ADVERSUTEN, comprimate

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

ADVERSUTEN, comprimate

Prezentare farmaceutica:
Comprimate continand prazosin 1 mg sau 5 mg, sub forma de clorhidrat (flacon cu 20, 50 sau 100 buc).

Actiune terapeutica:
Antihipertensiv prin blocare b1-adrenergica selectiva; provoaca dilatatie arteriala si venoasa cu scaderea moderata a presiunii arteriale si tahicardie moderata, nu modifica practic circulatia renala; īn insuficienta cardiaca scade pre- si postsarcina, usurand munca inimii; efectul antihipertensiv īncepe dupa 2-3 ore de la administrarea unei doze orale si se mentine 6-10 ore.

Indicatii:
Hipertensiunea arteriala esentiala sau secundara, īn toate stadiile - ca prim medicament sau īn asociatie cu un diuretic, eventual cu alte antihipertensive; insuficienta cardiaca congestiva care nu raspunde la diuretice si digitalice (se asociaza); boala si sindrom Raynaud.

Mod de administrare:
Oral, īn hipertensiunea arteriala se īncepe cu o doza de 0,5 mg (1/2 comprimat a 1 mg) seara la culcare, apoi 0,5 mg de 2-3 ori/zi, crescand la intervale de 3-7 zile, īn functie de raspuns, pana la doza utila, care este de 4-15 mg/zi (fractionat), fara a depasi 20 mg/zi. Īn insuficienta cardiaca congestiva se īncepe cu 0,5 mg de 2-4 ori/zi, crescand la 2-3 zile, pana la doza utila 4-20 mg/zi (fractionat); doza se stabileste īn functie de simptomele cardio-vasculare, urmarind eventual si diferiti parametri hemodinamici. Īn sindromul sau boala Raynaud se īncepe cu 0,5 mg de 2 ori/zi, crescand saptamanal, dupa nevoie - doza utila obisnuita este de 1-2 mg de 2 ori/zi.

Reactii adverse:
Uneori hipotensiune ortostatica, mai ales la īnceputul tratamentului - prima doza poate provoca ameteli, palpitatii, lesin (se īncepe cu o doza mica, administrata la culcare); rareori somnolenta, cefalee, ameteli, tulburari de vedere, congestie nazala, edem, uscaciunea gurii, greata, diaree, depresie, impotenta sexuala, eruptii cutanate; poate īnrautati starea bolnavilor cu angina pectorala (se asociaza obligatoriu cu propranolol sau nifedipina).

Contraindicatii:
Alergie la prazosin; nu se recomanda īn insuficienta cardiaca de cauza mecanica (stenoza mitrala, stenoza aortica, embolie pulmonara, pericardita constrictiva); prudenta īn timpul sarcinii si alaptarii, nu se administreaza la copiii sub 12 ani; prudenta si doze mici la batrani si īn prezenta insuficientei renale avansate. Prazosinul are efect aditiv cu diureticele si alte antihipertensive (atentie la doze); prudenta īn asocierea cu blocante b-adrenergice si blocante ale canalelor calciului (risc de hipotensiune ortostatica acuta); prazosinul poate determina rezultate fals-pozitive īn screening-ul biochimic al feocromocitomului (VMA si MHPT īn urina).

Producator: AWD

Trimis la:  Fri, 19-Oct-2007, 06:41