Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema.Tatal meu in varsta de 65 de ani, a fost operat in data de 13 septembrie 2008 si acum are anus contra naturii. 1. Rezultatul Hispatologic a fost : Adenocarcinom moderat diferentiat ulcero-infiltrati al colonului, cu infiltrarea stratului muscular si seros al acestuia; margini de rezectie chirurgicala fara infiltrare tumorala. CE INSEAMNA ASTA MAI EXACT?Ce fel de grad al cancerului este? Este posibil ca proba prelevata sa fie intr-un fel "deteriorata" daca a fost luata pe 13 septembrie si trimisa la uin laborator din provincie pe 15 septembrie? 2. Diagnosticul la externare din spital a fost: Neoplasm sigmoidian Stenozat- OIA, BCI. Colectomie segmentara pe sigmoid cu colostomie definitiva iliaca stanga, drenaj Douglas. La fel, va intreb CE INSEAMNA? 3. Acum dupa 6 luni in care a urmat cu citostatice, am mers la control si i s-au dat urmatoarele analize: -Hemoleucograma (a iesit bine cu exceptia Limfocitelor care sunt 23.3 % iar normal era intre 25-40; Volum Trombocitar Mediu 5.0) -VSH- rezultatul a fost 34 (am vazut ca in limite normale este intre 0-15) - AST/TGO rezultat 46 (am vazut ca in limite normale este intre 10-35) -ALT/TGP rezultat 37 - Alfa Amilaza rezultat 37.7 - Glicemie- 111 - Uree 20 - Creatine 0.61 CE INSEAMNA, a recidivat boala sau nu? Medicul chirurg care l-a operat a spus ca este bine si sa vina peste alte 2 luni la control si sa urmeze in continuare cu citostatice. MAI TREBUIAU FACUTE SI ALTE ANALIZE? Cum se poate vedea ce grad de cancer are, daca a recidivat sau nu? Si se mai poate face ceva in privinta anusului contra naturii sau ramane cu el definitiv? Am cerut o copie dupa protocolul operator si nu scrie nicaieri cat s-a taiat din colon. Va rog din tot sufletul sa ma ajutati caci omul in viata nu are decat un tata si fac tot posibilul pentru el. Lui ii este foarte greu cu aceasta punga si ar dori sa scape de ea..... VA MULTUMESC

A intrebat Lumyclau si a raspuns Dr. Ana Maria Iordan la 30:Mar:2009

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema.Tatal meu in varsta de 65 de ani, a fost operat in data de 13 septembrie 2008 si acum are anus contra naturii. 1. Rezultatul Hispatologic a fost : Adenocarcinom moderat diferentiat ulcero-infiltrati al colonului, cu infiltrarea stratului muscular si seros al acestuia; margini de rezectie chirurgicala fara infiltrare tumorala. CE INSEAMNA ASTA MAI EXACT?Ce fel de grad al cancerului este? Este posibil ca proba prelevata sa fie intr-un fel "deteriorata" daca a fost luata pe 13 septembrie si trimisa la uin laborator din provincie pe 15 septembrie? 2. Diagnosticul la externare din spital a fost: Neoplasm sigmoidian Stenozat- OIA, BCI. Colectomie segmentara pe sigmoid cu colostomie definitiva iliaca stanga, drenaj Douglas. La fel, va intreb CE INSEAMNA? 3. Acum dupa 6 luni in care a urmat cu citostatice, am mers la control si i s-au dat urmatoarele analize: -Hemoleucograma (a iesit bine cu exceptia Limfocitelor care sunt 23.3 % iar normal era intre 25-40; Volum Trombocitar Mediu 5.0) -VSH- rezultatul a fost 34 (am vazut ca in limite normale este intre 0-15) - AST/TGO rezultat 46 (am vazut ca in limite normale este intre 10-35) -ALT/TGP rezultat 37 - Alfa Amilaza rezultat 37.7 - Glicemie- 111 - Uree 20 - Creatine 0.61 CE INSEAMNA, a recidivat boala sau nu? Medicul chirurg care l-a operat a spus ca este bine si sa vina peste alte 2 luni la control si sa urmeze in continuare cu citostatice. MAI TREBUIAU FACUTE SI ALTE ANALIZE? Cum se poate vedea ce grad de cancer are, daca a recidivat sau nu? Si se mai poate face ceva in privinta anusului contra naturii sau ramane cu el definitiv? Am cerut o copie dupa protocolul operator si nu scrie nicaieri cat s-a taiat din colon. Va rog din tot sufletul sa ma ajutati caci omul in viata nu are decat un tata si fac tot posibilul pentru el. Lui ii este foarte greu cu aceasta punga si ar dori sa scape de ea..... VA MULTUMESC

