EDNYT, tablete

Categorie: Acid ascorbic (vitamina C)
Expeditor: sorina

EDNYT, tablete

Actiune terapeutica:
Urmare a administrarii orale, maleat de enalapril este hidrolizat īn ficat īntr-un metabolit activ enalaprilat. Enalaprilatul īsi exercita efectul asupra sistemului renin-angiotensin-adosteron prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei, (ECA). Enalaprilatul reduce rezistenta arteriala periferica. Īn insuficienta cardiaca, Ednyt reduce atat presarcina cat si postsarcina, astfel īncat debitul cardiac poate sa creasca fara modificari semnificative ale ritmului cardiac. Rezultatul tratamentului cronic cu enalapril consta īntr-o reducere a hipertrofiei cardiace, a simptomelor si a gradului de insuficienta cardiaca si la o crestere a tolerantei la efort. Absorbtia lui nu este influentata considerabil de hrana, o singura doza pe zi asigurand, īn majoritatea cazurilor, un efect uniform. Varful concentratiei substantei active, īn plasma, este masurat la 4 ore dupa administrarea orala, iar timpul de īnjumatatire efectiv īn ser este de 11 ore. Se elimina renal, prin filtrare glomerulara si secretie tubulara. La īntreruperea brusca a tratamentului, nu a fost observata o crestere subita a tensiunii arteriale.

Prezentare farmaceutica:
Tablete de 2,5 mg, 5 mg, 10 mg, sau 20 mg maleat de enalapril.

Indicatii:
Īn hipertensiunea esentiala de orice fel. Ednyt trebuie administrat ca monoterapie sau īn combinatie cu alti agenti antihipertensivi. Este mai putin eficace īn hipertensiunea cu nivel scazut de renina. Hipertensiune renala: Eficacitatea este crescuta īn cazul unui nivel ridicat de renina. Insuficienta cardiaca: Terapie adjuvanta.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate cunoscuta la enalapril. Edeme angioneurotice cauzate de agenti inhibitori ai ECA, īn antecedentele personale patologice ale pacientului. Īn caz de nivel crescut al potasiului īn ser, se va lua īn consideratie, īn timpul tratamentului, efectul de economisire a potasiului.

Sarcina si alaptare:
Similar altor inhibitori de ECA, Ednyt poate produce si el fetopatii. Enalapril este secretat īn laptele matern. Efectul lui nu a fost studiat la copii.

Mod de administrare:
Doza zilnica uzuala este de 10-40 mg īntr-una sau īn doua administrari. Doza maxima zilnica este de 80 mg. Se recomanda īnceperea tratamentului cu doze mici, deoarece poate aparea hipotonie simptomatica. Hipertensiune: Doza initiala este de 5 mg. Ea poate fi crescuta functie de raspunsul obtinut la masurarea tensiunii arteriale. Doza de mentinere se poate determina dupa 2-4 saptamani de tratament. Īn situatia īn care pacientul este tratat īn mod curent cu diuretice, se recomanda a se īntrerupe administrarea lor cu 2-3 zile īnainte de a se administra Ednyt. Daca acest lucru nu este posibil, doza initiala recomandata este de 2,5 mg care se va administra sub control medical. Deoarece o reducere excesiva a tensiunii poate provoca sincope, este necesara o atentie deosebita īn caz de boli ischemice cunoscute si afectiuni cerebrovasculare (pot aparea angina pectorala, infarct miocardic, stop cardiac, leziuni cerebrovasculare). Īn insuficienta cardiaca: este, īn mod uzual, combinat cu digitalice si diuretice. Īn asemenea cazuri, doza de diuretic trebuie redusa īnainte de administrarea enalaprilului si pacientul trebuie tinut sub observatie. Doza de īnceput recomandata este de 2,5 mg, putand fi crescuta pana la nivelul dozei de īntretinere. O hipotensiune initiala nu reprezinta o contraindicatie pentru administrarea ulterioara īn doze potrivite. Īn caz de disfunctie renala, doza va fi redusa si/sau intervalul dintre doua administrari trebuie crescut. Pentru pacientii cu tulburari severe ale functiei renale (cu clearance-ul de creatinina £ 30 ml/min sau nivelul seric al creatininei ³ 3 mg/dl), doza initiala este de 2,5 mg. Doza zilnica nu trebuie niciodata sa fie mai mare de 40 mg. Desi Ednyt nu are efecte nefavorabile asupra functiei renale, scaderea tensiunii arteriale, cauzata de inhibarea ECA, poate deteriora o insuficienta renala preexistenta. Conform experientei de pana acum, la acesti pacienti, se poate produce chiar o insuficienta acuta care, īn majoritatea cazurilor, este reversibila. La unii pacienti hipertensivi, au fost semnalate cresterea moderata a creatininei serice si a nivelului ureii, fara manifestari speciale ale insuficientei renale, desi erau tratati concomitent cu diuretice. La pacientii hemodializati doza uzuala este de 2,5 mg, dar trebuie retinut ca Ednyt poate penetra membrana de dializa.

