EUPHYLLIN QUICK 200, tablete efervescente

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

EUPHYLLIN QUICK 200, tablete efervescente

Proprietati farmacoterapeutice:
Bronhospasmolitic.

Forma de prezentare:
Flacoane de 20 tablete efervescente.

Indicatii:
Tratamentul si prevenirea dispneei acute date de ingustarea cailor respiratorii (bronhoconstrictie) din astmul bronsic si alte boli respiratorii. Indicatie pentru diabetici: 1 tableta de Euphylin quick 200 contine 213 mg monohidrat de lactoza (0,02 BE).

Contraindicatii:
Absolute: hipersensibilitate cunoscuta la substanta activa sau la unul din ingredienti: infarct miocardic acut, tahiaritmii acute, copii sub 6 ani. Relative: angina pectorala instabila, HTA severa hipertireoza, cardiomiopatie hipertrofica obstructiva, ulcer, crize epileptice. In sarcina se administreaza cu precautie deoarece trece bariera fetoplacentara si poate afecta fatul. Euphylin trece si in laptele matern.

Precautii:
Varstnici (risc de supradozare) se indica controlul nivelului seric al teofilinei la conducatori auto.

Interactiuni medicamentoase:
Scaderea concentratiei serice de Teofilina: fumatori, administrarea concomitenta de: Barbiturice, Carbamazepin, Fenitoin, Rifampicina, Sulfinpirazona. Cresterea concentratiei serice de Teofilina: administrarea concomitenta de: Chinolone, Antibiotice macrolide, Antagonisti de calciu, Propranolol, Propafenona, Allopurinol, vaccinuri antigripale, anti H2. In astfel de cazuri se recomanda reducerea dozei de Euphylin quick 200. Medicamente influentate de Euphylin quick 200: isi potenteaza reciproc efectul cu droguri ce contin Xantina, cu b blocantele, Cofeina: potenteaza efectul diureticelor; folosirea de Halotan la pacientii tratati cu Euphylin quick 200 poate provoca aritmii severe. Aceste interactiuni pot sa apara si in cazul terapiei concomitente de scurta durata.

Mod de administrare:
Doza de Euphylin se stabileste individual in functie de efect. Ar fi indicat ca doza sa se stabileasca dupa ce a fost efectuata Teofilinemia (8-20 mg/l). Doza se stabileste in functie de greutatea corporala ideala, deoarece Teofilina nu se acumuleaza in tesutul adipos. La adulti doza zilnica este de 11-13 mg/kg corp. La copii peste 6 luni si la fumatori, doza necesara mai mare decat cea stabilita pe kg corp datorita ratei de eliminare crescuta. In dispneea acuta doza necesara este de 4-5 mg de Teofilina. In cazul in care pacientul este sau a fost recent in terapie cu teofilina, doza se injumatateste. In terapia de atac se administreaza 1-2 tablete in functie de greutatea corporala. Doza de intretinere variaza in functie de greutatea corporala si varsta. Obisnuit se administreaza 1-2 tablete efervescente dizolvate in apa (200-400 mg Teofilina) de 3 ori/zi, cu pauza de cel putin 8 ore intre administrari. Doza zilnica la adulti poate sa ajunga la 6 tablete efervescente. In terapia de lunga durata se incepe administrarea seara inainte de culcare, iar doza zilnica se va creste treptat in 2-3 zile. Atat cresterea cat si scaderea dozei se va face doar la indicatia medicului. In cazul lipsei acute de aer, Euphylin quick 200 se va administra imediat, iar in rest dupa mese dizolvat in apa. Durata terapiei variaza, functie de tipul si severitatea bolii si este stabilita de catre medicul curant.

Reactii adverse:
Cefalee, agitatie, tremor, insomnie, puls accelerat sau neregulat, greata, varsaturi, diaree, hipopotasemie si hipercalcemie, cresterea glicemiei, a creatinei si a ureei sangvine. Datorita relaxarii cardiei, poate aparea reflux gastroesofagian in cursul noptii. La nivele plasmatice inalte, peste 25 mg/l teofilina pot aparea reactii adverse toxice: claudicatii, hipotensiune aritmii ventriculare si manifestari gastrointestinale severe (chiar sangerari gastrointestinale).

Conditii de pastrare:
Se pastreaza ferit de umezeala.

Producator: Byk Gulden

Trimis la:  Mon, 17-Dec-2007, 15:04