ACC injectabil

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

ACC injectabil

Compozitie:
Componenta activa: 1 fiola cu 3 ml solutie injectabila contine 340,4 mg acetilcisteina-sodica, corespunzator la 300 mg acetilcisteina. Alte componente: acid ascorbic, edetinat disodic 2H2O, hidroxid de sodiu, apa distilata pentru solutia injectabila

Forma de prezentare si continut:
Ambalaje originale cu 5 fiole cu cate 3 ml solutie injectabila. ACC injectabil este un medicament pentru fluidificarea secretiei bronsice in afectiuni ale cailor respiratorii insotite de secretie vascoasa (expectoratie).

Indicatii:
In afectiuni ale cailor respiratorii care se manifesta printr-o secretie abundenta a unei mucozitati vascoase: Forme acute si cronice de afectiuni respiratorii, in principal bronsita acuta si cronica, bronsiectazie (largire a cailor bronhice), bronsita astmatica, astm bronsic, bronsiolita (inflamare a cailor respiratorii inferioare si a bronhiolelor), muscoviscidoza.

Contraindicatii:
ACC injectabil nu trebuie administrat in cazul unei hipersensibilitati la substanta activa - acetilcisteina sau la una dintre celelalte componente active. Deoarece nu exista experienta in ceea ce priveste administrarea de acetilcisteina in timpul sarcinii si alaptarii, ACC injectabil nu trebuie administrat in aceasta perioada. La copiii sub 6 ani trebuie preferate preparatele administrate oral (sirop). Sugarii si copiii sub 1 an pot fi tratati cu acetilcisteina numai daca s-a constatat de catre medic un motiv cu beneficiu vital pentru tratament (indicatie vitala). Tratamentul trebuie urmat in acest caz intr-o clinica, sub control medical.

Interactiuni medicamentoase:
Antibiotice (produse pentru tratamentul infectiilor bacteriene): La unele antibiotice este cunoscuta o intolerabilitate fizica sau inactivare, ca urmare a combinarii cu acetilcisteina. Printre acestea se numara amfotericina B, ampicilina, cefalosporine, peniciline si unele tetracicline (nu este valabil pentru doxiciclina). Din aceasta cauza, aceste antibiotice nu trebuie administrate intr-o solutie comuna cu acetilcisteina. Antitusive (produse calmante ale tusei): La administrarea concomitenta de acetilcisteina cu antitusive, reflexul tusei poate fi diminuat datorita antitusivelor. Astfel pot aparea fenomene asfixice prin fluidificare intensa datorate acetilcisteinei si expectoratie redusa prin reducerea reflexului de tuse cu bronhoaspiratie consecutiva. Consultati mai intai medicul daca doriti sa administrati suplimentar la ACC injectabil un alt produs calmant al tusei. Nitroglicerina: La administrarea concomitenta cu ACC injectabil, efectele nitroglicerinei, vasodilatatoare si inhibitoare ale agregarii trombocitelor se intensifica. Aceste interactiuni pot fi valabile si in cazul unei administrari recente a medicamentelor sus mentionate, nu numai in situatia administrarii concomitente.

Posologie, modul si durata administrarii:
Daca nu este altfel prescris sunt valabile urmatoarele scheme de dozaj: Adulti si copii sub 14 ani: 1-2 ori pe zi 1 fiola i.v. sau i.m. (300-600 mg acetilcisteina pe zi). Copii intre 6-14 ani: 1-2 ori pe zi 1/2 fiola i.v. sau i.m. (150-300 mg acetilcisteina pe zi). La copiii sub 6 ani trebuie preferat de regula tratamentul oral. Daca administrarea de ACC injectabil este totusi necesara, doza zilnica pentru copiii sub 6 ani trebuie raportata 10 mg/kg greutate corporala. Copiii sub 1 an trebuie sa urmeze o terapie i.v. cu ACC injectabil numai la indicatia expresa a medicului si nu in ambulatoriu (vezi Contraindicatii). Pacientii cu muscoviscidoza (tulburare metabolica incipienta in secretia de mucus, cu sensibilitate crescuta pentru infectiile cailor bronhiale) si o greutate corporala mai mare de 30 kg pot primi o doza de pana la 800 mg pe zi. Utilizare intramusculara: Deoarece la pacientii cu sensibilitate crescuta la tratamentul injectabil, in cazul unei injectari superficiale poate aparea o usoara si trecatoare senzatie de arsura se recomanda administrarea profund intramusculara, in pozitie culcat. Utilizare intravenoasa: Injectia intravenoasa trebuie efectuata lent cu durata de peste 5 min. Prima doza trebuie diluata cu o solutie de clorura de sodiu de 0,9% sau cu o solutie de glucoza de 5%, 1:1. Urmatoarele doze trebuie administrate pe cat posibil ca perfuzii. Recomandare: In timpul tratamentului cu ACC injectabil trebuie sa consumati multe lichide (de ex. ceai, apa). Efectul mucolitic al ACC injectabil va fi astfel favorizat.

Reactii adverse:
Rar pot aparea dureri de cap, inflamatii ale mucoasei bucale (stomatita) si zgomote in urechi (tinitus). Izolat au fost relatate diaree, voma, arsuri stomacale si greata. In cazuri izolate s-au observat, dupa administrarea intravenoasa de acetilcisteina reactii alergice, de ex. spasm bronsic, scadere a pulsului, eritem (exantem), tahicardie, prurit si aparitia de papule (urticarie). Bronhospasmele relatate izolat dupa administrarea intravenoasa de acetilcisteina se intalnesc in majoritate la pacientii cu un sistem bronsic hiperreactiv, cu astm bronsic, asa-numitii "hiperrespondenti" (sensibilitate crescuta a bronhiilor la diferiti factori patogeni). S-a relatat de asemenea izolat, aparitia de sangerari in legatura cu administrarea de acetilcisteina, in parte in cadrul unor reactii de hipersensibilitate. In urma unor cercetari s-a constatat o reducere a agregarii plachetare in prezenta acetilcisteinei, desi nu s-a obtinut o evaluare a importantei acestor constatari pentru pacienti pana in prezent.

Valabilitate:
Termenul de valabilitate al acestui medicament este inscris pe ambalaj. Nu utilizati medicamentul dupa expirarea acestui termen! O usoara colorare in violet a solutiei injectabile nu are nici o influenta asupra eficacitatii si sigurantei administrarii acestui medicament.

Producator: Hexal A.G.

Trimis la:  Mon, 17-Dec-2007, 15:04