EDETAMIN, fiole

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

EDETAMIN, fiole

Compozitie:
1ml solutie apoasa contine 100 mg edetat de calciu si sodiu.

Actiune terapeutica:
Cheleaza metale, formand complexe stabile, lipsite de toxicitate, care se elimina renal. Mod de actiune: Agent chelator care are proprietatea de a se combina cu ionii metalelor grele, si de a forma complexe stabile, in care metalul este ascuns, fara activitate ionica, deci netoxic.

Farmacocinetica:
Edetamin nu este metabolizat in organism. Edetamin este excretat prin filtrare glomerulara. In 24 ore, 72% din produsul injectat se regaseste in urina sub forma chelata.

Indicatii:
Intoxicatie acuta si cronica cu plumb; intoxicatii cu crom, cobalt, cupru, fier, mangan, mercur, nichel, plutoniu, toriu, zinc.

Dozare si mod de administrare:
Perfuzii intravenoase lente cu solutie diluata izotonica de clorura de sodiu sau glucoza, 0,3-0,5%, 30-50 mg/kg corp si zi, in cure de 2-3 zile, cu pauze de 2-3 zile; in encefalopatia din intoxicatia cu plumb se injecteaza intramuscular, cate 25 mg, cel mult 35 mg de 2 ori/zi, cu adaos de procaina (calea intravenoasa este periculoasa).

Contraindicatii:
Insuficienta renala.

Precautii:
Datorita actiunii sale iritante si riscului de tromboflebita, Edetamin se va injecta intravenos lent sau in perfuzie prelungita. Nu se administreaza oral, datorita riscului de reabsorbtie a metalului chelat din tubul digestiv. Se administreaza cu prudenta la tuberculosi si la cei cu bilant deficitar in potasiu.

Reactii adverse:
Greata, diaree, colici abdominale, hipotensiune arteriala, congestie nazala, mialgii; injectarea intravenoasa rapida provoaca uneori somnolenta, cefalee, vertij, voma, febra, iar in caz de edem cerebral poate fi cauza de accidente letale prin cresterea brusca a presiunii intracraniene; tratamentul repetat poate provoca nefroza toxica (se controleaza albumina in urina) sau dermatita; injectarea intravenoasa de solutii concentrate poate fi urmata de tromboflebita.

Sarcina si alaptare:
Se evita sau prudenta in timpul sarcinii (in functie de riscurile intoxicatiei si cele ale chelatorului).

Interactiuni medicamentoase:
Edetamin este incompatibil in solutie cu amfotericina si hidralazina. Nu se asociaza cu barbiturice, sulfamide, tonice cu fier.

Forma de prezentare:
Cutii cu 3 fiole de 10 ml. Cutii cu 50 fiole de 10 ml.

Conditii de pastrare:
Loc uscat, ferit de lumina.

Termen de valabilitate: 3 ani.

Producator: Terapia

Trimis la:  Wed, 19-Dec-2007, 08:05