Pentru stadializare si consecutiv aprecierea prognosticului sunt necesare mai multe elemente: invazia la nivelul peretelui intestinal (element major: raportul fata de stratul muscular), invazia organelor din jur, invazia nodulilor limfatici si respectiv existenta metastazelor. Sunt doua stadializari – TNM (in care stadializarea se exprima in functie de tumora primara si invazia la nivelul straturilor colonului, invazia limfatica si respectiv metastazarea) sau clasificarea Dukes (aceleasi elemente luate in calcul).

In cazul tatalui Dumneavoastra se descrie piesa operatorie din punct de vedere histopatologic, cu extensia de la nivelul peretului colonului si faptul ca s-a rezecat in limite de siguranta oncologica: adica s-a extirpat segmentul afectat plus alti 2 pana la 5 cm sau chiar 10 cm de-o parte si de alta a segmentului respectiv (protocolul operator ar trebui sa precizeze, in functie de tehnica chirurgicala folosita)– cu alte cuvinte ceea ce s-a lasat strict ca segment de colon, respectiv rect nu prezinta infiltrare tumorala. Rezectia se insoteste in general de extirparea pediculului limfovascular al segmentului afectat. NU se precizeaza in cazul tatalui Dumnevoastra daca s-a decelat invazie limfatica sau la distanta. Fara aceste elemente nu se poate preciza diagnosticul. Totusi, daca s-au efectuat citostatice aceste elemente de stadializare ar trebui sa se regaseasca in fisele de observatie din clinica de oncologie unde s-au efectuat curele citostatice.

Nu inteleg daca intrebarea dumneavoastra se referea la deteriorarea probei in timpul transportului? Putin probabil ca acest lucru sa se realizeze.

Diagnosticul precizeaza localizarea neoplasmului, tipul acestuia (stenozant), interventia efectuata (rezectie segmentara la nivelul colonului sigmoid) cu realizarea colostomei iliace stangi definitive (anusul contra naturii este permanent in cazul de fata) si drenajul la nivelul fundului de sac Douglas (o anumita arie de la nivelul cavitatii peritoneale, unde se aduna lichid ce trebuia drenat postoperator). Aceasta decizie presupune ca indepartarea tumorii in limite de siguranta oncologica nu s-a putut realiza decat astfel. Intr-adevar discomfortul psihic este mai mare decat cel fizic, dar mentinearea unei igiene adecvate si urmarea indicatiilor medicului vor permite o toleranta buna s o calitate a vietii apropriate de normal. Trebuie sa stiti ca aceasta decizie, de realizarea a unei colostome nu se ia usor intra-operator si intotdeuna vizeaza prelungirea vietii pacientului

Nu ati precizat ce citostatice, cate cure s-au efectuat pana in prezent si cand a fost ultima cura efectuata. In functie de aceste detalii, se pot corela rezultatele analizelor (aceste rezultate pot fi urmarea unei toxicitati minime a citostaticelor – minime, deoarece rezultatele analizelor sunt foarte putin modificate).
VSH-ul crescut se poate corela cu prezenta inflamatiei cronice (extirparea chirgicala, existenta anusului contra naturii) sau bolii neoplazice de fond. VSH-ul trebuie urmarit in dinamica.

Pentru recurenta cancerului colorectal post-operator se poate urmari un anumit marker tumoral – CEA (antigenul carcino-embrionar).Ideal ar fi fost ca acest marker sa se masoare inainte de operatie, si apoi la intervale de 2 – 3 luni, caci rezultatele pot fi fals pozitive sau fals negative. Daca insa cresterea persistenta a acestui marker se mentine de-a lungul timpului, atunci se impun investigatii suplimentare pentru identificarea metastazelor.

Ca minime investigatii paraclinice ce trebuie efectuate in cursul controalelor periodice mentionez echografie abdominala si radiografie toracica (daca nu se pot realiza tomografii computerizate).

Acest set I&R a fost gasit la Enciclopedia Medicala Online : http://www.emedonline.ro/cuprins/xfaq/faq.php?faqid=1314