PIROXICAM, comprimate

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

PIROXICAM, comprimate

Compozitie:
1 comprimat contine 20 mg piroxicam.

Actiune terapeutica:
Antiinflamator nesteroidian, din clasa derivatilor de oxicam. Antiinflamator, analgezic, antipiretic prin inhibarea sintezei de prostaglandine; inhiba migrarea elementelor celulare catre focarul inflamator, scade agregarea trombocitara.

Farmacocinetica:
Se absoarbe rapid dupa administrare orala, apare in plasma dupa 15-30 minute, concentratia crescand in decurs de 3-5 ore. Dupa 7 zile de administrare zilnica a 20 mg piroxicam se realizeaza o concentratie sangvina constanta. Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 99%. Trece in lichidul sinovial, unde realizeaza o concentratie de aprox. 40% fata de cea plasmatica. Are un timp de injumatatire de 35-45 ore, se metabolizeaza in ficat si se elimina prin urina si mai putin prin fecale.

Indicatii:
Reumatism degenerativ si inflamator, artroza, poliartrita reumatoida, spondilita anchilopoietica; patologia disco-vertebrala; inflamatii si edeme posttraumatice, in ORL si stomatologie; guta.

Dozare si mod de administrare:
1 comprimat/zi, doza putand fi crescuta la 2 comprimate/zi, in functie de evolutia simptomatologiei. In atacul de guta se administreaza 2 comprimate/zi, in doza unica sau divizat timp de 4-6 zile, apoi cate 1 comprimat/zi. Se recomanda evitarea asocierii cu acid acetilsalicilic.

Contraindicatii:
Ulcer gastric sau duodenal activ, hipersensibilitate la piroxicam.

Precautii:
Se administreaza cu prudenta la pacientii cu antecedente de ulcer gastric sau duodenal, colita ulceroasa si antecedente de tulburari hematologice sau de coagulare.

Reactii adverse:
Pot aparea tulburari gastrointestinale (pirozis, greata, anorexie, constipatie), reactii de hipersensibilizare, cresteri tranzitorii ale valorilor transaminazelor. Riscul este crescut in cazul utilizarii dozelor mari, pe perioade mai indelungate, rar ameteli, tinitus, cefalee.

Sarcina si alaptare:
Nu se administreaza la gravide, in special in ultimul trimestru de sarcina; se administreaza cu prudenta in alaptare.

Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini:
Pacientii trebuie atentionati sa nu manevreze masini sau sa conduca autovehicule daca pe durata tratamentului prezinta simptome de ameteala.

Interactiuni medicamentoase:
Piroxicam creste efectul anticoagulantelor cumarinice (acenocumarol) si toxicitatea litiului.

Supradozare:
Simptome: exacerbarea reactiilor adverse. Tratament: simptomatic, suportiv. Se administreaza carbune activ.

Forma de prezentare:
Cutii cu 2 blistere a 10 comprimate. Flacoane cu 20 comprimate.

Conditii de pastrare:
Ferit de lumina si umezeala.

Termen de valabilitate: 3 ani.

Producator: Terapia S.A.

Trimis la:  Tue, 04-Dec-2007, 16:25