Efecte adverse:
Reactiile adverse observate sunt īn mod obisnuit moderate si trecatoare si nu necesita īntreruperea tratamentului. Rar, pot aparea: vertij, cefalee, fenomene de astenie, slabiciune, ocazional-hipotensiune, hipotensiune ortostatica cu sincopa, greata, diaree, crampe musculare, tuse, rash cutanat. Foarte rar: insuficienta renala, oligurie. Ca reactii de hipersensibilitate, pot aparea edem angioneurotic cu edeme ale fetei, buzelor, limbii, laringelui, gatului si extremitatilor. Īn astfel de cazuri, administrarea Ednyt va fi īntrerupta si va fi initiata imediat o terapie ajutatoare. Modificari ale rezultatelor de laborator clinic: cresterea anumitor enzime hepatice si/sau a nivelului seric de bilirubina, hiperkalemie si hiponatremie, percum si cresterea creatininei serice si a nivelului de azot uric īn sange (reactii reversibile), scaderea valorilor hemoglobinei si a hematocritului. Efecte adverse foarte rare: Asupra aparatului cardiovascular: tahicardie, palpitatii, tulburari de ritm, angina pectorala, infarct de miocard, leziuni cerebrovasculare cauzate de scaderea pronuntate a tensiunii. Asupra aparatului respirator: tuse, bronhospasm, raguseala, dispnee; risc de bronsita si pneumonie. Asupra aparatului gastrointestinal: uscaciunea gurii, pierderea apetitului, voma, diaree, constipatie, pancreatita, ileus (cazuri izolate). Asupra sistemului nervos: depresii, confuzii, insomnie. Asupra pielii si fanerelor: exanteme psoriazice, urticarie, prurit, rash cutanat (ca reactie de hipersensibilitate) ca de ex. eritem multiform, fotosensibilitate; caderea parului. Asupra organelor hematopoietice: modificari īn formula sanguina (trombocitopenie, neutropenie, depresie a maduvei osoase, agranulocitoza - ocazional). Asupra rinichilor: īn unele cazuri, proteinurie. Reactii de idiosincrasie: modificari ale pielii, febra, dureri musculare si articulare, vasculite, eosinofilie, reactie pozitiva ANA. Altele: vedere voalata, tulburari de echilibru, tinnitus, impotenta, alterarea simtului gustativ, glosita, hipersudoratie.

Interactiuni medicamentoase:
Ednyt trebuie administrat cu prudenta īmpreuna cu: alte medicamente antihipertensive (efectele sunt aditionale), īn special cu diureticele din grupa tiazidelor; litiu (clearance-ul litiului poate fi redus, un control frecvent a nivelului litiului seric fiind necesar); narcotice (potenteaza efectul de scadere a tensiunii arteriale); alcool (potenteaza efectul alcoolului). Se va evita administrarea īmpreuna cu: diuretice economizatoare de potasiu (spironolactona, triamteren, amilorid); nivelul potasiului seric poate fi crescut semnificativ, īn special īn caz de deteriorare a functiei renale, din acest motiv fiind necesar controlul frecvent al nivelului potasiului seric; exista unele date conform carora antiinflamatoarele nesteroidiene pot reduce efectul Ednyt.

Precautii:
Poate aparea hipotonie simptomatica la pacientii care sunt tratati cu diuretice sau sunt expusi la alte efecte de decongestionare (ca de ex. transpiratie excesiva, voma frecventa, diaree, deperditie electrolitica), mai mult īn insuficienta cadiaca si hipertensiunea cu nivel crescut de renina. Īn caz de insuficienta cardiaca, tensiunea si functia renala trebuie controlate īnainte si īn timpul tratamentului. Se recomanda precautii speciale la pacientii cu edem angioneurotic īn antecedente. Monitorizarea functiei renale este inevitabila cand se administreaza produsul la pacientii cu stenoza bilaterala a arterelor renale (poate fi evidentiata o crestere a nivelului creatininei serice). La pacientii care au suferit o interventie chirurgicala sau īn timpul anesteziei cu produsi care produc hipotensiune, Ednyt blocheaza formarea de angiotensina, secundar compensarii eliberarii de renina. Daca apare hipotensiunea, ea rebuie corectata prin expansionare volemica. Abilitatea de a conduce poate fi influentata īn mod individual, īn special la īnceputul tratamentului.

Supradozare:
Daca apare hipotensiune, ca urmare a supradozajului, pacientul va fi asezat īn pozitia de culcat pe spate si este recomandata administrarea unei solutii de ser fiziologic īn perfuzie i.v. Īn cazurile foarte severe, cand doza este o data sau de multe ori mai mare decat doza uzuala, hemodializa ajuta la eliminarea enalaprilatului din circulatia sistemica.

Forma de prezentare:
Cutii a 28 tablete. Cutii a 100 tablete.

Producator: Richter Gedeon

Trimis la:  Fri, 19-Oct-2007, 07:25