doza poate creste la 25 mg x 3 ori pe zi, ameliorarea clinica obtinandu-se la doza de 50 mg x 3 ori pe zi. Se va administra cu o ora inaintea mesei.

Forma de prezentare:
Blister x 10 comprimate.

Producator: Novopharm

Trimis la:  Fri, 02-Nov-2007, 10:25