EDEREN, comprimate

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

EDEREN, comprimate

Compozitie:
1 comprimat contine 250 mg acetazolamida.

Actiune terapeutica:
Sulfamida inhibitoare a carboanhidrazei; scade presiunea intraoculara - efectul se instaleaza dupa 20-90 minute de la administrarea orala, este maxim la 3-5 ore si dureaza 4-8 ore; are efect diuretic (slab si repede autolimitant), alcalinizeaza urina si acidifica mediul intern; antiepileptic; antiulceros - inhiba secretia gastrica de acid clorhidric. Mod de actiune: inhibitor specific al anhidrazei carbonice la nivelul tubului renal, corpului ciliar, plexului coroidian, sistemul nervos central si mucoasa digestiva.

Farmacocinetica:
Absorbtia digestiva este foarte rapida. In plasma este legat puternic de proteine plasmatice (90-95%). Timpul de injumatatire plasmatic este de 5 ore si excretia urinara este totala in 24 ore sub forma nemetabolizata.

Indicatii:
Glaucom cronic simplu si preoperator, in glaucomul acut congestiv; uveite hipertensive; epilepsie, ca tratament adjuvant (mai ales pentru mic rau la copil, epilepsie catameniala, epilepsie posttraumatica); retentie de fluide (edeme): tensiune premenstruala, edeme medicamentoase, obezitate si insuficienta cardiaca congestiva; sindrom Ménière.

Dozare si mod de administrare:
Glaucom: adulti 250-1000 mg/zi in patru doze; copii mai mari de 5 ani 125-750 mg/zi (5-10 mg/kg corp si zi). Retentie de fluide: - numai pentru adulti: insuficienta cardiaca: 250-375 mg/zi timp de doua zile, urmate de o zi pauza; apoi se va repeta; tensiune premenstruala: o doza unica de 125-375 mg/zi incepand cu 5-10 zile inainte de debutul menstruatiei, sau la debutul simptomelor; obezitate: 250-375 mg/zi. Epilepsie: adulti: 250-1000 mg/zi in mai multe doze; copii: 125-750 mg/zi in mai multe doze.

Contraindicatii:
Acidoza, precoma si coma hepatica, insuficienta renala cu anurie, stari de hiponatremie si hipokaliemie, boala Addison, coma sau precoma diabetica, litiaza renala, alergie sau intoleranta la acetazolamida si sulfamide.

Precautii:
Prudenta la cirotici sau in alte conditii de dezechilibru electrolitic sever, la diabetici si la gutosi; nu se administreaza timp indelungat in glaucomul cronic congestiv cu unghi inchis. Acetazolamida, ca si alte diuretice, figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi).

Reactii adverse:
Dozele mari provoaca hipokaliemie (se asociaza saruri de potasiu), somnolenta, parestezii ale fetei si extremitatilor, mai rar oboseala, nervozitate, tremor, depresie, dezorientare (mai ales cirotici), ataxie, sete, tulburari digestive (anorexie, voma), uneori eruptii cutanate alergice; foarte rar agranulocitoza, trombocitopenie, leziuni renale, surditate si miopie trecatoare (se intrerupe medicatia); tratamentul indelungat poate fi cauza de acidoza hipokaliemica (se asociaza clorura de potasiu), calculoza renala (mai ales calcica), hiperglicemie, hiperuricemie.

Sarcina si alaptare:
Nu se va administra in primul trimestru de sarcina.

Interactiuni medicamentoase:
Acetazolamida scade eficacitatea antidiabeticelor orale (hiperglicemie) si a litiului (creste eliminarea); mareste riscul toxic al salicilatilor (creste concentratia plasmatica si in creier); asociatia cu digitalice, glucocorticoizi, alte diuretice (tiazide, furosemid), laxative iritante creste riscul de hipokaliemie; asociatia cu antiaritmice chinidinice, amiodarona, prenilamina, vincamina in prezenta hipokaliemiei favorizeaza aritmiile; nu se asociaza cu metenamina - risc de cristalizare in urina.

Supradozare:
Simptome: tulburari digestive, nervozitate, tremor, depresie, ataxie. Tratament: reducerea dozei sau oprirea temporara a medicatiei, corectarea balantei hidro-electrolitice. Nu exista un antidot specific.

Forma de prezentare:
Cutii cu 2 blistere a 10 comprimate.

Conditii de pastrare:
Ferit de lumina, la loc uscat.

Termen de valabilitate: 3 ani.

Producator: Terapia

Trimis la:  Mon, 17-Dec-2007, 15:08