NITROFURANTOIN, comprimate

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

NITROFURANTOIN, comprimate

Compozitie:
1 comprimat contine 100 mg nitrofurantoina.

Actiune terapeutica:
Chimioterapic indicat in tratamentul infectiilor cu tulpini sensibile de E. coli, enterococi, stafilococi, Citrobacter, Klebsiella si Enterobacter. Majoritatea tulpinilor de Proteus si Serratia sunt rezistente.

Farmacocinetica:
Administrata oral, se absoarbe repede si complet din tractul gastrointestinal. Este metabolizata in proportie de 60-70%, restul se elimina sub forma neschimbata prin rinichi. In medulara renala concentratia este mare, depasind-o pe cea plasmatica.

Indicatii:
Infectii bacteriene ale tractului urinar cu germeni sensibili. Profilaxia antiinfectioasa in explorari urologice sau punerea de sonde vezicale.

Dozare si mod de administrare:
Oral, comprimatele se vor lua in timpul meselor cu mancare sau lapte. Adulti: Infectii urinare acute necomplicate: 50 mg de 4 ori/zi, timp de 7 zile. Infectii cronice recurente: 100 mg de 4 ori/zi, timp de 7 zile. Profilaxie: 50 mg de 3 ori/zi, pe durata procedurii si 3 zile dupa incheierea procedurii. Copii: Infectii acute: 4-5 mg/kg corp si zi. Infectii cronice: 2,5 mg/kg corp si zi.

Contraindicatii:
Alergie la nitrofurantoina, deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, oligurie, anurie, insuficienta renala avansata (clearance-ul creatininei sub 30 ml/minut), nou-nascut sub 1 luna.

Precautii:
Prudenta la debilitati, in insuficienta renala usoara (doze mai mici), in prezenta dezechilibrului electrolitic si la diabetici; tratamentul se intrerupe daca apar parestezii sau reactii pulmonare.

Reactii adverse:
Uneori greata, voma, diaree, colici abdominale, eruptii cutanate, edem angioneurotic, reactii anafilactoide, febra, infiltratii pulmonare alergice, cefalee, ameteli, nistagmus, somnolenta, dureri; rareori parestezii, polinevrite (mai ales la bolnavi cu insuficienta renala, diabet, hipovitaminoza B, dezechilibru electrolitic, debilitate marcata), anemie megaloblastica, anemie hemolitica (la cei cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza), leucopenie, parotidita, hepatita, icter colestatic, fibroza pulmonara, sindrom lupoid.

Sarcina si alaptare:
Nu se administreaza in ultima perioada de sarcina.

Interactiuni medicamentoase:
Substantele acidifiante scad excretia nitrofurantoinei cu potentarea actiunii. Administrarea concomitenta a nitrofurantoinei cu medicamente alcaline sau piridoxina mareste excretia si scade activitatea nitrofurantoinei. Actiunea nitrofurantoinei este potentata de probenecid si inhibata de fenobarbital, inhibitori ai anhidrazei carbonice si substante alcalinizante urinare. Nitrofurantoina scade eficienta chinolonelor. Nu se asociaza cu acid nalidixic.

Supradozare:
Simptome: iritatie gastrica, greturi si varsaturi. Tratament: nu exista antidot specific. Nitrofurantoina este hemodializabila. Se va induce emeza sau se va face spalatura gastrica. Se recomanda supravegherea functiilor hepatice si pulmonare, tabloului sangvin; administrarea unor cantitati mari de lichide pentru cresterea excretiei urinare a nitrofurantoinei.

Forma de prezentare:
Flacoane a 30 comprimate. Cutii cu 1 blister a 20 comprimate.

Conditii de pastrare:
Ferit de lumina si umiditate.

Termen de valabilitate: 3 ani.

Producator: Terapia S.A.

Trimis la:  Mon, 19-Nov-2007, 08:11