ACID ACETILSALICILIC TAMPONAT, comprimate

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

ACID ACETILSALICILIC TAMPONAT, comprimate

Compozitie:
Comprimate continand acid acetilsalicilic: 0,500 g, gluconat de calciu 0,1500 g, excipienti pana la 0,8500 g.

Actiune terapeutica:
Analgezic, antipiretic, antiinflamator la doze ridicate, antiagregant plachetar.

Indicatii:
Tratamentul simptomatic al afectiunilor insotite de algii sau hipertermie; reumatismul acut si cronic; profilaxia trombozelor.

Contraindicatii:
Ulcer gastro-duodenal sau hemoragii digestive in evolutie, hipersensibilitate la salicilati sau alte AINS (bronhospasm, reactii anafilactice), diateza hemoragica, deficit de G6PDH, doze mari de anticoagulante orale sau methotrexat, cu 5-7 zile inainte de interventii chirurgicale.

Precautii:
In caz de hemoragii digestive in antecedente, insuficienta renala, astm bronsic, dispozitiv intrauterin, metroragii si in cursul sarcinii (administrarea fiind limitata in trimestrul II de sarcina cand exista riscul inchiderii premature a canalului arterial si in trimestrul III cand apare riscul unor tulburari de coagulare).

Reactii adverse:
Acufene, algii abdominale, ulcer gastric, hemoragii digestive (hematemeza, melena sau hemoragii oculte), sindrom hemoragipar (epistaxis, gingivoragii, purpura) care poate persista 4-8 zile dupa incetarea administrarii, reactii alergice.

Mod de administrare:
Adulti: 1,5-3 g/zi ca antipiretic sau analgezic, 4-6 g/zi ca antiiflamator, 0,3-0,5 g/zi ca antiagregant plachetar, de preferat dupa mese (asocierea cu substante alcaline intarzie si diminua absorbtia acidului acetilsalicilic). Copii: doza obisnuita este de 50 mg/kg corp/24 ore in prize de 4-6 ore: antiinflamator 120-140 mg/kg corp/zi primele 2-3 zile, apoi la 100 mg/kg corp/zi si 70 mg/kg corp/zi. Administrarea la copii trebuie facuta sub supraveghere medicala in special in cursul infectiilor cu virus gripal sau poxvirusuri avandu-se in vedere riscul aparitiei sindromului Reye.

Interactiuni medicamentoase:
In cazul asocierii cu: heparina si anticoagulante orale - creste riscul de hemoragii; metotrexatul - caruia ii creste toxicitatea; antidiabeticele orale - creste efectul hipoglicemiant; diureticele - risc de insuficienta renala in caz de hidratare insuficienta.

Forma de prezentare:
Cutii cu 3 folii a 10 comprimate.

Producator: Armedica S.A. Targu-Mures

Trimis la:  Mon, 10-Dec-2007, 13:23