CARBONAT DE LITIU, comprimate

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

CARBONAT DE LITIU, comprimate

Compozitie:
1 comprimat contine 450 mg carbonat de litiu.

Actiune terapeutica:
Antipsihotic- antimaniacal, atenueaza tulburarile afective in psihoza maniacala (dispozitia expansiva, euforia) si, secundar, starea de agitatie si ideile delirante; previne recaderea la bolnavii cu psihoze afective bipolare.

Farmacocinetica:
Litiul se absoarbe complet din intestin si realizeaza concentratii plasmatice maxime la 1-4 ore de la administrare. Patrunde lent in creier unde realizeaza concentratii maxime in 24-48 de ore. Concentratia in l.c.r. ajunge la 40% din cea plasmatica. Eliminarea se face pe cale urinara. Cinetica litiului prezinta variatii individuale mari, dar este constanta pentru aceeasi persoana, in conditiile unei functii renale normale si a unui aport obisnuit de sare.

Indicatii:
Stari de excitatie in manie sau hipomanie; profilactic in psihozele ciclice maniaco-depresive; in asociatie cu un neuroleptic, in accesele de manie violente, in schizofrenia cu tulburari afective, in psihozele delirante rebele.

Dozare si mod de administrare:
In accesul de manie, in prima zi 2-3 comprimate sau 500-750 mg (fractionat la mese), a 2-a si a 3-a zi 3-4 comprimate, apoi doze care sa mentina litemia optimala; in starile maniacale subacute sau profilactic 1/2 comprimat in prima si a doua zi (seara), 1 comprimat a 3-a si a 4-a zi (cate 1/2 comprimat dimineata si seara), apoi in functie de litemie. Sangele pentru litemie se recolteaza dimineata, inaintea administrarii medicamentului; la valori serice de 0,7-1 mEg/l se mentine aceeasi doza, valori sub 0,7 mEg/l necesita marirea dozei, valori mai mari de 1 mEg/l necesita scaderea dozei; controlul se face in a 3-a si a 7-a zi de tratament, apoi o data la 2 saptamani, eventual mai rar. Dozele trebuie atent individualizate, in functie de raspunsul clinic si de concentratia plasmatica.

Contraindicatii:
Insuficienta renala, hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca, aritmiile cardiace, cardiopatia ischemica, boala Addison, hipotiroidism netratat.

Precautii:
Litiul nu poate fi folosit la bolnavii obligati la dieta hiposodata; eventualele pierderi de sodiu prin diaree sau sudoratie excesive impun suplimentarea sarii in alimentatie. Tratamentul cu litiu nu se poate face decat daca exista posibilitatea monitorizarii concentratiei serice.

Reactii adverse:
La inceputul tratamentului pot aparea fenomene toxice majore, trecatoare: greata, voma, diaree, slabiciune, retentie hidrosalina; in timpul tratamentului cronic pot aparea: gusa, rareori hipotiroidism (reversibile la oprirea medicatiei), diabet insipid nefrogen cu poliurie si sete, tremor fin si oboseala musculara, leucocitoza, eruptii psoriaziforme.

Sarcina si alaptare:
Litiul se distribuie rapid la fat si in laptele matern. Nu se administreaza in timpul sarcinii (risc de malformatii cardiovasculare sau deprimare centrala, hipotonie, guse la nou-nascut). Se evita administrarea in timpul alaptarii.

Interactiuni medicamentoase:
In timpul tratamentului cu litiu nu se administreaza diuretice saluretice - nefrix, furosemid etc. (risc toxic sporit); antiinflamatoriile nesteroidiene cresc litemia, acetazolamida micsoreaza efectul litiului, asocierea cu preparatele iodate mareste riscul afectarii tiroidei.

Supradozare:
Simptome: aparitia sau agravarea simptomelor gastrointestinale, slabiciune musculara, lipsa coordonarii, somnolenta sau letargie. In intoxicatia grava apar: ataxie, ameteala, tinitus, vedere incetosata, tremor grosolan, contractura musculara si diluarea urinii. La concentratii sanguine peste 2-3 mmol/l apare dezorientare marcata, atac de apoplexie, coma si moarte. Tratament: eliminarea poate fi crescuta prin manitol si perfuzii intravenoase cu bicarbonat de sodiu.

Forma de prezentare:
Flacoane a 20 comprimate.

Conditii de pastrare:
A se pastra in loc uscat si racoros, ferit de lumina.

Termen de valabilitate:
3 ani.

Producator: Terapia

Trimis la:  Tue, 11-Dec-2007, 15:20