CODEINA FOSFAT 15 mg, comprimate

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

CODEINA FOSFAT 15 mg, comprimate

Compozitie:
Un comprimat contine 15 mg fosfat de codeina si excipienti (lactoza, polividona, amidon de porumb, aerosil, stearat de magneziu, talc).

Forma farmaceutica:
Comprimate neacoperite destinate administrarii orale.

Grupa farmaco-terapeutica:
Codeina face parte din clasa Alcaloizi din opiu si derivati. Este un antitusiv prin efect inhibitor al centrului tusei cu o durata de 3-6 ore. Nu afecteaza motilitatea cililor mucoasei bronhice, diminua secretiile bronhice. Codeina prezinta actiune analgezica slaba (doza echianalgezica cu 10 mg morfina este de 120 mg) si slab sedativa. Efectele pe aparatul digestiv si mioza determinate sunt mai reduse decat ale morfinei. Este bine absorbita oral, biodisponibilitate medie de 50%, biotransformarea are loc in ficat, timpul de injumatatire mediu este de 2,9 ore, se elimina renal si prin laptele matern. Traverseaza placenta.

Indicatii:
Tratamentul simptomatic al tusei uscate si umede, pulmonara si extrapulmonara.

Contraindicatii:
Insuficienta cardiaca, hepatica, insuficienta renala avansata, insuficienta respiratorie evidenta, sensibilitate la codeina.

Precautii:
Se prescrie cu prudenta la bolnavii cu astm bronsic si emfizem pulmonar, la care poate accentua fenomenele de insuficienta respiratorie. Doze mai mari de 0,3 mg/kg corp pot produce convulsii la copii. Codeina poate dezvolta obisnuinta in cazul administrarii prelungite, in doze mari. La doze mari poate surveni deprimarea respiratorie. Figureaza in lista substantelor dopante (interzise sportivilor).

Interactiuni medicamentoase:
Efectul deprimant central al codeinei este potentat de fenotiazine, antidepresive triciclice, IMAO, antihis-taminice, tranchilizante, sedative, hipnotice, alcool. Codeina potenteaza analgezicele. Efectele codeinei sunt scazute de caolin (scade absorbtia).

Atentionari speciale:
Codeina se regaseste in laptele matern si trece prin bariera placentara. Desi nu exista date certe privind existenta unor efecte nocive asupra sarcinii datorate administrarii codeinei, se recomanda totusi, ca si in cazul altor medicamente, administrarea cu prudenta femeilor insarcinate, mai ales in primele 3 luni de sarcina. Nu se administreaza femeilor care alapteaza.

Dozare si mod de administrare:
Codeina se administreaza in doze cat mai mici, la adult 15 mg o data, pentru a putea fi repetata la nevoie. Nu se repeta administrarea inainte de 4 ore. Doze peste 50 - 60 mg pot accentua tusea. Adulti: 1 comprimat de 3 ori pe zi. Copii intre 7-15 ani: 1-2 comprimate pe zi. Copii intre 3-6 ani: 1/2-1 comprimat pe zi.

Supradozare:
Supradozarile accidentale pot duce la depresiune respiratorie, hipotensiune, coma si colaps. Se recomanda asistenta medicala specializata.

Reactii adverse:
Pot aparea fenomene de sedare, greturi, varsaturi, vome, constipatie. La doze mari poate surveni deprimarea respiratorie.

Conditii de pastrare:
In ambalajul original, la temperaturi cuprinse intre 15-25C. Ferit de umiditate.

Termen de valabilitate:
Termenul de valabilitate al produsului este de 2 ani. Produsul trebuie folosit inainte de data de expirare inscrisa pe ambalaj.

Forma de prezentare:
Cutii continand 1 blister a 20 comprimate.

Producator: Labormed Pharma

Trimis la:  Wed, 19-Dec-2007, 07:54