5-FLUOROURACIL, solutie injectabila 25 mg/ml

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

5-FLUOROURACIL, solutie injectabila 25 mg/ml

Compozitie:
Flacon injectabil a 250 mg (10 ml) - 5 - Fuorouracil.

Actiune terapeutica:
Citostatic-antimetabolit, actionand prin blocarea enzimatica a sintezei ADN si ARN. Se realizeaza astfel inhibarea proliferarii celulare cu efect marcat pe celulele cu multiplicare rapida. Dupa administrarea i.v., distributia produsului este preferentiala pentru tesuturile tumorale, unde se realizeaza concentratii mai mari si mai persistente decat in rest. O mica parte din substanta este metabolizata la nivel tisular in metaboliti activi, iar majoritatea la nivel hepatic in metaboliti inactivi, care se elimina pe cale respiratorie si urinara.

Indicatii:
Carcinom gastric, de colon, mamar, rectal, uterin, pancreatic, al vezicii urinare, care nu beneficiaza de tratament chirurgical sau iradiere.

Contraindicatii:
Leucopenie, afectiuni hepatice si renale grave, sarcina, alaptare, hipersensibilitate la produs, hipoplazie medulara, trombocitopenie.

Efecte secundare:
Greata, varsaturi, diaree, stomatita, esofagita, proctita, inhibarea hematopoiezei, dermatite, alopecie, rash maculo-papulos, fisuri, hiperpigmentare tegumentara, hemoragii. Toxicitatea hematologica se reduce prin asociere cu leucovorina.

Mod de administrare:
Produsul se administreaza strict i.v. sub forma de perfuzie, prin diluare cu solutii de glucoza 5%, 10%, ser fiziologic, solutie Ringer, Hartmann, fructoza 5%. Doza zilnica variaza, in functie de starea si evolutia pacientului, intre 0,5-1 g/zi (15 mg/kilocorp sau 600 mg/m2) si este de respectiv 3-5 g total/serie de tratament. Cura se poate relua dupa o pauza de 4-6 saptamani. In timpul tratamentului se impune un permanent control hematologic, la nevoie putandu-se recomanda transfuzii de sange.

Forma de prezentare:
Flacon a 10 ml.

Conditii de pastrare:
La temperatura camerei (15-300 C), protejat de lumina. Expunerea la temperaturi sub 150 C poate determina aparitia precipitarii de cristale. Resolubilizarea se va efectua prin incalzire in baia de apa la 600 C cu agitare. Inainte de injectare, se va pastra pentru incalzire la temperatura corpului.


Producator: Sindan

Trimis la:  Fri, 30-Nov-2007, 07:13