TRETINOIN, drajeuri

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

TRETINOIN, drajeuri

Compozitie:
1 drajeu contine tretinoina (acid all-trans retinoic) 25 mg si excipienti q.s. drajeuri.

Actiune terapeutica:
Tretinoina (acidul retinoic) sa gaseste in organismele vii in cantitati infime, fiind un derivat al vitaminei A. Este transportat si stabilizat in plasma prin complexare cu o proteina receptoare specifica si nu este stocat la nivelul ficatului, precum retinolul. Mecanismul de actiune - incomplet elucidat - este dependent de dozele administrate si de gradul de diferentiere celulara. Prin inhibitia enzimei cheie a sintezei poliaminelor (ornitindecarboxilaza - ODC) este impiedicata etapa de promovare in carcinogeneza. Modularea biosintezei glicoproteinelor si glicolipidelor (transferul gruparilor manozil, glicozil etc.) are ca efect inactivarea anumitor oncogene si inhibarea proliferarii celulelor canceroase. Numeroase studii au condus la concluzia ca sub influenta tretinoinei (acidul retinoic) culturile de celule sufera un fenomen de reversie a fenotipului malign si o scadere a caracterului tumorigen. Cercetari recente au indicat ca acidul retinoic actioneaza favorabil in stimularea raspunsului imun - etapa de activare a limfocitelor T.

Indicatii:
Se utilizeaza in tratamentul adjuvant al neoplaziilor, in leziuni preneoplazice si in afectiuni dermatologice.

Contraindicatii:
Primele 3 luni de sarcina, hipervitaminoza A, insuficienta renala acuta.

Efecte secundare:
Cefalee, descuamare, diferite simptome asemanatoare hipervitaminozei A. Sunt reversibile disparand la cateva zile dupa incetarea tratamentului.

Precautii:
Este posibila hipersensibilizarea fata de produs. Pe parcursul tratamentului se vor urmari probele functionale hepatice si renale.

Mod de administrare:
Diferentele de metabolizare necesita o posologie individualizata. Doza zilnica recomandata este de 25-75 mg timp de 3-4 saptamani. Numarul de cicluri de tratament si doza totala se ajusteaza in functie de tolerabilitate si de rezultatele terapeutice.

Forma de prezentare:
Flacon cu 40 drajeuri.

Producator: Sindan

Trimis la:  Sat, 01-Dec-2007, 08:49