Index alfabetic general
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z
Publicitate
Sondaj
Care dintre urmatoarele ar trebui evitate atunci cand esti insarcinata ?
Cofeina
Fumatul
Sexul
Exercitiul fizic
Lactate nepasteurizate
Mezeluri si carne neprelucrata termic
Mersul cu avionul
Ce parere aveti despre eMedOnline.ro?
Excelent
Bun
Satisfacator
Nesatisfacator
  • Newsletter

Trombocitoza se mosteneste?
Este normala ca un copil de 6 luni sa aiba trombocitele cu mult peste limita normala?
Care sunt cauzele cresterii numarului de trombocite ( la copii mici)
A intrebat Alinad si a raspuns Dr. Ana Maria Iordan la 19:Feb:2008 (18110 citiri)
Din pacate dumneavoastra nu precizati nici simptomatologia asociata, nici numarul trombocitelor sau rezultatele altor analize efectuate. In aceste conditii, nu pot decat sa trec in revista o serie de posibile cauze. Banuiesc si sper ca analizele au fost recomandate de un medic pediatru, intr-un anumit context clinic si se urmareste descoperirea cauzei modificarilor hemoleucogramei. Va sugerez continuarea investigatiilor sub indrumarea medicului pediatru, eventual intr-o clinica de specialitate.

Trombocitoza la copii este in general secundara altor afectiuni. Exista si cazuri foarte rare de trombocitemie familiala (boala care se mosteneste intr-adevar), dar si cazuri de trombocitemie esentiala (in care cauza bolii nu se cunoaste).
Severitatea pe care boala reactiva o manifesta la adulti nu se intalneste la copii, unde formele sunt mai blande. Totusi, si in aceste cazuri s-au raportat foarte putine situatii in care trombocitele au fost mai mari de 600 000/mmc.

Intr-un studiu care a luat in consideratie cazuri de trombocitoza marcata (peste 900 000 de trombocite/mmc) la copii cu o varsta medie de 9 luni (de la nou nascuti la 16 ani), s-au observat urmatoarele conditii generatoare de trombocitoza:
• Infectii - bacteriene sau virale, predominant meningite bacteriene si meningoencefalite, gastroenterite si peritonite bacteriene, cu trombocitopenie observata la debut, la copii cu varsta medie de 6 luni
• Tratament anterior cu citostatice pentru diferite neoplazii (cauza observata in general la copii cu varsta medie de 5 ani, in cele mai multe cazuri cu leucemie limfoblastica acuta)
• Cauze respiratorii, in special detresa respiratorie la nou nascuti prematur (pneumonii, bronsiolite)
• Leziuni necrotice post-traumatice
• Boli de colagen – artrita juvenila, boala Kawasaki
• Interventii chirurgicale ample
• Boli metabolice de genul hiperplazie adrenala congenitala, cetoacidoza diabetica, boli mitocondriale
• Altele – in putine cazuri au existat conditii a caror etiologie nu s-a putut demonstra

Ce s-a constatat in urma studiului? Trombocitoza era reactiva, afecta in general copii de varste mici, nu asocia complicatii majore si in cateva zile se imbunatatea vizibil. O alta descoperire a studiului a fost ca marea majoritate a trombocitozelor reactive apareau la pacienti care prezentau initial leucocitoza.

Concluziile studiului au fost ca trombocitozele severe din copilarie reprezinta probabil un fenomen de faza acuta, care se manifesta intr-un numar retrans de boli (vezi mai sus), si care se rezolva in general in aproximativ 3 saptamani. Nou-nascutii si copii mici sunt cei mai susceptibili de a prezenta trombocitoze marcate, cauzele majore fiind infectiile si detresa respiratorie.


Publicitate
Publicitate
Pagina principalaDespre EmedOnLinePublicitateFinantareConfidentialitatePublica un articolContact
Boli si afectiuni : Afectiuni digestiveAlergiiAparatul respiratorBTS Boli cu transmitere sexualaBoli autoimune si sistemiceCancerControlul greutatiiFicatInima si vase de sangeMenopauzaNas, Gat si UrechiOase si muschiObstetrica si ginecologieOchiPediatriePiele, Unghii si ParPsihiatrieRaceala si gripaSangeSexologieSomnTiroidaUrologie
Categorii : AnalizeIngrijire si frumuseteInterventiiPsihologie Sarcina si nastereaSanatatea copiluluiSanatatea familieiSanatatea femeiiSemne si simptome
Medicamente : Digestiv si metabolismSangeCardiovascularDermatologieGenitourinarHormoniAntiinfectioaseAntineoplaziceSistem muscular scheleticSistem nervosAntiparazitare RespiratorOrgane senzitive
e-medOnline © 2006-2007