CLONIDINA

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

CLONIDINA

Prezentare:
Comprimate continand clorhidrat de clonidina 0,150 mg.

Actiune farmacoterapeutica:
Antihipertensiv prin stimulare centrala a2- adrenergica; micsoreaza debitul cardiac, nu modifica practic fluxul sanguin renal, scade moderat activitatea reninica a plasmei. Eficacitatea este maxima dupa 2-3 saptamani de tratament.

Indicatii:
Hipertensiune arteriala - forme moderate si severe (obisnuit se asociaza cu diuretice, eventual cu alte antihipertensive). Pentru profilaxia migrenei si a altor forme de cefalee vasculara recurenta si pentru tratamentul bufeurilor vasomotorii īn menopauza.

Contraindicatii:
Este contraindicata la bolnavii cu psihoza depresiva īn antecedente. Se evita sau se administreaza cu prudenta īn timpul sarcinii, īn ateroscleroza cerebrala severa, boala Raynaud si trombangeita obliteranta. Atentie la soferi si la cei cu alte profesiuni care impun concentrarea intensa si prelungita a functiilor psihice; se recomanda evitarea bauturilor alcoolice; prudenta īn asocierea cu deprimante centrale (barbiturice si alte sedative).

Reactii adverse:
Frecvent uscaciunea gurii, constipatie, somnolenta si sedare; relativ rar greata, anorexie, bradicardie sinusala, hipotensiune ortostatica, retentie hidrosalina (la īnceputul tratamentului). Īntreruperea brusca a tratamentului īndelungat poate fi cauza de hipertensiune marcata, cefalee, nervozitate, tremor, tulburari gastro-intestinale.

Mod de administrare:
Conform prescriptiei medicale. Īn general, se administreaza īn medie 1 pana la 4 comprimate pe zi, repartizate īn doua prize egale. Tratamentul īncepe cu un comprimat seara, la culcare; cresterea dozei se face treptat dupa rezultatele obtinute, adaugand o doza dimineata, ajungand pana la 6-7 comprimate pe zi. Īn tulburarile de menopauza: 0,025 pana la 0,075 mg de doua ori pe zi.

Producator: Sintofarm www.sintofarm.ro

Trimis la:  Fri, 19-Oct-2007, 06:39