HIPAZIN, comprimate

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

HIPAZIN, comprimate

Compozitie:
1 comprimat contine: 10 mg sulfat de dihidralazina; 0,1 mg reserpina.

Actiune terapeutica:
Hipotensiv cu actiune lenta si prelungita; reserpina blocheaza terminatiile noradrenergice si hidralazina provoaca vasodilatatie directa (ambele medicamente actioneaza sinergic); reserpina are proprietati sedative. Asocierea acestor doua substante are ca scop reducerea dozelor la ambele componente īn raport cu cele utilizate īn cazul īn care fiecare dintre ele ar fi administrate singure.

Farmacocinetica:
Sulfat de dihidralazina: biodisponibilitatea dupa administrare orala este mica (16%), datorita metabolizarii la prima trecere prin ficat. Eliminarea se face prin metabolizare enzimatica hepatica. Activitatea enzimei prezinta variatii individuale: exista persoane care metabolizeaza rapid si persoane care metabolizeaza lent, din aceasta cauza biodisponibilitatea este variabila la diferite persoane. Reserpina: biodisponibilitatea dupa administrare orala este de aproximativ 50%. Se leaga īn proportie de 96% de proteine plasmatice. Este metabolizata īn ficat si eliminata prin urina. O parte se elimina prin scaun īn forma neschimbata.

Indicatii:
Hipertensiune esentiala, forme moderate (īn asociatie cu un diuretic).

Dozare si mod de administrare:
Tratamentul se va face la indicatia si sub supraveghere medicala, chiar īn caz de tratament ambulatoriu. Dozele vor fi individualizate, īncepandu-se cu dozele mici care vor fi crescute progresiv. Se īncepe cu 2x1 sau 3x1 comprimate/zi, luate dupa mesele principale. Īntr-un interval de 2 saptamani aceasta doza zilnica se va mari treptat la 3x2 comprimate/zi. Dupa 3-4 saptamani de tratament se va ajunge la doza de īntretinere de 2-4 comprimate/zi, dupa caz.

Contraindicatii:
Stari depresive, alergie la una din componente.

Precautii:
Prudenta īn boala ulceroasa, īn caz de antecedente depre-sive, la bolnavii cu accidente cerebro-vasculare si īn bolile renale grave; se recomanda īntreruperea medicatiei īnaintea interventiilor chirurgicale (sunt posibile accidente hipotensive); miocardita, tahicardie, insuficienta coronariana acuta, arterioscleroza cerebrala, valvulopatii reumatismale, eiplepsie, parkinsonism, hipertiroidie, bronsita, astm.

Reactii adverse:
Uneori oboseala, congestie cu obstructie nazala; rareori stare depresiva.

Sarcina si alaptare:
Se administreaza cu prudenta īn timpul sarcinii si alaptarii.

Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini:
Se va administra cu prudenta Hipazin la conducatorii auto si la persoanele cu profesii ce impun performante psihomotorii riguroase (reserpina are proprietati sedative).

Interactiuni medicamentoase:
Rezerpina: potenteaza actiunea deprimanta a barbituricelor, fenitoinei, a simpaticomimeticelor si a alcoolului. Nu se asociaza cu IMAO si fenilbutazona. Actiunea rezerpinei este potentata de anestezice (risc de bradicardie). Digitalicele, chinidina si procainamida asociate cu rezerpina pot produce aritmie cardiaca. Asocierea cu guanetidina poate produce bradicardie, deprimare mentala si hipotensiune posturala. Inhiba actiunea analgezica a morfinei, scade actiunea anticonvulsivantelor.

Supradozare:
Simptome: tahicardie, aritmie, hipotensiune, steno-cardie, semne ECG de ischemie miocardica, eventual soc; cefalee, vertij, tulburari de constienta, eventual coma, convulsii, greturi, voma, oligurie sau anurie. Tratament: spitalizare, eliminarea continutului gastric (lavaj), supraveghere cardiovasculara si renala.

Forma de prezentare:
Flacoane a 50 comprimate. Cutii cu 2 blistere a 20 comprimate.

Conditii de pastrare:
Ferit de lumina, umiditate si caldura.

Termen de valabilitate: 3 ani.

Producator: Terapia S.A.

Trimis la:  Fri, 19-Oct-2007, 06:38